Триходерма
Модератор: Миша
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Триходерма
Ето ви едно филмче в което е показано как се отглеждат микроорганизми на ориз.
Елементарно, но ефективно.
Нагласете български субтитри и всичко ще ви се изясни. Обърнете внимание на детайлите.
По-просто от това няма къде да намерите.
Успехи и не се предавайте.
п.с.
Има три слаби момента:
- трудно ще намерите подобна дебела игла
- за торбички трябва да използвате тези в които се пекат коледни пуйки във фурната. Защо - сами ще си отговорите. Продаваха се по 10 бр. в пакет за два лева.
- най-важното - изисква използване на чист материал за заразяване. Не е ли чист, става манджа с боб.
Елементарно, но ефективно.
Нагласете български субтитри и всичко ще ви се изясни. Обърнете внимание на детайлите.
По-просто от това няма къде да намерите.
Успехи и не се предавайте.
п.с.
Има три слаби момента:
- трудно ще намерите подобна дебела игла
- за торбички трябва да използвате тези в които се пекат коледни пуйки във фурната. Защо - сами ще си отговорите. Продаваха се по 10 бр. в пакет за два лева.
- най-важното - изисква използване на чист материал за заразяване. Не е ли чист, става манджа с боб.
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"
-
- Kафенце
- Мнения: 33
- Регистриран на: Авг 27, '23, 20:05
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 7 пъти
Re: Триходерма
А ето и същият метод само,че с посяване на жито
https://www.youtube.com/watch?v=vc2DB-YBtE8
недостатък-малко време на стерилизация при относително ниска температура-само 100*С.
https://www.youtube.com/watch?v=vc2DB-YBtE8
недостатък-малко време на стерилизация при относително ниска температура-само 100*С.
-
- Kафенце
- Мнения: 33
- Регистриран на: Авг 27, '23, 20:05
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 7 пъти
Re: Триходерма
Имам идея за още метода на стерилизация които могат да се комбинират тук и да си гарантираме мах успех.Ще пробвам след месец,когато се надявам да натрупам доста триходерма отгледана на течна среда.
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Триходерма
За всяка среда има оптимална продължителност и температура на стерилизация. Определя се опитно. За жито е 120 минути при 1,5 атм./120 гр. или в тенджера под налягане - оставена леко да съска на огъня. За ориза друго, за просото трето и т.н.т. Определя се експериментално според технологията която сами прилагате.
80% от успеха е преди всичко да си отгледате отличен изходен материал. За това и материалът за размножаване струва 10-20 пъти по-скъпо от този за третиране в градината. В Русия една епроветка с чист материал струва 60 евро, в щатите един грам - 400$, в ЕС нямам представа. На мен ми трябваше една година за да получа такъв материал.
Започнете с получаването му, всичко останало е хамалогия.
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2963
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1769 пъти
- Получил благодарност: 1737 пъти
Re: Триходерма
Ето рецептата на кратко , на видеото на Венци. Много ми е трудно от телефона да кълва буква по буква за това писах на ръка и слагам снимки , надявам се да ми се разбира . Това е за тези които като мен не могат да се справят със субтитрите .
Пропуснах да напиша , но то се вижда във видеото добре , че преди да инжектира триходермата , напръсква добре със спирт всичко наоколо и прави дезинфекция на иглата , като я нагрява .
Пропуснах да напиша , но то се вижда във видеото добре , че преди да инжектира триходермата , напръсква добре със спирт всичко наоколо и прави дезинфекция на иглата , като я нагрява .
- Клеър
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2963
- Регистриран на: Май 30, '18, 22:26
- Дал благодарност: 1769 пъти
- Получил благодарност: 1737 пъти
Re: Триходерма
Сега и рецептата от видеото на Драго , въпреки , че назад във времето много пъти сме коментирали точно тези видеа , както и десетки други подобни и моето мнение и опит показва , че всичко е много относително за време на престой на тъмно / светло и цялостно времетраене , по скоро температурата на околната среда играе по- важна роля .
