Вредители по сукулентни растения

Модератор: scleri

kalinka84
Kафенце

Вредители по сукулентни растения

Мнение от kalinka84 »

Здравейте! От известно време забелязвам, че част от растенията ми са нападнати от вредители. От скоро гледам сукуленти и не съм много запозната с видовете вредители по тях, четох че не са податливи и много рядко се случва да бъдат нападнати. Моите явно изтеглиха късата клечка :dovolen: Проблема е, че не мога да определя какви точно са - въшки, акари или някакви други. Някои са черни, а други бели, дори в началото ми приличаше на скреж и не заподозрях проблем. Нападнати са ми почти всичките растения, само една хавортия все още удържа фронта. Прилагам снимките, които успях да направя. Моля ако някой може да помогне да установим вида на вредителите и начина да се справя с тях.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Havga
Кафеджия/Кафеджийка
Получил благодарност: 3 пъти

Re: Вредители по сукулентни растения

Мнение от Havga »

Имаш белокрилка със сигурност.Това са дребните бели полепнали неща, които отделят лепкава течност. Аз ползвам за нея Санмайт, направо заливам растението, защото е контактен инсектицид.
Черното е въшка, но не съм сигурна дали не е щитоносна. За нея съм чела, че Нурулето помага, но с него по-кротко или навън терасата, защото е доста силно.
Ако можеш да ги измиеш под струя вода също ще помогне, но пак ще трябва да пръскаш, защото и едно да е останало ще се рамножи...
"Винаги правя нещо, за което не съм достатъчно добре подготвена. Как иначе ще вървя напред?"
Аватар
Alien
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 804 пъти
Получил благодарност: 1406 пъти

Мнение от Alien »

Горките семпервивуми! Въшките са си направили конгрес. Добрата новина е, че той издържа навън, да можеш да го изкараш на терасата и да ги почерпиш обилно с нуреле. Само внимавай после, карантинния му срок е месец и половина.
Ако на първите две снимки е Sedum spurium Roseum, също издържа навън.
За вкъщи, най-добре с моспилан. Едно че карантината му е три дни, друго че попива през листата и трови дори там, където не е пръскано.
Аватар
Миша
Наркоман
Дал благодарност: 332 пъти
Получил благодарност: 1579 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Миша »

Нуралето вече е забранено

Пръскане с Тепеки ще ги умори, предлагам точно него, защото не мирише , но все пак е добре да се проветри след пръскане. Моспилан или Актара също ще свършат работа, но въшките са много, с едно пръскане едва ли ще стане
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......

Разсадник
Изображение
kalinka84
Kафенце

Мнение от kalinka84 »

Благодаря за бързите отговори! Ще направя всичко възможно да ги спася от тази напаст. Не знам от къде се появиха тия въшки :hmmmmmm:
Аватар
mimeta
Кана кафе
Дал благодарност: 4 пъти
Получил благодарност: 30 пъти

Мнение от mimeta »

Навремето на мъжа ми бабата е засадила опунция в градината, растеше си кротко и спокойно в един тъмен ъгъл. Добавих и моята, която беше в съндък. Тъй като мястото беше сенчесто, живееха си там, даже цъфтяха, ама се чувстваше, че не им е особено добре. Чудех се дълго къде да я преместя, после свекър ми предложи едно слънчево място и преди 2 години направихме "алпиниум". За тези 2 години опунцията е двойна, явно ѝ е добре.
А сега защо пиша в тази тема - лазят ми по нея голи охлюви :shock: Като си спомня колко бодли имах по себе си повреме на местенията, първо когато я слагах в съндъка, после като я слагах в градината и накрая като я преместих на алпиниума... Само като ида да я погледна да видя как расте имам по себе си седмица бодли, а тези гадове си пълзят по нея като че нищо! Много ме забавлява после като чета "сложете черупки от яйца" - да бе, врели не кипели, тях кактус и бръснарски ножчета не ги спират, черупки от яйца ще ги уплашат!
Изображение
Аватар
greeneyed
Наркоман
Дал благодарност: 1441 пъти
Получил благодарност: 2534 пъти

Мнение от greeneyed »

Мимета, в началото на сезона сварявам следната адска отвара:

Срещу голи охлюви, листни въшки, листни бълхи, трипс, гъсеници, акари, плодови чревеи и други, се използват лютиви сортове пипер. 500 г свежи или 250 г изсушени чушки се нарязват и варят 1 час в 5 л вода. След варенето продължават да киснат още 2 денонощия в добре затворен стъклен или емайлиран съд. Размекнатите чушки се намачкват добре, изстискват се и отварата се прецежда. Концентратът се налива в тъмна бутилка и се поставя на хладно и тъмно място. Цветните култури се пръскат със 125 мл от концентрата, разреден с 10 л вода и смесен с 10 мл течен сапун.

Първо пръскам розите срещу въшки, сега пръскам зеленчуците срешу миризливки, после ще пръскам хризантемите. Тази смес седи в бутилка и когато ми потрябва , вземам и разреждам. :dovolen:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Аватар
mimeta
Кана кафе
Дал благодарност: 4 пъти
Получил благодарност: 30 пъти

Мнение от mimeta »

Виж, това е добра идея, имаме люти чушки собствено производство :) Ще пробвам.
Изображение
Аватар
Alien
Баш кафе майстор
Дал благодарност: 804 пъти
Получил благодарност: 1406 пъти

Мнение от Alien »

Капсаицина работи ли срещу тези насекоми? Защото молците вкъщи ми изядоха (навремето) цялата реколта от декоративни люти чушлета Тай Хот, а миналата година ми нападнаха стритата каролина-рипър, та се се наложи да изхвърля половината, а останалото да препичам в печката.
Публикувай отговор

Обратно към “Кактуси и сукуленти”