Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Аз ги изплаквам с вода (от чешмата, доста твърда) и прецеждам всеки ден, не съм пробвала да преседи 48 часа засега, пък и желаещите са твърде много, та бързичко го изпиваме:)
Да, една част от зърната може да изплуват леко, но не съм забелязала да има проблем с тях.
Да, една част от зърната може да изплуват леко, но не съм забелязала да има проблем с тях.
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3459
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 251 пъти
- Получил благодарност: 120 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
При мен прецеждането трае 5 мин, раздрусвам буркана преди да го прецедя и изсипвам в цедката половината, бъркам с пластмасова лъжица докато останат само зърната, после изсипвам останалото и пак бъркам до пълно прецеждане и изплаквам зърната. Пробвах и без изплакване, но после млякото започва да се точи ... и не ми хареса.И не съм чела някой да го яде с гъбите .... Купи си с по голям диаметър пластмасова цедка, нещо като сито за брашно но от пластмаса .... моята цедка събира половин литър на веднъж, взех си и буркан с винт пластмасов със същото гърло и направо слагам ситото върху него. В магазините за домашни потреби направо си нагласих един комплект за кефир и готово.от wenche » ср юни 20, 2018 11:01 pm
Хайде, направих сефтето на кефира Стана много гъст, като хубаво "твърдо" кисело мляко. Беше ми жал да го разбутам, за да го прецедя. Той и не можа да мине през цедката, де, та действах с гивгира. Сигурно са преминали малки парченца гъба. За вкуса утре. Подсрекатели такива
-
- Кафе машина
- Мнения: 4911
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 377 пъти
- Получил благодарност: 319 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Поли, докато разбъркваш, не се ли нарушава целостта на кефирените зърна?
Като те чета, добра е идеята за специално кефирено оборудване с едра цедка и буркан!
Като те чета, добра е идеята за специално кефирено оборудване с едра цедка и буркан!
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3459
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 251 пъти
- Получил благодарност: 120 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Дива, аз просто го поразбутвам стържа по дъното като шпатула за да не се задръства цедката. Мисля че не се нарушават, растат си и се размножават. Аз си купих 2 буркана, в единия забърквам зърната, а другия с прецедения кефир отлежава за 1 ден в хладилника, поне така се препоръчва прецедения кефир да престои 1 ден да се размножат бактериите
-
- Кафе машина
- Мнения: 4911
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 377 пъти
- Получил благодарност: 319 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Мерси, Поли! И аз ще се оборудвам подходящо, когато му дойде времето. Два буркана и едра, пластмасова цедка - това е.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4911
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 377 пъти
- Получил благодарност: 319 пъти
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Супер, само моля те, пиши ден-два по-рано, че отново не съм си у дома и трябва да преценя какъв адрес да дам.
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
И при мен няма проблем, не се повреждат при разбъркване
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Re: Да си приготвим здравословен кефир в къщи.
Признавам си, че бях много скептична, когато заложих за първи път, абе направо си бях сигурна, че няма да ми хареса. Обаче изненада, наистина след доузряването в хладилника вкусът и консистенцията са много приятни. Предпочитам го на солен айрян или таратор, тъй че като го разредя с вода го прецеждам още веднаж през цедка , та ако има дребни парченца гъба, да останат в нея. Май идва ред на кефирения хляб. Господиноооов