Какво сготвих днес
-
- Кафе машина
- Мнения: 4911
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 377 пъти
- Получил благодарност: 319 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ммм, Клеърче, дояде ми се баничка, много апетитно ... А какви са тези триъгълни кори?
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2968
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1790 пъти
- Получил благодарност: 1758 пъти
Re: Какво сготвих днес
Дива , утре ще купя и ще снимам пакетчето да го видиш , продават ги в доста хранителни магазини и без друго Румен ме пита ще има ли банички тази вечер , казах му щом иска , утре пак ще направим . Моята приятелка все ме вайка да си купя , били вкусни , правела на децата за закуска , на бърза ръка и ги запича от двете страни на тиган , без мазнина или само намазан тигана , аз все се дърпам , викам и , айде какво ме занасяш с тея корички , кори като кори , сега нямам друга работа , че ще нагъвам парче по парче вместо да намачкам на 2 на 3 една обикновенна баница . Влизам оня ден в магазина и пред мен една жена купува 10 пакета , питам я какво ще ги прави толкова много , а тя - без такова не оставам в къщи казва и баклавички и банички и каквото и дойде на ум правела с тях . Измисляла си най- различни работи . И така и аз си рекох , брей , да взема да ги пробвам накрая и аз . Ами останах направо учудене , съвсем друг е вкуса на баницата , винаги слагам едно и също .
Сега си наумих да си направя плънка от кайма , кашкавал , дом сос , ( нещо като сос за спагети , с най различни работи ) и да сложа това за плънка , пък отгоре да ги намажа с яйчице и малко кашкавалец , да се запече . Не знам , ще го мисля в движение .
Днес сготвих кюфтяна яхния , щеше да е с бял сос , оказа се че няма мляко за застройка , сипнах малко домати и сгъстих с брашънце , стана бледо - розова яхния
Сега си наумих да си направя плънка от кайма , кашкавал , дом сос , ( нещо като сос за спагети , с най различни работи ) и да сложа това за плънка , пък отгоре да ги намажа с яйчице и малко кашкавалец , да се запече . Не знам , ще го мисля в движение .
Днес сготвих кюфтяна яхния , щеше да е с бял сос , оказа се че няма мляко за застройка , сипнах малко домати и сгъстих с брашънце , стана бледо - розова яхния
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6095
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2313 пъти
- Получил благодарност: 1310 пъти
Re: Какво сготвих днес
Клеър, тази плънка, която си намислила и на камъни да я сложиш, ще стане вкусно.
И на тиган, казваш, може да се направят баничките?
И на тиган, казваш, може да се направят баничките?
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2968
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1790 пъти
- Получил благодарност: 1758 пъти
Re: Какво сготвих днес
Да , на тиган съм правила , но с големи домашни кори , слагаш плънката , нагъваш и за кратко време ги обръщам на няколко пъти , обаче в плънката може да се сложи повече мазнина и на сух тиган се обръщат от двете страни . Става нещо като гюзлеми ( така му казват в нашия край ) само че истинските гюзлеми са само сиренце , чисто масълце и се пекат на сач .
Това и с най- обикновенни кори става .
Това и с най- обикновенни кори става .
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6095
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2313 пъти
- Получил благодарност: 1310 пъти
Re: Какво сготвих днес
Това гюзлеми ме привлича да го опитам в оригинал. Само с готови кори ли се прави (едва ли)? Изобщо разни такива баничко-палачинкови неща харесвам. По едно време се бях запалила да си правя юфка (паста), хляб с квас, ма ми мина. А, също бях решила да си направя обикновени бисквити, но така и не намерих подходяща рецепта.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2968
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1790 пъти
- Получил благодарност: 1758 пъти
Re: Какво сготвих днес
Не , ако имаш условия си направи домашни , по- хубаво няма .
Аз мога да точа , но условия нямам за изпичане на корите . Всъщност при татко има готварска печка на дърва , ако имам желание , мога да направя , че и голяма хубава маса има удобна за точене . Също има и огромно легло на което мога да постеля найлон и плат където да разстеля корите . Представям си как ще ме изгледа ако разбере , че мога да имам такива мисли , всичко става в брашно .
Измислили са го , има на магазина , а и на работа трябва да ходим
Аз мога да точа , но условия нямам за изпичане на корите . Всъщност при татко има готварска печка на дърва , ако имам желание , мога да направя , че и голяма хубава маса има удобна за точене . Също има и огромно легло на което мога да постеля найлон и плат където да разстеля корите . Представям си как ще ме изгледа ако разбере , че мога да имам такива мисли , всичко става в брашно .
Измислили са го , има на магазина , а и на работа трябва да ходим
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13546
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 178 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: Какво сготвих днес
Клеър, такива ли са корите? Тъкмо ме подсети, че имам едни замразени и ги снимах Мисля, че в указанието ги дават за пържене, стават много хрупкави пурички, но не е чак толкова здравословно.
