Sci-fi, фентъзи, киберпънк и други дивотии
- Гео, граф
- Наркоман
- Дал благодарност: 1833 пъти
- Получил благодарност: 3295 пъти
Re: Sci-fi, фентъзи, киберпънк и други дивотии
А видя ли долу в дясно Робин Хоб

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 5788 пъти
- Получил благодарност: 3846 пъти
Тази авторка не ми е попадала в полезрението, но ще се запозная и с нея. Тенкюю.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- Гео, граф
- Наркоман
Да, беее, Пепеляш, няма начин да не си чувалаpepelqshka71 написа: ↑Апр 29, '25, 10:11 Тази авторка не ми е попадала в полезрението, но ще се запозная и с нея. Тенкюю.

Напиши в търсачката тук в подфорума "Робин Хоб'' и ще видиш какво ще излезе

Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 5788 пъти
- Получил благодарност: 3846 пъти
Погледнах я Гео. Не чета с електронна книга, но си свалям книгите и ги чета на компютъра в работа през обедната почивка. Благодаря за линка.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
- Гео, граф
- Наркоман
Сега да се върна на обещаното от снощи.
Скот Линч - трилогията Джентълмените копелета (Лъжите на Локи Ламора, Червени морета под червени небеса и Републиката на крадците). Обрати, изненади, провалящи се планове - Линч е успял да пише така, че да се привържеш към героите. За дебютант е впечатляващо, но за съжаление е стигнал до някъде, спрял и така вече десетина години
. Човекът творил каквото творил, загубил си вдъхновението и до там... Иначе прозата му е лека и веселяшка от една страна, от друга обаче мъничко ми натежават прекалените описания на дрехи и места, липсата на карти също ми е проблем. Но тук специално държа да отбележа възторга си от превода на Светлана Комогорова-Комата! Много вкусен
!
..................................................................
И пак за Дейвид Гемел. Чувствам се като циклофреник с този автор, да ви кажа. Тамън ревна Осанна! и тутакси на следващата книга започвам да вия Разпни го
! След Троя сума време се цупих в ъгъла и отказвах да го чета, после Легенда от Сагата за Дренай ме срази тотално и подхълцвах от удоволствие, а Кралят отвъд Портата ми бръкна в джигера в най-лошия смисъл с дублиране на... ами на всичко от първата. Затова посегнах към Риганте (Меч в бурята и Среднощен сокол) неспокойно притеснена, рекох си ако пак я свърши същата, зарязвам го до века. Ми не стана така
! И двата тома да си чудесни бойни истории, дори не намерих паралел помежду им, както ми намекна един приятел. Хванах малко връзки обаче и реших за себе си, че племето риганте определено е шотландско, Каменград ще да е Рим, император Джасарай би могъл да бъде Юлий Цезар, но тъй като той не приключва живота си по този начин, а и по негово време все още няма християни, по-вероятно е да е друг велик римски военачалник (не познавам чак толкова добре историята), морските разбойници със сигурност ще да са датчани/норвежци, тоест викинги. Въобще прилики с реална история има достатъчно, без този факт да пречи на повествованието, тъкмо напротив - обогатява го.
Отбелязвам добре изработените герои. Нито един не е забравен или изоставен, всеки си носи отговорностите и рано или късно си плаща за грешките. Гневните младоци израстват, духовно объхтани от живота, научават се да мислят не само за себе си, дъртите ръсят ферментирала мъдрост, щото вече няма как да се държат като нервозни юноши
.
АресА ми Риганте, да знаете
Даже не ми липсват следващите два недоиздадени тома, защото историята практически свърши. Е, винаги може още, краят намекна за възможности, но не е задължително.
И все пак накрая не мога да не раздвоя барем мъничко езика - няма нужда всеки път авторът да дава пълни обстоятелствени разяснения за действията и мотивите на героите си. Хубаво е да оставя малко неясноти за интелектуална дъвка на читателя, може да го принуди чат-пат да си поблъска бозата под фонтанелата и сам да си направи изводите, ама нейсе! И така е добре. Ще го бъде Гемел отново в моите ръце
ПП. Феноменално противни корици се правеха през 90-те, па и доскоро. Ма няма да ви ги показвам, че ми бъркат в джигера
...
Скот Линч - трилогията Джентълмените копелета (Лъжите на Локи Ламора, Червени морета под червени небеса и Републиката на крадците). Обрати, изненади, провалящи се планове - Линч е успял да пише така, че да се привържеш към героите. За дебютант е впечатляващо, но за съжаление е стигнал до някъде, спрял и така вече десетина години

