От А до Я за любимите домати 2020
Модератор: Миша
Re: От А до Я за любимите домати 2020
Защото поемат светлина и по-бързо узряват и стават по-вкусни като има и светлина. Само, че ако човек има повече домати като теб, прозорците не могат да му стигнат, освен това, за да не узреят всички наведнъж и да се чудиш какво да ги правиш , е добре да има и такива които са на студено и в касетки и те ще станат по--късно отколкото тия които са на топло и на прозорци.
- ичиконти
- Виенско кафе
- Мнения: 483
- Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
- Местоположение: Севлиево
- Дал благодарност: 144 пъти
- Получил благодарност: 130 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2020
На същото мнение съм. Нитрати в доматите и т.н. -пипера ТРЯБВА ДА ИМА.penkeler написа: ↑Ное 18, '20, 14:38Аз пък от години се стремя да не изпадам в състояние на педантичност и да се стремя към "съвременното съвършенство" не само в тази област но и в други. Разумните граници са достатъчни. Никой не е мерил нитратите в зеленчуците на бабите ни, обаче всички твърдят, че са били екологични. Аз също не бих се противопоставил на това твърдение, защото стотици поколения преди нас са се изхранвали със зеленчуци отглеждани по същия начин. Няма даже век от внедряването на "модерните и ефективни" методи, а вече една част от тях показват негативни резултати, влошени качества на продукцията или напълно отпадат.
Не се опитвам да опровергавам постиженията на науката, но не мисля, че всеки който има някаква диплома в днешно време е учен. Тези норми са определени от някой на когото се плаща точно за това. Старая се да се съобразявам с тях, но не до детайли и на всяка цена, ако имам съмнения за прецизността им. Аз бих ги определил по-скоро като ориентировъчни, а не прецизни до детайли. Непрекъснато сме свидетели на твърдения които ни убеждават, че дадени продукти или начина по който ги приготвяме са били смятани за полезни, а сега се смятат за най вредните, но не след дълго време друг напълно отрича това. На кого да вярваш? Аз съм склонен да вярвам повече на опита на предшествениците, макар да са били "уж" по неуки и днешните условия да са доста по различни от тогава.
Това което не можем да променим се налага да свикнем с него. От природата по голям феномен няма и едиствено тя е способна да приспособи всичко живо към съвременните условия, макар това да става постепенно и след поколения, а не от днес за утре.
- diado-ilian
- Кана кафе
- Мнения: 647
- Регистриран на: Апр 20, '20, 13:43
- Местоположение: Троян, България
- Дал благодарност: 37 пъти
- Получил благодарност: 92 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2020
Брат, пишеш в миналогодишната тема.ичиконти написа: ↑Сеп 23, '21, 16:58На същото мнение съм. Нитрати в доматите и т.н. -пипера ТРЯБВА ДА ИМА.penkeler написа: ↑Ное 18, '20, 14:38Аз пък от години се стремя да не изпадам в състояние на педантичност и да се стремя към "съвременното съвършенство" не само в тази област но и в други. Разумните граници са достатъчни. Никой не е мерил нитратите в зеленчуците на бабите ни, обаче всички твърдят, че са били екологични. Аз също не бих се противопоставил на това твърдение, защото стотици поколения преди нас са се изхранвали със зеленчуци отглеждани по същия начин. Няма даже век от внедряването на "модерните и ефективни" методи, а вече една част от тях показват негативни резултати, влошени качества на продукцията или напълно отпадат.
Не се опитвам да опровергавам постиженията на науката, но не мисля, че всеки който има някаква диплома в днешно време е учен. Тези норми са определени от някой на когото се плаща точно за това. Старая се да се съобразявам с тях, но не до детайли и на всяка цена, ако имам съмнения за прецизността им. Аз бих ги определил по-скоро като ориентировъчни, а не прецизни до детайли. Непрекъснато сме свидетели на твърдения които ни убеждават, че дадени продукти или начина по който ги приготвяме са били смятани за полезни, а сега се смятат за най вредните, но не след дълго време друг напълно отрича това. На кого да вярваш? Аз съм склонен да вярвам повече на опита на предшествениците, макар да са били "уж" по неуки и днешните условия да са доста по различни от тогава.