Баницата изглежда много добре, а и съм сигурна, че е и вкусна. Те са си като домашно точени кори.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31850
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1198 пъти
- Получил благодарност: 2992 пъти
Re: Какво сготвих днес
Бистре, гюзлемите мама ги печеше на сач, без викаква мазнина. Разточи не много тънък кръг - 2-3 мм. дебелина и наръси натрошеното сирене, собствено производство, нещо като квадрят в средата. После загръща четирите дъги да се получи квадрат. Моятта задача беше да си измия със сапун ръцете, да ги избърша и да притисна с пръстчета покрай ръба прегънатите дъги, сякаш сглобявам пощенски плик.
В тенджера с вряла, посолена на вкус вода е разтопено маслото собствено производство. Със специавлна плоска широка желязна лопакта с дълка метална дръжка гюзлемята се обръща да се опече и от горната страна. Изпечената гюзлемя се оставя в тавичка. С черпак се взема вряла "маслена" вода и се полива внимателно и обилно навсякъсе. Мама захлупва втора тавичка и двете ги обръща - отгоре да е първата гюзлемя, най-напоената и омекнала.
Чакам с нетърпение чинията си и се започва едно ядене, чак ушите ми плющят!
В тенджера с вряла, посолена на вкус вода е разтопено маслото собствено производство. Със специавлна плоска широка желязна лопакта с дълка метална дръжка гюзлемята се обръща да се опече и от горната страна. Изпечената гюзлемя се оставя в тавичка. С черпак се взема вряла "маслена" вода и се полива внимателно и обилно навсякъсе. Мама захлупва втора тавичка и двете ги обръща - отгоре да е първата гюзлемя, най-напоената и омекнала.
Чакам с нетърпение чинията си и се започва едно ядене, чак ушите ми плющят!
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2968
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1790 пъти
- Получил благодарност: 1758 пъти
Re: Какво сготвих днес
Ким , да с такава форма са , само дето е друга марка пакетчето . Не съм чела дори какво пише на етикета .
Мерко , много вкусно ги описваш тия гюзлеми , моите баби не са правили . Едната ми баба , която ме научи да точа , правеше къпана баница , нещо подобно което описваш , но точно не помня каква е рецептата . Изпечените кори ги топваше в тенджера със загрята вода , но дали е имало масло или не не зная . Слагаше сирене и яйце помежду два ката кори , печеше отгоре на печката в огромна тава , малко от едната страна , после от другата и ставаше много вкусно .
Дали не намазваше тавата със свинска мас
Мерко , много вкусно ги описваш тия гюзлеми , моите баби не са правили . Едната ми баба , която ме научи да точа , правеше къпана баница , нещо подобно което описваш , но точно не помня каква е рецептата . Изпечените кори ги топваше в тенджера със загрята вода , но дали е имало масло или не не зная . Слагаше сирене и яйце помежду два ката кори , печеше отгоре на печката в огромна тава , малко от едната страна , после от другата и ставаше много вкусно .
Дали не намазваше тавата със свинска мас
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6095
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2313 пъти
- Получил благодарност: 1310 пъти
Re: Какво сготвих днес
Аз съм си играла да пека кори на котлона. Май в тиган ги пекох, забравила съм (на принципа на арабските питки). После се заинатих да намеря една рецепта за сладка баница и покрай нея научих МОЯТА рецепта за кори за баница. Написала съм я подробно, за да може синът ми да си направи, ако иска. Имаме споделен файл, в който записвам някои рецепти. Ето я:
Тесто за баница
брашно 600 г
вода 300 г
сол, захар и оцет по 1 ч. л.
олио 7 суп. лъж.
Замесва се тестото и се оставя да отлежи 30-60 мин., завито с найлоново фолио.
Дозата е голяма и обикновено стават две баници или баница и тиквеник (за празничен случай). Правят се топчета колкото за пинг-понг, които се разточват и после се разтегля тестото върху ръцете с леко движение встрани. Слага се върху кърпа, отгоре олио и плънка, издърпва се кърпата и рулото е готово. Олиото трябва хубаво да се разнесе по цялата кора.
Тесто за баница
брашно 600 г
вода 300 г
сол, захар и оцет по 1 ч. л.
олио 7 суп. лъж.
Замесва се тестото и се оставя да отлежи 30-60 мин., завито с найлоново фолио.
Дозата е голяма и обикновено стават две баници или баница и тиквеник (за празничен случай). Правят се топчета колкото за пинг-понг, които се разточват и после се разтегля тестото върху ръцете с леко движение встрани. Слага се върху кърпа, отгоре олио и плънка, издърпва се кърпата и рулото е готово. Олиото трябва хубаво да се разнесе по цялата кора.