Хляб с квас - възраждане на една традиция.
-
- Kафенце
- Мнения: 5
- Регистриран на: Май 2, '19, 14:50
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Здравейте,
Ползвате ли ратанови кошници за втасване имате ли идея дали някъде в България се продават?
Ползвате ли ратанови кошници за втасване имате ли идея дали някъде в България се продават?
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
- gospodinov
- Kъсо кафе
- Мнения: 53
- Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Има ли лактобацили (млечно-кисели бактерии) в изпечения хляб с квас?
Един от "козовете" на хляба с квас са точно тези лактобацили, които наред с другите предимства натежават над заводските хлябове. Проведох един опит, който навярно ще ви е интересен - подквасване на соево мляко с парче хляб....
Ако млякото не се подкваси, значи в хляба няма така полезните лактобацили и обратното.
И така имаме соево мляко, получено от смлени соеви зърна и вода и парче пълнозърнест пшеничен хляб с квас, захванат от хмел.
Това е резултата след 14-15 часа престои на хляба в млякото. Технологията е както на обикновеното кисело мляко - 42, 45 градуса, вместо закваска парче хляб и престои завито под одеяло.
Тук се вижда резултата, имаме си кисело мляко.
А това и млякото - гъсто и вкусно, без да е седяло в хладилник образува много хубава структура. Изядох го след снимките с кеф.
Извода: хляба с квас след изпичане има лактобацили, нещо което този тест доказа. Този хляб е заслужено наричан полезен заради съдържанието на живи млечно-кисели бактерии - пробиотици.
Един от "козовете" на хляба с квас са точно тези лактобацили, които наред с другите предимства натежават над заводските хлябове. Проведох един опит, който навярно ще ви е интересен - подквасване на соево мляко с парче хляб....
Ако млякото не се подкваси, значи в хляба няма така полезните лактобацили и обратното.
И така имаме соево мляко, получено от смлени соеви зърна и вода и парче пълнозърнест пшеничен хляб с квас, захванат от хмел.
Това е резултата след 14-15 часа престои на хляба в млякото. Технологията е както на обикновеното кисело мляко - 42, 45 градуса, вместо закваска парче хляб и престои завито под одеяло.
Тук се вижда резултата, имаме си кисело мляко.
А това и млякото - гъсто и вкусно, без да е седяло в хладилник образува много хубава структура. Изядох го след снимките с кеф.
Извода: хляба с квас след изпичане има лактобацили, нещо което този тест доказа. Този хляб е заслужено наричан полезен заради съдържанието на живи млечно-кисели бактерии - пробиотици.
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
някой правил ли е е подобен хляб в хлебопекарнахлебопекарна. Съжалявам ако някъде в темата е спомето, но е доста дълга, а и май няма смисъл да отварям нова само заради това.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31850
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1198 пъти
- Получил благодарност: 2995 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Добре дошъл във форума ни, който и да си ти.koisamaz написа: ↑Сеп 11, '19, 23:26 някой правил ли е е подобен хляб в хлебопекарнахлебопекарна. Съжалявам ако някъде в темата е спомето, но е доста дълга, а и май няма смисъл да отварям нова само заради това.
Защо ти е цяла тема за едно мнение с 2 снимки и 10 изречения?
Просто тук си го напиши, пакажи снимките и ще го прочете, ще ти отговори всеки, писал в темата.
(Аз съм публика. И не ям хляб, само пасти.)
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Я, тази теми тема съвсем потънала назад. Няма го Господинов да ни стимулира.
Не вярвам да не правите хляб, още повече сега при продължителния престой вкъщи
Аз продължавам с хлеботворството по неговия челен опит.
Този е от днес с пшенично брашно, пълнозърнесто от лимец и нахут, с квас от кефир.
Хайде покажете и вашите?
Не вярвам да не правите хляб, още повече сега при продължителния престой вкъщи
Аз продължавам с хлеботворството по неговия челен опит.
Този е от днес с пшенично брашно, пълнозърнесто от лимец и нахут, с квас от кефир.
Хайде покажете и вашите?
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5776
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2076 пъти
- Получил благодарност: 2487 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Еха, колко е хубаво хлебчето ти, Шоши. И аз направих няколко успешни опита с квасен хляб, но напоследък изоставих заниманието. Имам намерение да го възстановя, обичам такъв хляб. В Метро има много вкусен квасен хляб, различни видове и вече като мързелива булка си взимам от него. По една седмица изкарвам с едно хлебче, като след третия ден филийките минават през тостера.
Моля те, показвай още, с това висене вкъщи ще се захвана отново с това и аз.
Надявам се да има по-постоянни в това занимание от мен и да споделят правят ли хляб.
Моля те, показвай още, с това висене вкъщи ще се захвана отново с това и аз.
Надявам се да има по-постоянни в това занимание от мен и да споделят правят ли хляб.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Тутти, радвам се че има и други любители на хляба с квас!
И на мен един хляб ми стига за 4-5 дни. Правя го от доста време и не ми тежи, а знам какво брашно ползвам и съм сигурна че е без добавки. И не е трудоемък - втасва дълго, но месенето не ми отнема общо повече от 30 мин.
И на мен един хляб ми стига за 4-5 дни. Правя го от доста време и не ми тежи, а знам какво брашно ползвам и съм сигурна че е без добавки. И не е трудоемък - втасва дълго, но месенето не ми отнема общо повече от 30 мин.
- shoshy
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2931
- Регистриран на: Мар 30, '11, 16:09
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 3 пъти
- Получил благодарност: 5 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Apis, ползвам това бяло брашно
Пълнозърнестите брашна купувам от био магазин, където на място мелят лимец, нахут и др.
Пълнозърнестите брашна купувам от био магазин, където на място мелят лимец, нахут и др.