Лозето, гроздето и ... виното
Модератор: Миша
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13546
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 178 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Брестовица също е много хубаво. Едро и ароматно.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
При мен не мога да се надявам на реколта, но мисля, че Брестовица я купувах преди години. Но, нещо липсва- май, не се хвана.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11908
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 197 пъти
- Получил благодарност: 312 пъти
- Обратна връзка:
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Гледам един клип у фейса и недоумявам... тази техника съм я виждал и с лук.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1740
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 56 пъти
- Получил благодарност: 353 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Хм, не знам дали съм прав, но имам някакво обяснение. Оставяйки малка част от "дръжката", с която зърното се придържа към чепката, не се нарушава връзката ползвана за снабдяване на зърното с течности и оттам с хранителни вещества. Семките в зърното вече са със завършен цикъл и достатъчно изхранени за да покълнат, ако попаднат в подходяща среда. Самото зърно е образно казано "къщичката", но същевременно съдържа всички необходими елементи за стартиране и първоначално подпомагане на покълналите семки. Връзката между дръжката и семките също не е нарушена. Поставяйки го в подходящи условия (предполагам температура, влага, светлина) семките покълват и стартира ново растение, а от остатъка от дървесина останал от дръжката се образува нова коренова система. Не знам само дали с всеки сорт грозде може да бъде постигнат същия успех.johnstalker написа: ↑Дек 30, '23, 12:30 Гледам един клип у фейса и недоумявам... тази техника съм я виждал и с лук.
P. S. В лозарството имам само най елементарни познания, но съм над 90% убеден, че няма да повтори сорта, а ще излезе дивачка, която трябва да се облагороди ако ще се ползва за грозде, а не само за сянка.
Аз от 2 години сея сорт тикви, дамски (кадънски) нокът, само заради семките, които семена си донесох от Кападокия в Турция. Има ги и в България, но не съм си поставял за цел да ги отглеждам, а при една екскурзия така се стекоха обстоятелствата, че имах възможност да си събера от изхвърлени не добре обрани парчета тикви. Както миналата есен, така и тази, при разцепването на тиква само в някои бройки имаше от две-три до десетина и повече покълнали семена с дължина на кълновете над 5-6 см. и отворени котиледони. Затова си мисля, че някои сортове може да са по податливи на подобни опити.
За лук и чесън няма никакъв проблем, даже и само поставен върху чаша с чешмяна вода без дори основата на брадата да опира до водата. Само за ден, два или три си пуща корени, които стигат до водата и после израстват пера. Така сме поставяли чаши с лук на прозореца, а като отрежеш само перата му поне 2-3 см. над главата след десетина дни има израснали нови.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11908
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 197 пъти
- Получил благодарност: 312 пъти
- Обратна връзка:
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Аз определено си мисля, че този клип една шега. Вкоренявал съм какви ли не неща при специални обстоятелства, но тук в този клип няма логика. Като споменах лука имах предвид, че видях подобен клип в който се наряза една глава лук и се сложи във водата барабар със зърната грозде. Но, в началото на следващата година започваме да сеем семена от кактуси и в люпилника ще намеря малко място за да тествам тази "техника" за грозде ще се оглеждам по големите вериги.
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1740
- Регистриран на: Мар 19, '15, 21:30
- Местоположение: Варна
- Дал благодарност: 56 пъти
- Получил благодарност: 353 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
На мен също ми е трудно да повярвам в сериозна степен, но все пак не мога да го изключа напълно като вероятност. Допускам и да е уловка, защото няма никакви допълнителни указания, а ако целта е да се предаде опит това е задължително условие. Особено при необичайни практики, както е в случая. Аз също си падам по предизвикателствата и не е изключено да опитам, но съм доста непостоянен и често си сменям приоритетите макар понякога дори да съм напреднал доста в някакъв експеримент. След време може да се върна отново и да продължа. По тази причина не мога да бъда сигурен дали ще се случи. По този повод си мисля дали няма да е необходимо да се помогне за разкъсването на ципата на върха на зърното. Дори само едно убождане с игла. Това обаче само ако се забележи някакво развитие, иначе може да допринесе за по големи изпарения на влагата и обезводняване на семената. Според мои заключения самия ферментиращ гроздов сок, попаднал от външната страна на зърното ускорява разлагането на външната ципа. По мое мнение такава верижна реакция се получава при спукване (или клъвване от птица) дори само на едно зърно и потичане на сока върху съседните. В топлото време сока бързо ферментира и разлага обвивката на съседните. Миризмата от ферментацията привлича нови птици, пчели, оси и за отрицателно време може да бъде съсипанo сериозно количество грозде. Пчелите и осите нямат толкова отворена захапка, за да пробият голямото гроздово зърно, но за птиците и ферментиралия вече гроздов сок не е проблем, а насекомите се събират заради изтичащия сладък сок. От опит съм достигнал до убеждение, че даже когато вече има спукани зърна и изтичащ сок, само напръскване на чепките с разтвор от хлебна сода във вода (1 пакетче на 10 л.) намалява чувствително нашествието на пчели, оси и даже птици. Понякога това се налага да се прави периодично, но от друга страна не е с токсични препарати и по всяко време можеш да си откъснеш чепка грозде за ядене.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11908
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 197 пъти
- Получил благодарност: 312 пъти
- Обратна връзка:
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Харесва ми начина по който разсъждаваш. В края на януари аз ще докладвам за моя експеримент. Продполагам, че гроздето ще е "кисело". Ама докато не опиташ, не може да отхвърлиш или недай си боже заклеймиш някакво твърдение. Живи и здрави! И весело изпращане на Старата... !
- belika
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1099
- Регистриран на: Апр 22, '12, 15:29
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 410 пъти
- Получил благодарност: 270 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
В Тайланд и Виетнам може и да става така. Зависи от сорта също предполагам, но моите гроздови семенаци не изглеждат така буйни, а корените им изобщо нямат такава консистенция. Иначе си никнат без проблеми в почвата. Е, на пролетта обаче навън. Парници и оранжерии нямам.johnstalker написа: ↑Дек 30, '23, 12:30 Гледам един клип у фейса и недоумявам... тази техника съм я виждал и с лук.
Такива клипчета с алое и чесън или банани има за рози, орхидеи, чушки, домати и какви ли не други.
Майка ми ги гледа с голямо желание. Дори си купи голямо алое като тяхното за целта. Аз и казах, че ще е добре и техния климат ако има...
Three things cannot be long hidden: the sun, the moon, and the truth.
- ch.petrov
- Кафе с мляко
- Мнения: 228
- Регистриран на: Фев 12, '20, 01:10
- Дал благодарност: 123 пъти
- Получил благодарност: 422 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Връщаме машината на времето с три дни назад
Честит празник на лозарите
Честито на любителите на кехлибарено и тъмномораво грозде
Наздраве за почитателите на руйното вино
За поклонниците на гроздомицина : кой не види дънце - да не види слънце
Честит празник на лозарите
Честито на любителите на кехлибарено и тъмномораво грозде
Наздраве за почитателите на руйното вино
За поклонниците на гроздомицина : кой не види дънце - да не види слънце
-
- Кафе машина
- Мнения: 4867
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 634 пъти
Re: Лозето, гроздето и ... виното
Ще падне ашладисване тази година... Дойдоха ми резниците които чаках с нетърпение.. Подготвих и сложих да се вкореняват около двайсетина пръчки, другите които останаха, около педесе броя ще ги ползвам за калеми... Сортовете са - Молдова, Велика, Кайлъшки мискет, Кардинал, Болгар, Мечта, Хамбургски мискет,Сторгозия... имаше още един, ма го забравих..