Малко неграмотно съм писала , но слушайки на бърза ръка и качеството такова
Приятни занимавки на всички ентусиасти !
Малко неграмотно съм писала , но слушайки на бърза ръка и качеството такова
Приятни занимавки на всички ентусиасти !
-
- Kафенце
- Мнения: 33
- Регистриран на: Авг 27, '23, 20:05
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 7 пъти
Re: Триходерма
Някаква идея колко кубика инжектира в житото?Щото не казва нищо за това ,а и видевото е с ниско качество и не виждам к'во пише на спринцовката.А е много важно,сега и ще обясня защо.-преди 2 дни докато бях на работа отделих цели 10(десет)часа в четене за проблемите с отглеждане на трих. на жито. Готови отговори не намерих ,но стигнах до извода,че неуспехите(появата на нежелани гости"извънземни") СА свързани със стерилизацията и влажността на житото.Проблемът е там,че при използванито на фурна(каквато и да е тя) за стерил. се променя неизвестно с колко % влажността.После се вкарва течен разтвор с триходерма и получаваме преовлажнено или сухо жито.И е възможно като при моя първи опит да получите паве от жито в разбиването на което огънах няколко вилици. И какъв е изводът-търсим метод за стерилизация,който не променя първоначалната (точната според нас)степен на влажност.А тя е много важна,защото ако е сухо-ще получим слабо(само на някои зърна)прорастване на трих.,-ако е много влажно-ще получим трих. само в гония слой,а долу ще започнат гнилостни процеси и поява на нежелани гости. Горното в клипа е точно това(стерилизация,която не променя влажността),но дори при 100*С (температура на врящата вода) доста гадинки оцеляват.Както писах по-горе вече имам 2 идеи за комбинирано стерилизиране.Помислете и дайте педложения.Излизам в и да погледна кацата дали се е задула или утре да се ориентирам към търсене на бидон с голяма дупка ,та да мога да сложа машнката за мелене отгоре.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4865
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 47 пъти
- Получил благодарност: 629 пъти
Re: Триходерма
Драго, след като се мине през фурната, житото се вари до получаване на желаната влажност,охлажда се и чак след това се заразява..
- Vencislav
- Kъсо кафе
- Мнения: 61
- Регистриран на: Ное 13, '17, 20:14
- Дал благодарност: 4 пъти
- Получил благодарност: 12 пъти
Re: Триходерма
За мен този проблем не съществува. Купил съм си автоклав 20 литра, преди това си направих автоклав от тенджера под налягане 15 литра - събира 3 буркана. Описал съм ги как стават във фейсбук групата.drago написа: ↑Окт 10, '23, 18:17 Някаква идея колко кубика инжектира в житото?Щото не казва нищо за това ,а и видевото е с ниско качество и не виждам к'во пише на спринцовката.А е много важно,сега и ще обясня защо.-преди 2 дни докато бях на работа отделих цели 10(десет)часа в четене за проблемите с отглеждане на трих. на жито. Готови отговори не намерих ,но стигнах до извода,че неуспехите(появата на нежелани гости"извънземни") СА свързани със стерилизацията и влажността на житото.Проблемът е там,че при използванито на фурна(каквато и да е тя) за стерил. се променя неизвестно с колко % влажността.После се вкарва течен разтвор с триходерма и получаваме преовлажнено или сухо жито.И е възможно като при моя първи опит да получите паве от жито в разбиването на което огънах няколко вилици. И какъв е изводът-търсим метод за стерилизация,който не променя първоначалната (точната според нас)степен на влажност.А тя е много важна,защото ако е сухо-ще получим слабо(само на някои зърна)прорастване на трих.,-ако е много влажно-ще получим трих. само в гония слой,а долу ще започнат гнилостни процеси и поява на нежелани гости. Горното в клипа е точно това(стерилизация,която не променя влажността),но дори при 100*С (температура на врящата вода) доста гадинки оцеляват.Както писах по-горе вече имам 2 идеи за комбинирано стерилизиране.Помислете и дайте педложения.Излизам в и да погледна кацата дали се е задула или утре да се ориентирам към търсене на бидон с голяма дупка ,та да мога да сложа машнката за мелене отгоре.
