Съвет за млада череша

Всичко свързано с размножаването, сеенето и засаждането - семена, посадъчен материал, инвентар, системи, опити, вкоренители, обработка, саксии и т.н.

Модератор: Миша

Аватар
Alien
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 804 пъти
Получил благодарност: 1406 пъти

Съвет за млада череша

Мнение от Alien »

Предистория: До блока расте голяма череша (над 20г) с черни, месести и много вкусни плодове. И се справя относително успешно с нашествието на миниращия молец. След няколко неуспешни опита да вкоренявам млади клони, издебнах миналата година, есента, поникнала костилка. Изрових и успешно посадих в 10л бутилка. Тази година прекрасно се разлисти.

Обаче нямам никакъв опит, та, ако е възможно, да ми подскажете някои аспекти:

1. Забелязвам, че младите листа, особено тези на върха, са слепени. В основата на листата, при дръжката, им има по две капчици смола. Това нормално ли е? Опитах да пулверизирам едно с вода и после внимателно да го разделя. Разбира се, го накъсах тук-там. С останалите не съм правил такова нещо и след седмица-две поотраснаха и се отвориха. Преглеждах за паразити (с лупа 40х включително), но не открих. Майчиното дърво също има лепкав сок, избил тук-там и листата първоначално са слепени, но се отварят за броени дни.

2. Не липсва слънце, но расте на върлина - тънко и дълго. Обаче, заради обилната листна маса, се страхувам силните ветрове да не го прекършат. Дали да го подрязвам сега или да го вържа с осигурителен кол (три кола наоколо), докато стане поне 3м?

3. Има вече разклонения за странични клони, при обща височина (все още) под метър, влючително и издънки от земята. Дали да ги махам сега или нека трупа маса, пък наесен, когато листата опадат? Искам да расте като дърво, а не като храст.

4. Смятам да расте в "саксия" и наесен да садя на вилата. Дали обаче да не го засадя още сега?

5. Ако сте отглеждали от костилка, а не направо 3-5г фиданка, с какво да подпомагам растежа?

Всякакви други съвети и предложения ще бъдат приети с благодарност.
Di_Va
Чист кофеин
Дал благодарност: 942 пъти
Получил благодарност: 586 пъти

Re: Съвет за млада череша

Мнение от Di_Va »

Аз, (за съжаление) конкретен съвет не мога да ти дам, но има един канал в ю-туб Хоби овощарство с Цветан Цветков, скоро гледах негово видео, за формиране на череша, но на силно растяща подложка. Има много разбираеми видеа и може да е полезен.
Май успях да кача линк към видеото.
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Дал благодарност: 1833 пъти
Получил благодарност: 3295 пъти

Мнение от Гео, граф »

Не съм разбирача, който ще може да ти помогне особено, Алиен, но имам няколко млади овошки, та покрай тях четох тук-там и ще ти споделя малкия си опит.
Имам две черешки. Дойдоха дълги над два метра голи пръчки, които рано напролет скъсих (на 2 см над ''оченце'' - както се режат розите, среза под наклон) на около 70-80см от земята, защото не ми трябват притки за фасул нали. Отгоре са тръгнали три-четири мънички клончета, които смятам да оставя да се развиват в корона. И на моите отдолу излизаха издънки, тях ги махам смело и безотговорно. Пръсках ги с фунгицид (курацио) и инсектицид (Ним Азал) от Амитица и нямам завити листа засега. Имам и един вишнап, самосев като твоята черешка, дадоха ми го на гол корен, просто изскубнат и щото близо две седмици не ходих на вилата, го държах във вода, после го засадих. Развива си се отлично, не съм го рязала, защото сам се разклони добре. Чисто теоретично си мисля, че дивачетата от костилка едва ли ще имат данните на родителя и може би ще трябва да се направят присадки, ама пак повтарям - това е в сферата на предположенията, защото нищо не отбирам от овощарство, само си разсъждавам :hmmm:... Всичките съм ги вързала на три кола, както си писал и ти, че са малки и крехки още. Даже ги белосах с вар заедно със старите овошки, после ми казаха, че не е добре - трябвало да станат на 5-6 години и когато започне да се напуква леко кората на стеблото, тогава вече може да се белосват. Ама свирено положение - кой да предположи :oops: ... Аз лично не бих мъчила растението в саксия, бих го засадила, но нека се включи някой, който знае, да не те подведа.

Успех в отглеждането :daaa: !
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Alien
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 804 пъти
Получил благодарност: 1406 пъти

Мнение от Alien »

Мерси за видеото и съветите, помогнаха ми!
Получих отговори на част от въпросите и сега ще ми е по-лесно да търся както нова информация, така и потвърждение.

П.С. Градинарстването никак не е лесно, иска се много желание и търпение. Поразрових се и за други канали, даващи съвети. Напр.:

Във връзка изгледаното/прочетеното до сега, да питам: Какво е подложка?
Някакво дърво, което е отрязано и прнадено с друго? Трябва ли непременно да се прави такова нещо, предвид, че майчиното дърво, което споменах в първия пост, расте в строителните отпадъци, с които е бил затрупан изкопа на блока, но това не му пречи да е силно и здраво? Лошото е, че ще разбера какво отглеждам, май, чак след 5г...
Публикувай отговор

Обратно към “Семена, разсади, вкореняване, засаждане”