Гео, граф. Благодаря ! ... 8-)

То че се знаем, знаем се, ама все пак :)...
Публикувай отговор
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Дал благодарност: 5788 пъти
Получил благодарност: 3846 пъти

Re: Гео, граф. Благодаря ! ... 8-)

Мнение от pepelqshka71 »

Браво Географче :worship: . Опънати редове, опънати маркучи, лука и картофите перфектни, а цветното кътче райско. Работно и сговорно семейство :liubov: .
Таксусчето е малко, но ще стане голямо и ще трябва да разместваш покрай него.
Виж моя. В краката му вече почти не се вижда глобозата. Мислех да го подрежа (както всяка година) но закъснях и сега не знам дали не е късно. Установих, че мястото му въобще не е за там, но...ще видя късна есен какъв акъл ще ми дойде.
Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Дал благодарност: 1833 пъти
Получил благодарност: 3295 пъти

Мнение от Гео, граф »

ljuboznatelna написа: Май 26, '25, 16:10 Тис :) Taxus baccata . Хайде да се хване и да расте бързо! Че иначе ще се чувствам виновна :D
Оо, виновна си, Люб, твоя е "вината" да направя това смешно патио, ти ми го измисли :tzeluvka: :nod: ! А тисчето направо го бях изтрила като файл, не ме вълнуват иглолистните и въобще не помнех какво е. Не само че се е хванало добре, ами има сериозен прираст и ме радва там. Доста хойхери са се затрили след ланската суша, ама здраве да е, чакам тия дни поръчка и ще пълня с нови, няма да се даваме я :angel2:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Гео, граф
Наркоман

Мнение от Гео, граф »

Spoiler
ln_none написа: Май 26, '25, 19:46 Абе вие кога се въдворихте, кога турихте капково и - ти да видиш - оранжерия имате вече :shock: Картофи ще има, лук ще има, красоти за душата ще има, освен повече пауър да пожелая - не знам какво :daaa:
Още не сме се въдворили, Ноне, в началото на август ще завършим тая и ще се куртулисаме там, засега сме още съботно-неделни приходящи. Капковото хич не сме го махали та да го слагаме, само бурените поразчистих малко, че там са основно троскот, поветица и паламида. Не че се втелявам особено, ще покривам с геотекстил пътеките. Зеленчуците обаче ми пълнят душата, на китките не се кефя така вече :tzvetoman: ! Ще садя и марули, праз, чубрица, абе както си му е реда, като на село :nod:
Spoiler
quote=Тутти post_id=1090622 time=1748265612 user_id=5242]
Гео- геройка на земеделието. Мераклийка също така. Чакам снимки от оранжерията, много резултатно да е всяко занимание с градината.
[/quote]
Оранжерията иска бая работа, Тути, за три седмици са избили къпини и повет, но след като ще сме постоянно там десетина дни, ще се справим с този проблем. Имаме да разчистваме трасе за водата от кладенеца, която ще се качва до контейнери с 6-7 метра денивелация. Първоначално мислехме да свържем поливната система директно с помпата, но се сетих колко ледена е водата от дълбокото и как не може да се регулира капката, затова решихме, че ще пълним контейнерите, а оттам позатоплената вода ще се спуска към лехите по гравитачен път. Имаме доста планове, някои от тях изискват специалисти, тоест строители, които знаят какво правят и как да го направят, обаче в селото такива хора няма. В Дупница живее братовчед на Шефа, помолихме го да ни намери строителни фирма, той се оплака, че няма майстори за елементарни неща и най-вероятно ще се оправяме сами със строежа. Работата не ни плаши, но има технически подробности, които не са ни ясни и не знаем дали ще се справим :eeeh: .

Сега Шефът се вълнува за лозичките, резници от които ни даде Мишето. Направихме всичко по обяснената технология, но май нямаме успех и той се хвърли в едни терзания, гледа клипчета на поразия, чете статии и се образова масирано по лозарството :lol: . Делегирала съм му овошките и лозниците, да има и той с какво да се забавлява :angelche:
pepelqshka71 написа: Май 26, '25, 20:26
... Таксусчето е малко, но ще стане голямо и ще трябва да разместваш покрай него. Виж моя. В краката му вече почти не се вижда глобозата...
Не мисля, че моят ще стане такова чудовище, Пепеляш :hmmm: . Поръчах колоновиден, дано да е такъв. От друга страна там е сенчесто, почвата е песъклив насип, а твоя е изперкан на слънце и вероятно е в хубава земя. Абе ще му мисля като дойде зорът, сега ще му се радвам :wooow2:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

Л.М.Бюджолд
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Дал благодарност: 121 пъти
Получил благодарност: 1089 пъти

Мнение от ln_none »

Гео, граф написа: Май 26, '25, 21:57 няма майстори за елементарни неща и най-вероятно ще се оправяме сами със строежа. Работата не ни плаши, но има технически подробности, които не са ни ясни и не знаем дали ще се справим :eeeh: .
За добро е, вервай ми ;) За всичко има клипчета в тубата - руски или американски в зависимост от задачата. По БГ строителни форуми и групи не ходете, ако искате да си запазите оптимизма :mrgreen:
Аватар
Гео, граф
Наркоман