..................................................................
И пак за Дейвид Гемел. Чувствам се като циклофреник с този автор, да ви кажа. Тамън ревна Осанна! и тутакси на следващата книга започвам да вия Разпни го

Отбелязвам добре изработените герои. Нито един не е забравен или изоставен, всеки си носи отговорностите и рано или късно си плаща за грешките. Гневните младоци израстват, духовно объхтани от живота, научават се да мислят не само за себе си, дъртите ръсят ферментирала мъдрост, щото вече няма как да се държат като нервозни юноши

АресА ми Риганте, да знаете

И все пак накрая не мога да не раздвоя барем мъничко езика - няма нужда всеки път авторът да дава пълни обстоятелствени разяснения за действията и мотивите на героите си. Хубаво е да оставя малко неясноти за интелектуална дъвка на читателя, може да го принуди чат-пат да си поблъска бозата под фонтанелата и сам да си направи изводите, ама нейсе! И така е добре. Ще го бъде Гемел отново в моите ръце

ПП. Феноменално противни корици се правеха през 90-те, па и доскоро. Ма няма да ви ги показвам, че ми бъркат в джигера

Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Дал благодарност: 2001 пъти
- Получил благодарност: 4962 пъти
Графиньо, мръщя се на твоето фентъзи, но почтенността налага да те зарадвам.
Днес на път за в къщи, съпругата на моя приятел Здравко, който ме води с таксито "до София и назад", ми каза, че майка й, моя връстничка, чете много и то... фентъзи, моля ти се!
Сиреч, наша бабешка милост съм здръстена от всякъде!
Днес на път за в къщи, съпругата на моя приятел Здравко, който ме води с таксито "до София и назад", ми каза, че майка й, моя връстничка, чете много и то... фентъзи, моля ти се!
Сиреч, наша бабешка милост съм здръстена от всякъде!

Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
- Гео, граф
- Наркоман
Скъпа ми Мимет, всички възрасти обичат приказкиМария Николова написа: ↑Май 12, '25, 23:26 Графиньо, мръщя се на твоето фентъзи, но почтенността налага да те зарадвам.
Сиреч, наша бабешка милост съм здръстена от всякъде!![]()

Ето преди малко завърших трилогията на Дейвид Гемел Троя. Препрочетох я и си промених мнението отпреди десетина години, когато съм я обявила за кинематографично плоска. Като видях какво съм чела преди нея, ми стана ясна тогавашната ми реакция - след задълбочено философско произведение една семпла бойна история като нищо ми е дошла плоска, дори и стъпила на темата за Троянската война. Към днешния момент обаче така ме увлече и ми достави такова удоволствие, че чак се подразних на себе си отпреди десетина години

Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
Няма нищо по-интересно от криминалето, вЕрвай ми, Графиньо!
Записвам си едно име - този ще се окаже убиецът. Напредвам с четенето и записваам дружо име. А знам, че ще се окаже най-неочакваното действащо лице.
И да кажа, от мен да знаете - хубавото на презрялата възраст е, че след 2-3 години, всяка препрочетена книга си е чисто нова!
Чета, докато свърша книгата. Вчерашната свърших в 6 сутринта, днешната - току що, преди 5 минути.
Лека нощ!
Записвам си едно име - този ще се окаже убиецът. Напредвам с четенето и записваам дружо име. А знам, че ще се окаже най-неочакваното действащо лице.

И да кажа, от мен да знаете - хубавото на презрялата възраст е, че след 2-3 години, всяка препрочетена книга си е чисто нова!

Чета, докато свърша книгата. Вчерашната свърших в 6 сутринта, днешната - току що, преди 5 минути.
Лека нощ!

Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
- Гео, граф
- Наркоман
Няма да те тормозя повече, Мимет! Разликата в литературните вкусове не ми пречи да си те обичам все така силни
!

Л.М.Бюджолд
Л.М.Бюджолд
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
Което, Графиньо, е очевидно взаимно!