Лична бази данни на розите...Желаещи?

Аватар
magea1
Двойно кафе
Мнения: 170
Регистриран на: Сеп 18, '11, 23:57

Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от magea1 »

За маниачките на тема рози, за тези, които имат много и не могат да им хванат края и т. н...:-)
От миналата есен, когато почнах да избирам рози за градината и в резултат - пълното объркане, ми хрумна да сложа нещата в ред и да си направя една база данни с нещата, които считам за важни при розите. Затова седнах и си спретнах една базичка за собствено ползване, която си мисля, че може да послужи и на някои от вас. Особено на тия, които вече имат много растения, както и на тези, които се объркват с многото поръчки в които участват.
Програмката работи с FileMaker, отворена е и не се продава:-) Могат да се правят всякакви промени и оптимизации, стига на човек да му се занимава. Във файла съм вкарала информация и снимки за към 1000 вида рози. Могат да се добавят нови видове, снимков материал и друга подробна информация за всяка роза. Да се следят наличности при доставчици, поръчките ни, цени, покупки. Може да се търси и сортира също по различни параметри. Горе в дясно са бързи линкове като с едно кликване ни зарежда търсената текуща на записа роза при наличие на интернет. Не е необходимо да се влиза през браузер в хелпмифайнд, розебук и т.н. Началната страница със случаен запис изглежда така:
Изображение.
Този изглед може да е и в таблична форма, както при ексел.
И така когато се кликне на посочения бутон:
Изображение
по голям изглед: https://lh6.googleusercontent.com/-p94t ... base-1.JPG
Оптимизирала съм я за моя екран (май е 23 инча), може на други да е по-кофти изгледа.
Така че, ако искате, мога да я споделя с желаещите. Единствено необходимо е да си свалят отнякъде FileMaker Pro 11. Не ме питайте откъде и какво е това! Copy и paste в гугъл...:-)
Ако има желаещи да си кажат за да си поиграя да я дооправя и кача някъде да е достъпна. :?: :?: :?:
dal

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от dal »

на мен ми е много интересно ...
не се чувствам подготвена да използвам такава картотека , види ми се сложно като за мен
и все пак ми се ще да разгледам какво си направила :daaa:
обаче аз дето ги имам розите ги знам наизуст -мисля че са към 200-210 сорта , есента още тридесетина ще дойдат
и дето ги искам и тях ги знам наизуст , щото съм ги проучила , чела , сравнявала и даже им знам и заместителите като ефект
мисла че бих се объркала тотално ако имам над 400-500 сорта , обаче нямам място тук за толкова и това ме спасява :hmmm:
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от Виола »

И на мен ми е интересно. Това би било огромно улеснение за справка на търсещите. :daaa:
dal

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от dal »

Виола написа:И на мен ми е интересно. Това би било огромно улеснение за справка на търсещите. :daaa:
търсещите не четат , а питат :D не го забравяй
Аватар
Виола
Наркоман
Мнения: 10389
Регистриран на: Ное 27, '09, 09:13
Местоположение: Пловдив

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от Виола »

Ами питат, щото няма такава база във форума. Пък и като знаят, че светкавично "някой" ще им отговори, що да търсят. :lol:
Аватар
magea1
Двойно кафе
Мнения: 170
Регистриран на: Сеп 18, '11, 23:57

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от magea1 »

