Домашно консервиране
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 121 пъти
- Получил благодарност: 1089 пъти
Re: Домашно консервиране
Оцет до резката, супена лъжица сол и супена лъжица захар на компотен буркан. Долива се вода и после се изливат всички буркани в тенджера. Маринатата се топли до завиране и се налива гореща. Бурканите се обръщат, увиват се в кърпа и седят така докато изстинат. Поне 5-6 години вече я правим по този начин и досега не се е разваляла.
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
Почнахме да отваряме тазгодишните консерви и за мое учудване лютеницата и кьопоолуто ми са кисели
Не са вкиснали, просто кисели. А рязаните домати от същите домати са си екстра. Що така? В лютеницата освен доматите има чушки и лук, а в кьопоолуто и патладжан. Захар ли трябваше да слагам? За пръв път правя такива консерви.

- пери
- Кана кафе
- Дал благодарност: 2337 пъти
- Получил благодарност: 663 пъти
Не знам по какви рецепти си ги правила, но и в двете се слага захар. В лютеницата повече.
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
Виж ти. За лютеницата бях чувала, но за кьопоолуто - не. И понеже си ми бяха хубави доматките, реших, че ще мина и без нея. Ще знам занапред
Тия пак ще си ги хапнем, ама готвени.

- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Дал благодарност: 2003 пъти
- Получил благодарност: 4972 пъти
Каквато и да е рецептата за лютеница, захар задължително се слага. Има захар даже и в купешката.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- МГХ
- Наркоман
- Дал благодарност: 782 пъти
- Получил благодарност: 2209 пъти
Аз не слагах, но това лято правих доматен сос и установих, че с малко захар става по вкусно.
- bongibo
- Виенско кафе
- Дал благодарност: 916 пъти
- Получил благодарност: 790 пъти
.. то в някои лютеници даже захарта е повече от солта. Някои ги правят с ябълки или сладки сливи.
От няколко години права тази на Звездев и става чудна!
Пека чушките и патладжана на чушкопека и става с хубав опушен вкус.В турските магазини има хубаво, гъсто доматено пюре, а съм взимала и био.
От няколко години права тази на Звездев и става чудна!
Пека чушките и патладжана на чушкопека и става с хубав опушен вкус.В турските магазини има хубаво, гъсто доматено пюре, а съм взимала и био.
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
Много рядко готвя по рецепта, щото ме хващат дяволите. Карам си едно към гьотере, пък каквото стане
За тия лютеници просто изпекох зеленчуците на фурна с малко олио и подправки и после ги пасирах, и ги стерилизирах накрая. Похапнах си доста, преди да ги бурканизирам, и не ми се стори хич кисело, затова ми е толкова чудно.

- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 1687 пъти
- Получил благодарност: 3715 пъти
Аз правя моята по собствен вкус. Пратих и на майка ми, обаче тя помни вече само вкуса на купешката, и каза, че ѝ сложила още захар, да я оправи малко
Рецептата ми за сладост е - слагам захар, бъркам да се разтопи, опитвам, слагам още малко, пак бъркам, и така докато ми хареса. Последно я правих само от домати, пиперки и чесън /захар сол олио/, и мнооого си я харесах, затова приключвам окончателно с останалия зеленчук в рецептата.
От една статия за първомайската лютеница стигнах до съотношението доматено пъре/пиперково пюре 2:1, и го спазвам. Това защото доматите периодично ги изварявам и замразявам или стерилизирам, до октомври, когато печем чушките на тенекия. И според смлените чушки добавям нужното количество изварени домати.

От една статия за първомайската лютеница стигнах до съотношението доматено пъре/пиперково пюре 2:1, и го спазвам. Това защото доматите периодично ги изварявам и замразявам или стерилизирам, до октомври, когато печем чушките на тенекия. И според смлените чушки добавям нужното количество изварени домати.

- мечтица
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 1681 пъти
- Получил благодарност: 3272 пъти
Аз също никога не правя лютеница по точната рецепта.
Изварявам домати,като задължително преди това отделям семки и люспи . Слагам пюрето във фризера,докато узреят и капии.Харесвам когато в лютеница освен пипер да има повечко опечени камби.
Винаги на вкус добавям захар,сол ,кимион,дори малко оцет,чесън и патладжан не слагам.
Когато сместа е готова,минавам с пасатор да стане още по гладка.
Изварявам домати,като задължително преди това отделям семки и люспи . Слагам пюрето във фризера,докато узреят и капии.Харесвам когато в лютеница освен пипер да има повечко опечени камби.
Винаги на вкус добавям захар,сол ,кимион,дори малко оцет,чесън и патладжан не слагам.
Когато сместа е готова,минавам с пасатор да стане още по гладка.
Ние си мислим, че Бог ни гледа отгоре, но той всъщност ни гледа отвътре - ЖИЛБЕР СЕСБРОН