Домашно консервиране

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Дал благодарност: 121 пъти
Получил благодарност: 1089 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от ln_none »

Оцет до резката, супена лъжица сол и супена лъжица захар на компотен буркан. Долива се вода и после се изливат всички буркани в тенджера. Маринатата се топли до завиране и се налива гореща. Бурканите се обръщат, увиват се в кърпа и седят така докато изстинат. Поне 5-6 години вече я правим по този начин и досега не се е разваляла.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Дал благодарност: 121 пъти
Получил благодарност: 1089 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от ln_none »

Почнахме да отваряме тазгодишните консерви и за мое учудване лютеницата и кьопоолуто ми са кисели :hmmm: Не са вкиснали, просто кисели. А рязаните домати от същите домати са си екстра. Що така? В лютеницата освен доматите има чушки и лук, а в кьопоолуто и патладжан. Захар ли трябваше да слагам? За пръв път правя такива консерви.
Аватар
пери
Кана кафе
Мнения: 506
Регистриран на: Ное 28, '09, 20:30
Дал благодарност: 2337 пъти
Получил благодарност: 663 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от пери »

Не знам по какви рецепти си ги правила, но и в двете се слага захар. В лютеницата повече.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Дал благодарност: 121 пъти
Получил благодарност: 1089 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от ln_none »

Виж ти. За лютеницата бях чувала, но за кьопоолуто - не. И понеже си ми бяха хубави доматките, реших, че ще мина и без нея. Ще знам занапред :daaa: Тия пак ще си ги хапнем, ама готвени.
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 32677
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 2003 пъти
Получил благодарност: 4972 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от Мария Николова »

Каквато и да е рецептата за лютеница, захар задължително се слага. Има захар даже и в купешката.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10608
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 782 пъти
Получил благодарност: 2209 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от МГХ »

Аз не слагах, но това лято правих доматен сос и установих, че с малко захар става по вкусно.
Аватар
bongibo
Виенско кафе
Мнения: 444
Регистриран на: Фев 11, '19, 18:38
Дал благодарност: 916 пъти
Получил благодарност: 790 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от bongibo »

.. то в някои лютеници даже захарта е повече от солта. Някои ги правят с ябълки или сладки сливи.
От няколко години права тази на Звездев и става чудна!
Пека чушките и патладжана на чушкопека и става с хубав опушен вкус.В турските магазини има хубаво, гъсто доматено пюре, а съм взимала и био.
Аватар
ln_none
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1447
Регистриран на: Мар 30, '15, 10:06
Дал благодарност: 121 пъти
Получил благодарност: 1089 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от ln_none »

Много рядко готвя по рецепта, щото ме хващат дяволите. Карам си едно към гьотере, пък каквото стане :lol: За тия лютеници просто изпекох зеленчуците на фурна с малко олио и подправки и после ги пасирах, и ги стерилизирах накрая. Похапнах си доста, преди да ги бурканизирам, и не ми се стори хич кисело, затова ми е толкова чудно.
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 8500
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 1687 пъти
Получил благодарност: 3715 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от ljuboznatelna »

Аз правя моята по собствен вкус. Пратих и на майка ми, обаче тя помни вече само вкуса на купешката, и каза, че ѝ сложила още захар, да я оправи малко :lol: Рецептата ми за сладост е - слагам захар, бъркам да се разтопи, опитвам, слагам още малко, пак бъркам, и така докато ми хареса. Последно я правих само от домати, пиперки и чесън /захар сол олио/, и мнооого си я харесах, затова приключвам окончателно с останалия зеленчук в рецептата.
От една статия за първомайската лютеница стигнах до съотношението доматено пъре/пиперково пюре 2:1, и го спазвам. Това защото доматите периодично ги изварявам и замразявам или стерилизирам, до октомври, когато печем чушките на тенекия. И според смлените чушки добавям нужното количество изварени домати.

Изображение
Аватар
мечтица
Чист кофеин
Мнения: 5456
Регистриран на: Юли 4, '13, 08:31
Дал благодарност: 1681 пъти
Получил благодарност: 3272 пъти

Re: Домашно консервиране

Мнение от мечтица »

Аз също никога не правя лютеница по точната рецепта.
Изварявам домати,като задължително преди това отделям семки и люспи . Слагам пюрето във фризера,докато узреят и капии.Харесвам когато в лютеница освен пипер да има повечко опечени камби.
Винаги на вкус добавям захар,сол ,кимион,дори малко оцет,чесън и патладжан не слагам.
Когато сместа е готова,минавам с пасатор да стане още по гладка.
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”