Мнение от Гео, граф »

ln_none написа: Май 27, '25, 09:26 За добро е, вервай ми ;) За всичко има клипчета в тубата - руски или американски в зависимост от задачата. По БГ строителни форуми и групи не ходете, ако искате да си запазите оптимизма :mrgreen:
И двамата сме технически грамотни, Ноне, Шефа може да прави/поправи практически всичко - от компютъра, през колата до водопровода и шпакловката. Обаче има детайли, които не са ни ясни как се изчисляват и изработват, а и двамцата сме леко недостатъчни за вдигане на стени. Решили сме да ползваме една канадска/руска технология с вертикални дървени греди, разположени на разстояние ширината на дюшече минерална вата. Трябва да се предвидят прозорци и врати, както и малко стъпала (подобни на твоите!), но големия проблем е покрива, защото височината е само 2,20м (съобразена за мазе и санитарни помещения) и е задължителна минимум 50см надстройка на терасата, за да стъпи покрива върху нея. Па хидроизолации, па укрепване на тази надстройка, па наклон, па криви стени, па кръгли колони, които подвеждат в трапецовидна посока продължението на стените, па ветро- и топлоизолация, па искам прозорче над кухненската мивка, ама трябва да се мести водопровода... Абе бая играчка си е за лаици, цяла зима се правят проучвания и се гледат клипове - теоретично сме се подковали здраво, но практиката е съвсем друго нещо налЕ :sdull: :ssweat:...

Л.М.Бюджолд
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Дал благодарност: 1686 пъти
Получил благодарност: 3712 пъти

Мнение от ljuboznatelna »

Пепеляш, режи тиса смело, пак ще изкара.
Гео, имаш достатъчно време. Ти там така или иначе ще местиш, ако хостите се държат както се полага. Но всичко зависи от конкретните условия. А и тиса можеш да го оформяш както искаш, важното е да е навреме.
Аватар
Гео, граф
Наркоман

Мнение от Гео, граф »

Тренирам за пенсия - десет дни отпуск на вилата, кой като мен :katerichka: . Лежейки под черешата виждам тази панорама с всичките натурии, ама много напече и е редно да си почива човек, особено когато не го гони времето :nod:

Изображение

Л.М.Бюджолд
Аватар
Гео, граф
Наркоман

Мнение от Гео, граф »

Свърши ми ''ей, бре, курорте'', ама още месец и половина и ще стане за постоянно, само да не ми мине котка път :stiskam: :stiskam: !

Надникнах в темата на София и се ошашавих с нейната зеленчукова градина, па си рекох да покажа какви съм ги свършила за тия десет дни отпуск. Като за начало - 80 корена домати от Хави (благодаря ти още веднъж, момиче :gush: :tzeluvka: !). Под мрежа, пътеките покрити с геотекстил, върху него дървесен чипс от сухите клони (обичам я тази дробилка :liubov2: !!!). Е, не ми стигна за всичко, но има още материал за дробене, та рано или късно ще покрия и останалите :nod: . Доматите мулчирани със сено до степен да не се вижда капковото, как си го пише в дебелите книги.

Фотките ми са малки, компа нещо се лигави :swonder:

Изображение

В оранжерията още 50 корена дУмати от Мечтица, от Еличка, от Флора и моите смешни разсади, па който жив остане, ще векува :lol:
Освен тях 70 корена чубрица и малко праз. Питат ме колежките какво ще я правя тази чубрица, пък аз им казвам, че за три домакинства едвам ще стигне, ние много я ползваме.

Изображение

Поглед от по-различен ъгъл

Изображение

Имам и грах, да не речете нещо налЕ 8-)

Изображение

Снимката е от 9 юни. Повторен рехав цъфтеж на синя слива след априлският сняг, много ми е интересно какво ще стане и дали ще върже плод :hmmm: !

Изображение

И едно бабино внученце с книжчица :sheart: !

Изображение

Л.М.Бюджолд
Sofiya Stoicheva
Виенско кафе
Дал благодарност: 1099 пъти
Получил благодарност: 433 пъти

Мнение от Sofiya Stoicheva »

Ооо, Гео, много красиво при теб! :sflower: Чудесно сте организирали всичко! Нека да е успешен и плодороден сезона! :smuscle:
Внучето е голям сладур! Пълни ми се душата, като видя дете с книжка, браво!

Нищо особено не е при мен, има къде по-успешни и големи и градинари, и цветари! Навсякъде една ситна тревичка е поникнала, уплаши ми се окото тези дни. То лобода, щир, тученица, зайча сянка, като допълнение към наличните поветица, паламида, петолистник и разни едносемеделни плевели, на които не им знам имената, пффф! Взех един топ зебло и аз, не мога да се справя с толкова копаене. :)
Аватар
Хави
Кана кафе
Дал благодарност: 4773 пъти
Получил благодарност: 522 пъти

Мнение от Хави »

Градината ти е чудна, Гео!Подредена, наредена супер е! Да ти е живо и здраво прекрасното внуче и да помага на баба :tzeluvka: :tzvetentze:!
Публикувай отговор

Обратно към “Представете се”