Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Модератор: Миша
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Чета постовете и благородно ви завиждам. От преди повече от 30 години имам посадена смокиня, взета от Санданси и до сега зрял плод не съм видяла. Всяка зима измръзва, пролет избива и така, вероятно "до края на света". Завивам,увивам през есента и все същото. Понякога е имала плод, който не дочква да узрее, есенната слана го попорва. Нямам претенции за вид и качество на плодове, моля предложете ми нещо по студоустойчиво като сорт . Отглеждам я в Плевенско , но по-близко до Ловеч , полубалкан , но явно е сибирско. Дори преди година си посадих в саксия и прибирим зимата в стаята,нали е вид фикус, дано пък се получи нещо!
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Случаят със сироп от листа е следният : листата са само за аромат,другото е захарен сироп.В такъв смисъл ,вероятно,всякава рецепта е работеща.penkeler написа: ↑Сеп 15, '19, 21:06Препоръки и приложения в мрежата много, но зависи кой на какъв източник се доверява. Аз до сега не съм ползвал никакъв вариант, но ето някои от тях:
https://gotvach.bg/n5-30912-За_ползите_ ... от_смокиня
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Днес се върнах от село и имаше само няколко смокини от Далматинска и Брън..., явно ще си търся и късни сортове.......
prijatel62 , как е при тебе Поморийска 24, пусни някоя снимка да я видим, бе човек....
prijatel62 , как е при тебе Поморийска 24, пусни някоя снимка да я видим, бе човек....
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Комшийката до нас има една голяма смокиня, която е поне над 70 години, щото тя е на 94. Та и кръстих сорта на нейно име-Баба Тана. Та я питах от кога е това 5 метрово дърво в чирпанско. Отговори ми- като дойдох млада булка тука на 17 години я помня... .., че ни и дава смокини два три пъти, сиреч е някакъв клон на Мич.10, че нашите в двора мичурински 10 си мръзнат през 3-4 години до нулата, та завъдих я от нея тая година. Трябва да я снимам, ама не се сещам, че е само на 20 метра от герана ми....
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Добре, че ми напомни Много малко останаха, но утре ще снимам.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
оф..., и твоята е ранна явно...., ще си търся много късни...
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Търся да купя/заменя Бяла Адриатика/Verdone (White Adriatic)
Предлагам за замяна вкоренени, Баба Тана/Мич.10, Далматинска-2-а чешита и дивак червен.
Резници от Паначе,Тексаски гигант, Селест, Кафява турска, Дофин виолетова-Violette-Dauphine/Grise de Tarascon.
Предлагам за замяна вкоренени, Баба Тана/Мич.10, Далматинска-2-а чешита и дивак червен.
Резници от Паначе,Тексаски гигант, Селест, Кафява турска, Дофин виолетова-Violette-Dauphine/Grise de Tarascon.
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Както бях писал, Поморие 24 е с разтеглен период на зреене. И сега имам неузрели още. Освен това този сорт се е изхитрил да остане зелен до като виси на дървото, и така заблуждава птиците да не го нападат. Мислят го за неузрял пернатите.
Когато захладнее, се случва тук там някоя смокинка да цъфне. От трите на първата снимка тази горната до листа е най-сладката. Познава се по това, че леко завяхва и зеленият цвят леко се променя.
Когато плодовете презреят и паднат на суха повърхност, както в случая върху плочата на гаража, те стафидират(да си послужа с термин от лозарството ), благородната ферментация спира и те се самоизсушават на място. Тогава, както и при сушените смокини, плодовото месо е с много ниска влажност, и са сладки като мед.
Когато захладнее, се случва тук там някоя смокинка да цъфне. От трите на първата снимка тази горната до листа е най-сладката. Познава се по това, че леко завяхва и зеленият цвят леко се променя.
Когато плодовете презреят и паднат на суха повърхност, както в случая върху плочата на гаража, те стафидират(да си послужа с термин от лозарството ), благородната ферментация спира и те се самоизсушават на място. Тогава, както и при сушените смокини, плодовото месо е с много ниска влажност, и са сладки като мед.
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Да..., листата са типични за сорта, както и плода, оригинал си е от всякъде. Личи си, че от Серафимови си го взимал, май ще го тествам, ако пратиш резници или корен де. Избери си от горе смокини за замяна или резници от кивито студоустойчиво, ако искаш, дафинов лист студоустойчив с корен, розмарин с корен, друго не помня, какво имам.... , два непознати още сортове бяло десертно грозде у нас, само номерата им имам.. ., от един професор по лозата от Плевен..ама какви неща ми се случват.... .другото на лични.
- prijatel62
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2025
- Регистриран на: Юли 5, '15, 19:19
- Местоположение: гр.Варна, 95 м н. в., Черноморски климат
Re: Смокинята-колкото вкусна,толкова и полезна
Добре
Идва ми да зарежа всичко и.....да стана принц!
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM
https://www.youtube.com/watch?v=IlxDmHP54x8
https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=0_lGbdM6WdM