Приказка за хляба
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1988
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 294 пъти
- Получил благодарност: 236 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Наистина съм доволна от хлебчето и като вид и като вкус. А да получиш похвала от такива майстори...
Така съм се зарибила, че вече и не помислям да купувам хляб от магазина
Господинов, ти какъвто си мераклия не си ли правил и сиренце?
Така съм се зарибила, че вече и не помислям да купувам хляб от магазина
Господинов, ти какъвто си мераклия не си ли правил и сиренце?
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Marka, бих си правил, ама свободното време е кът.
Въобще за мен 99% от продуктите на пазара не стават за консумация(професионално изкривяване) и с радост бих си правил повече неща.
Лошото, е че всяко нещо изисква време и суровини, които и да си набавиш.
Въобще за мен 99% от продуктите на пазара не стават за консумация(професионално изкривяване) и с радост бих си правил повече неща.
Лошото, е че всяко нещо изисква време и суровини, които и да си набавиш.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Сложна работа ми изглежда сиренето, и при него има ферментации, зреене, трябва да имаш познание за процесите, не е да хвърлиш просто маята в млякото.
Преди време пробвах да направя домашно масло. Стана, но ММ като сметна, че съм му докарала себестойност 37 лв./кг намекна, че ще ни е по-изгодно, ако си купуваме Президент, а пък млякото да го правя на кисело. Направо ми уби ентусиазма
Преди време пробвах да направя домашно масло. Стана, но ММ като сметна, че съм му докарала себестойност 37 лв./кг намекна, че ще ни е по-изгодно, ако си купуваме Президент, а пък млякото да го правя на кисело. Направо ми уби ентусиазма
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче, със сигурност е така.
Но човек ако има желание, ще се научи, естествено доста посредствено сирене ще се изяде, докато се налучка рецептата.
Но човек ако има желание, ще се научи, естествено доста посредствено сирене ще се изяде, докато се налучка рецептата.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1988
- Регистриран на: Окт 15, '13, 14:31
- Дал благодарност: 294 пъти
- Получил благодарност: 236 пъти
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Венче и аз мислех, че е много сложно и голяма врътня направата на сирене, но се оказа че не е така. Жената от която купувам млякото на село била работила в мандра и дойде да ми покаже как се прави. Втория път го направих сама и пак стана. Важното е маята да е прясна. Що се отнася до зреене, аз харесвам прясно сирене и то свърши за дни. Млякото не се вари, а се загрява до 35 градуса /да е хладко/, прибавя се 1 супена лъжица мая за сирене + 2 супени лъжици вода. Разбърква се с решетеста лъжица и стои 1 час завито. След 1 час трябва да се е засирило. Изсипва се в цедило и се слага да се изцежда, като се притиска отгоре. За изцеждането ме накара да взема две тави с различни размери, като по-малката върху която се поставя цедилото е обърната с дъното нагоре. Така това което се изцежда остава в по- голямата тава. Като се отцеди, се слага в съд, като отдолу се поставя морска сол и се залива със саламурата /това което е отцедено/. Сиренцето беше много хубаво и единственият недостатък беше, че свърши бързо.
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Сигурно е така, Марка, като всяко нещо щом го направиш няколко пъти и му хващаш цаката.
Консумацията на неузряло сирене обаче не е съвсем безопасно, особено ако се използва непастьоризирано мляко.
Вероятността, в млякото да са попаднали патогенни бактерии е доста голяма, а някои преживяват и над месец в сиренето, докато зрее. Освен това в началния период на "съсирване" някои от работещите микроорганизми отделят продукти, които са токсични, но се елиминират при по-продължително зреене. По тези причини мандричката, от която се снабдяваме, не продава сирене по-младо от 60 дни.
Я виж тук, има доста статии в този дух.
http://www.desant.net/show-news/33784
Консумацията на неузряло сирене обаче не е съвсем безопасно, особено ако се използва непастьоризирано мляко.
Вероятността, в млякото да са попаднали патогенни бактерии е доста голяма, а някои преживяват и над месец в сиренето, докато зрее. Освен това в началния период на "съсирване" някои от работещите микроорганизми отделят продукти, които са токсични, но се елиминират при по-продължително зреене. По тези причини мандричката, от която се снабдяваме, не продава сирене по-младо от 60 дни.
Я виж тук, има доста статии в този дух.
http://www.desant.net/show-news/33784
Re: Да направим щастлив Склери или Приказка за хляба
Днес за разнообразие едни бели мъничета с тиквени семки. Печени открити във фурната с купичка вода, станаха една идея по-твърди, отколкото ми харесва. Май след багетите това е второто ми печене извън тенджерата и опитът ми е нулев.
Уж трябваше да са за сандвичи утре, но половината заминаха.
Уж трябваше да са за сандвичи утре, но половината заминаха.