Дал е права.. По-лесно е да се пита. :hihihi:
Идеята ми тръгна оттам че исках да избера от хубавите най-хубавите. Като всички нас де..:-) Ок, обаче след като прегледам и си набележа няколко рози, пак трябва да ги пресея за да оптимизирам цветове, височини, цени и др. Така беше, защото наведнъж исках да купя много рози. А когато списъците на доставчиците са големи, изборът е ужасно труден. Знаете - списъкът на петрович е голям-близо 500 сорта и не дава никаква ориентация дори за вида. Топалович също имаше над 200-250 вида. Холандецът Ван розен дето му викате тук, също ни предлага труден избор, ама бързо го претупах, защото вече се ориентирам по-лесно и някак си по нюх. Имаш само едно име и толкоз. Като новак нямаш с какво да го свържеш и за какво да се хванеш. Гледаш снимки, подредиш табовете на хелпито, гугъл, роусбук и други и прелистваш и четеш и после ...ама тая каква беше. :hmmm: И пак наново..Освен това при някой доставчици и розите се дублират, а цените са различни. Затова най-простото нещо което направих в началото е да сложа името, една снимка, доставчик и цена, както и да я вкарам в някоя от следните групи :'харесвана', 'да се поръча', 'поръчана'. После почвам да пресявам. Преглеждам табличката на поръчката и виждам крайната обща цена. Ако не ми изнася, пак и така... В същото време с едно кликване пак получавам бърза справка от тия сайтове. Сондирам мнения и с доза интуиция решавам. Има възможност да си качвам и мои снимки на сорта и веднага излиза сравнението. Има таблица в която си нанасям пръскания, препарати, торене.. И всичо в един файл.
А 'светкавичен отговор' тука не се намира, защото много са особеностите и факторите които влияят на цвета, растежа и прочее. Това е инфо от тесни специалисти и не го предлагам. :dovolen:
Последно промяна от magea1 на Окт 12, '12, 22:58, променено общо 1 път.
dal

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от dal »

да бе , аз първите две -три години си записвах -сорт /височина / цвят -референции за сорта -имам едни халваджийски тефтери :dovolen:
пишех ги ниски високи и средни :lol: после ми писна от ровене/писане и ги запомних което ме интересува
после прочетох че руснаци, австралийци /яко фенове/ и американци им дават различни височини
с времето се развива някакъв нюх на кого са му ценни розите и баш в коя насока най вече е успявал като селекционер -това помага
най трудно е комбинирането за розариум ,подбирането на нееднократно цъфтящи катерачи , а най най трудно е комбинирането на шарена и хармонична здрава и нонстоп цъфтяща разносортова лента :tzvetentze:
Аватар
magea1
Двойно кафе
Мнения: 170
Регистриран на: Сеп 18, '11, 23:57

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от magea1 »

Пиша грозно и не съм прилежна там. Драскам много и после изхвърлям. А обичам бързо да намирам това дето търся... :-) Да ти кажа поне 90 % вече ги знам по име на местата им.. Поне тия дето са се отчели с цъфтеж де. Наистина бързо се учат като много им заничаш. Познати дето идват много се стряскат като им ги редя по име :hihihi: тия около 150 рози, а аз им се чудя как помнят съставките на манджите... Туй е щото не готвя :hmmmmmm:
Ама ще се местиме с някои тая есен, няма да им се размине. Тия напудрени снимки в нета много бъркат. А за останалото е рано при мен. малки са още и не са се проявили като зрели. А, то луд умора нали няма, та ги редя и в една кад програма със снимките в кръгчета...
И Дал, ти си старо куче с голям опит с розите. :tzeluvka: Знаеш, иска се време, наблюдение, трупане на опит.. Пък и всяка нужда и усилия с времето си. И на мен скоро ще ми писне да картотекирам, пък и време си иска. Но обичам да правя нещата по моя си начин и често минавам по най-трудния път. Но пък ме радва да споделям опит и знания - не ги стискам. Не че искам нещо в замяна - то си идва от друго място. Сещаш се... ;)
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7412
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 863 пъти
Получил благодарност: 1663 пъти

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от ljuboznatelna »

magea1, страхотна си, браво за уменията и търпението! На мен тази таблица не ми трябва, но чисто технически съм възхитена. Много прегледно!
А тази таблица възможно ли е да се ползва онлайн, в смисъл - качена например в Енциклопедия на розите?
Аватар
magea1
Двойно кафе
Мнения: 170
Регистриран на: Сеп 18, '11, 23:57

Re: Лична бази данни на розите...Желаещи?

Мнение от magea1 »

Благодаря :dovolen: :tzeluvka: , но не става..
Последно промяна от magea1 на Окт 13, '12, 12:01, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Рози”