Зимни мезета и салати
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Зимни мезета и салати
Лени,аз ги правя по следната рецепта
5 суп.л.оцет
5суп.л.олио
1 суп.л сол
1 суп.л.захар
всичко това го слагам в буркана,слагам още скилидки чесън,копър,магданоз
пека чушлетата и ги пълня в буркана,пълня го хубаво,затварям и обръщам.
Бързо,лесно и вкусно.Същата рецепта използвам и за печени чорбаджийски чушки.
5 суп.л.оцет
5суп.л.олио
1 суп.л сол
1 суп.л.захар
всичко това го слагам в буркана,слагам още скилидки чесън,копър,магданоз
пека чушлетата и ги пълня в буркана,пълня го хубаво,затварям и обръщам.
Бързо,лесно и вкусно.Същата рецепта използвам и за печени чорбаджийски чушки.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13545
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 175 пъти
- Получил благодарност: 269 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Аз ги правя същите, но без олиото. От топлината след време започва да ми мирише на старо олио.
А някой ако иска да маринова червена капия, ще пусна рецепта, стават идеални
А някой ако иска да маринова червена капия, ще пусна рецепта, стават идеални
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Зимни мезета и салати
реших ,че ще направя пуканата рецепта ,но ще има и още чушленца
така ,че за разнообразие искам и кисели да сложа
кажете ми дали може да се сложат само със сол,черен пипер и копър цвят
без оцет
ей така да вкиснат ,с една дума
нещо като суровата туршия ,вкуса на такива чушлета ми се струва ,че ще е различен
така ,че за разнообразие искам и кисели да сложа
кажете ми дали може да се сложат само със сол,черен пипер и копър цвят
без оцет
ей така да вкиснат ,с една дума
нещо като суровата туршия ,вкуса на такива чушлета ми се струва ,че ще е различен
Re: Зимни мезета и салати
Аз правя люти чушки по два начина.
Пукани люти чушки.
За маринатата: 12 части вода, 4 части оцет, 1 част сол, 1 част захар.
Нарязвам чесън и магданоз.
На дъното на буркана слагам чесън и магданоз, може и морков, целина, кой каквито вкусове предпочита, редя пуканите чушки и заливам с горещата марината. Обръщам бурканите с капачките надолу за минимум 8 часа. Стават чудесни и са едни от първите които свършват.
Другите които правя са кисели.
В трилитрови буркани, а може и в компотени слагам измитите чушки, като между редовете слагам сух копър и чесън.
Правя марината от 1 литър вода, 100 мл. Оцет и 50 гр. Сол, ако са ми повече чушките правя по- голяма доза. Хубаво е маринатата да се превари и след като изстине се заливат чушките. Ползвам пластмасови капачки, като не ги затварям плътно за да може да вкиснат.
Държа на стайна температура няколко дни, като от време на време обръщам бурканите, после слагам на в мазата.
Ако ви остане от маринатата я сложете в хладилник, винаги ми се налаг да долея в бурканите.
Тук в отговор на Елена ще добавя, че съм правила чушки по горната рецепта, но без добавяне на оцет, също стават сполучливи.
Може да се добави и синапено семе.
Пукани люти чушки.
За маринатата: 12 части вода, 4 части оцет, 1 част сол, 1 част захар.
Нарязвам чесън и магданоз.
На дъното на буркана слагам чесън и магданоз, може и морков, целина, кой каквито вкусове предпочита, редя пуканите чушки и заливам с горещата марината. Обръщам бурканите с капачките надолу за минимум 8 часа. Стават чудесни и са едни от първите които свършват.
Другите които правя са кисели.
В трилитрови буркани, а може и в компотени слагам измитите чушки, като между редовете слагам сух копър и чесън.
Правя марината от 1 литър вода, 100 мл. Оцет и 50 гр. Сол, ако са ми повече чушките правя по- голяма доза. Хубаво е маринатата да се превари и след като изстине се заливат чушките. Ползвам пластмасови капачки, като не ги затварям плътно за да може да вкиснат.
Държа на стайна температура няколко дни, като от време на време обръщам бурканите, после слагам на в мазата.
Ако ви остане от маринатата я сложете в хладилник, винаги ми се налаг да долея в бурканите.
Тук в отговор на Елена ще добавя, че съм правила чушки по горната рецепта, но без добавяне на оцет, също стават сполучливи.
Може да се добави и синапено семе.
Re: Зимни мезета и салати
Сенди,направих 15 бурканчета по твоята рецепта
моля те кажи стерилизират ли се бурканите ,че се притеснявам да не ги съсипя
моля те кажи стерилизират ли се бурканите ,че се притеснявам да не ги съсипя
- sendi1966
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1195
- Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
- Местоположение: Хасково
Re: Зимни мезета и салати
Лени,не се стерилизират.Нали слагаше чушките топли в буркана?Като се напълни,затваряш и обръщаш.Това е.От топлината капачките сами се вакумират.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31774
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1128 пъти
- Получил благодарност: 2766 пъти
Re: Зимни мезета и салати
Ами, ако Лени не е знаела, че трябва да ги обърне?
Тогава ще трябва по-бързо да ги стерилизира, за да избегне "бомбажа".
Тогава ще трябва по-бързо да ги стерилизира, за да избегне "бомбажа".
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Зимни мезета и салати
обърнах ги докато са топли
и стояха няколко часа така
значи няма да ги стерилизирам
ох
и стояха няколко часа така
значи няма да ги стерилизирам
ох