Това което не можем да променим се налага да свикнем с него. От природата по голям феномен няма и едиствено тя е способна да приспособи всичко живо към съвременните условия, макар това да става постепенно и след поколения, а не от днес за утре.
Автентичната тъпота, всеки път надминава изкуствения интелект! Тери Пратчет
-
- Kафенце
- Мнения: 4
- Регистриран на: Фев 22, '22, 08:49
Re: От А до Я за любимите домати 2020
От кой район сте,питам заради температурите , колебая се дали сега да засея доматите, краставици на вън,имаме сходни температури.alys написа: ↑Яну 3, '20, 17:54 Мисля, че условията при някои от вас са такива, че не позволяват на растенията да плододават до късна есен. Защо при мене имаха завръз и през октомври? Нямам предвид някои сортове, а всички, а те бяха около 40. Сях около 5-10 април, садих около 5-10 юни. При нас няма огромен смисъл да се бърза. Нощните температури през лятото се движат около 12-14 градуса, понякога падат до 8-10, рядко са 16-17. През деня си е топло. В оранжерията при две отворени врати и два прозореца температурата се вдига до към 40-45 градуса, което ще се опитам да коригирам.
- Misi
- Кана кафе
- Мнения: 644
- Регистриран на: Яну 6, '22, 15:13
- Местоположение: вила до Дупница
- Дал благодарност: 445 пъти
- Получил благодарност: 234 пъти
Re: От А до Я за любимите домати 2020
tonybombony задай си въпроса в текущата темаtonybombony написа: ↑Май 8, '23, 08:40От кой район сте,питам заради температурите , колебая се дали сега да засея доматите, краставици на вън,имаме сходни температури.alys написа: ↑Яну 3, '20, 17:54 Мисля, че условията при някои от вас са такива, че не позволяват на растенията да плододават до късна есен. Защо при мене имаха завръз и през октомври? Нямам предвид някои сортове, а всички, а те бяха около 40. Сях около 5-10 април, садих около 5-10 юни. При нас няма огромен смисъл да се бърза. Нощните температури през лятото се движат около 12-14 градуса, понякога падат до 8-10, рядко са 16-17. През деня си е топло. В оранжерията при две отворени врати и два прозореца температурата се вдига до към 40-45 градуса, което ще се опитам да коригирам.
viewtopic.php?f=57&t=9880
Няма ненаказано добро! Добрините се връщат при хората, които ги раздават.
-
- Kафенце
- Мнения: 4
- Регистриран на: Фев 22, '22, 08:49
Re: От А до Я за любимите домати 2020
Здравейте,от кой сорт с устйчивост на бронзовост сте доволни?Миша написа: ↑Яну 5, '20, 19:54 Не, не мога да се разпилявам много тази година , държа да пробвам новия сорт, защото бронзовостта е повсеместна в цялата страна , Пинк Рок няма устойчивост, за оранжерия не е голям проблем, но на открито е по-трудно, ти ако нямаш, комшиите имат , искам да намеря хубав сорт, устойчив на бронзовост . Ако искаш обяви го и в другата тема, там повече хора ще видят и ще изберат
- Миша
- Наркоман
- Мнения: 17053
- Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 140 пъти
- Получил благодарност: 476 пъти
- Обратна връзка:
Re: От А до Я за любимите домати 2020
Отказах съм се да търся сорт, устойчив на бронзовост, по принцип колкото повече устойчивости има даден сорт, толкова вкусовите качества падат. Предпочитам превенцията, с добри мерки за защита има добри резултати.
-
- Kафенце
- Мнения: 4
- Регистриран на: Фев 22, '22, 08:49
Re: От А до Я за любимите домати 2020
Благодаря за отговора.
Бихте ли спделили превенциите и добрите мерки за защита.