Петунии

Публикувай отговор
Аватар
pachetooo
Виенско кафе
Мнения: 473
Регистриран на: Юли 23, '10, 20:15
Местоположение: Пазарджик

Re: Петунии

Мнение от pachetooo »

Изображение Изображение Изображение
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: Петунии

Мнение от milena02 »

Fiut написа:Аз може ли по същество да попитам? Обикновено не се справям много успешно с петуниите, но вярвам, че това може да се промени. Искам да постигна обем и цъфтеж за лятото. Сега ще засаждам петунии и калибрахое в сандъчета и саксия. Въпросите са ми такива: Да речем, че засаждам 2 коренчета петуния или едно петуния и две калибрахое. Да вкопая ли по-дълбоко разсада и колко и как и колко пъти да пензирам? За калибрахоето пензиране необходимо ли е и ако да, как се прави правилно? Досега не съм успявала да направя стегната и цъфтяща туфа - провисват като конци и са рехави.
Как най-оптимално да ги торя? Знам, че юли-август се подстригват да се подновят, или как?
Калибрахое не съм отглеждала никога, затова ще споделя моите наблюдения за петуниите. При мен стават разкошни, купувам само вида "сурфиния" - това са сортове със силно каскаден ефект. Не ги пензирам, обаче късам дръжките с прецъфтелите цветове. От един момент нататък това, разбира се, става мисия невъзможна, но която чашка стигна, я късам. Много важна е профилактиката срещу въшки, акари, мана и други болести. Системни препарати вършат работа, понеже петуния разболее ли се, няма излекуване после. Поливат се редовно, в жегите всеки ден, но по малко. При преполиване листата жълтеят и петуниите спират да цъфтят. Торят се редовно, в най-активния им цъфтеж дори всеки ден, но също с малки дози. Аз ползвам специална течна тор за петунии, но има една гранулирана на Ивесто, която също е хубава.
Относно дълбочината на засаждането. Няма смисъл да е дълбоко. За едно стандартен размер сандъче 3 корена каскадна петуния са достатъчни.
Аватар
Fiut
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1429
Регистриран на: Май 20, '10, 13:51
Местоположение: София

Re: Петунии

Мнение от Fiut »

Много благодаря за информацията!!! Гмурвам се уикенда да ги подреждам, взех си тор за цъфтящи и напред! С пръскането само не знам как, но ще се науча. Още веднъж благодаря, много ще ми е полезно!
Аватар
kiki82
Kафенце
Мнения: 40
Регистриран на: Ное 3, '13, 16:12
Местоположение: Девня

Re: Петунии

Мнение от kiki82 »

Здравейте, моите петунии взеха да цъфтят вече, посадих ги около 20.03.14 от разсад , които купих от "баумакс".
Но май имам проблем, някой корени започнаха да им жълтеят листата, и като ги пипна лепнат. Веднъж са пръскани с "ТопаЗ"-за мана и веднъж ги пръсках с "Вастак "- за въшки но не се оправят. Какво да ги правя , с какво да ги пръскам, да ли ще се оправят! Изображение Изображение Изображение Изображение
libra
Наркоман
Мнения: 11647
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 100 пъти
Получил благодарност: 67 пъти

Re: Петунии

Мнение от libra »

Тя,Миша е заета :stiskam: ,за това ще се упражняваме лаиците:виждам голяма разлика между първите 2 и вторите 2 сними.На вторите ми изглеждат перфектни.
Но ако все пак има такова изсветляване -дали има достатъчно светлина или дали влагата не им е в по-вече? При тези влажни дни и на вътрешен перваз ,може да се случи.Друго може да е липса на желязо-полей с такъв препарат.
За лепненето -петуниите си имат такава особеност .Огледай за белокрилки , въшки,акари,все си мисля,че е рано за такива екстри ,но тъй като идват от оранжерия,е напълно възможно.И ако наистина намериш буболечки,тогава можеш да продължиш с третирането.
Не знам дали ще съм ти полезна ;)
Аватар
kiki82
Kафенце
Мнения: 40
Регистриран на: Ное 3, '13, 16:12
Местоположение: Девня

Re: Петунии

Мнение от kiki82 »

Много благодаря за отговора, снимките са на едни и същи растения. Правени са в близък план на първото сандъче, което се вижда на последната снимка , само че е засегнат единият корен само и за това от далеко не личи.
А при нас всеки ден вали и не смея да ги искарам на парапета все още.
Но ще пробвам да ги полея с някакъв препарат със съдържание на желязо. Иначе до скоро ги торих със жълт кристалон , а сега последно ги полях с червен кристалон.
Аватар
milena02
Чист кофеин
Мнения: 5417
Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
Местоположение: София
Получил благодарност: 1 път

Re: Петунии

Мнение от milena02 »

Не знам. Проблемът с изсветляването и пожълтяването на листата се случва всяка година на някой от нас. Забелязала съм, че много рядко се оказва железна хлороза, а най-често - преполиване. При този влажен въздух в момента поливането, си мисля, трябва да е символично. Опитай да ги засушиш сериозно, след това ги натори и ги остави на мира. Този съвет миналата година ми даде Миша при същия проблем и растенията се оправиха.
ПП Мисля си също, че е възможно да ги преторяваш. Те са още малки, честото торене е когато направят каскадите. Моите са торени само два пъти след разсаждането. Като изгрее слънце и тръгнат да се развиват по-активно, тогава и аз ще им давам повече храна.
kikitooo
Двойно кафе
Мнения: 188
Регистриран на: Фев 23, '12, 10:16

Re: Петунии

Мнение от kikitooo »

Изображение -това ми е единствената петуния тази година
Iliana59
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1526
Регистриран на: Яну 15, '12, 16:01

Re: Петунии

Мнение от Iliana59 »

Това са мойте отгледани от семенца Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7842
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2860 пъти
Получил благодарност: 1649 пъти

Re: Петунии

Мнение от pepelqshka71 »

Моите скромни две съндъчета
Изображение
Изображение
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Публикувай отговор

Обратно към “Цветя в сандъци”