Методиката на Ивко не ми пасна. Пробвах на времето няколко пъти и не ми се получаваше в повторенията. За това си направих моя технология която е по-сложна, но има 100% успеваемост и повторяемост. Мен ме устройва.
Мисля, че съм я споделял тук, но не се възпре, за това не настоявам да се прилага. По-сложна е от неговата.
Накратко ще повторя основните моменти:
0. Измерваме примерно 1,2 кг. жито.
1. 12-24 часа намокряне. Задължително!
2. Прецеждане в сито. Претегляне.
3. Слагане прецеденото жито във фурна/тавичка на 150 гр. и го сушим. Периодично разбъркваме и претегляме междинно. Тук е разковничето за влажността на материала. Това не е стерилизация а докарване до определена влажност.
4.Сушим докато стане по тегло 1,560 кг. Така влажността му е 1,3 пъти по-висока от първоначалното тегло.
5. Може да добавим малко - около 5 гр. греда с гипс, но не е задължително. Разбъркваме добре.
6. Разпределяме по буркани 800 мл. за компоти - 8 броя. В един буркан се насипва 180-195 грама жито.
7. Буркана от горе се покрива с алуминиево фолио и над него амбалажна хартия - не друга а амбалажна. Завързва се с връв.
8. Поставя се в автоклава или в тенджера под налягане и се стерилизира 120 минути. Това е за жито, просо, но не и за ориз.
9. Оставя се да изстине и в стерилен бокс и във всеки буркан се инакулира с 8-10мл. течност състояща се от 5% гликоза от аптеката в която има спори на триходерма - колкото повече спори, толкова по-добре. Качеството зависи от чистотата на тази триходерма. Ако има аспергил или др. значи тя не е чиста.
10. Бурканите се завиват отново с фолиото и хартията. Слагат се в термобокс при температура 24-26 гр за 2-4 дена, докато започнат вътре да стават бели. Не се разбъркват. Вътре в бокса влажността не се променя.
11. Когато видимо побелеят вътре (житото), се изваждат и се маха алуминиевото фолио. Заменя се с една салфетка и над нея се оставя амбалажната хартия. Разбърква се чрез разтрисане - яко. Така има възможност вече леко да диша. Сега влажността вътре в бокса става 70-85%. Стои вътре докато започва да позеленява - 2-3 дена. На вторият ден се разтриса.
12. Когато започне да позеленява повече, се маха амбалажната хартия от горе и остава само салфетката. Разтриса ежедневно. Не е задължително да е на светло. Температура 25-27 гр. В следващите дни започва силно спороносене и позеленява добре вътре.
13. Продължаваме докато материала вътре видимо изсъхне. Разтриса ежедневно. В бокса влажността започва да намалява и се изравнява с външната. (Ние не влияем на влажността, тя се влияе от излизащата влага от бурканите)
14. Прехвърляме в алуминиева кесия с цип от горе.
15. Съхраняване във фризер 1-2 години.
Успехи.
Фейсбук: "Микроорганизми в хоби земеделието"
-
- Kафенце
- Мнения: 33
- Регистриран на: Авг 27, '23, 20:05
- Дал благодарност: 6 пъти
- Получил благодарност: 7 пъти
Re: Триходерма
Re: Триходерма
Мнение от ivko69 » Юли 21, '20, 20:42
Боверията няма бърз ефект,но е много як инсектицид..Много е добре да си я заселим в градинките и чат пат да добавяме...Под мулча нямам трипси,мокрици,стоножки и всякакви други насекоми,а червейте са живи,всяка нощ ги виждам,и до сега не съм видял един умрел червей...Да ви кажа и друго...Там където слагам на котето да яде,постоянно имаше мравки,ма като ви казвам мравки....таракота се чернееше....ииии,Ивко какво направи....намокри една домакинска хартия с боверия,поръси я със захар и я сложи при мравките,а те се качиха на домакинската хартия,изядоха захарта,полепиха се с боверия,занесоха си боверията в гнездото и след три дни Ивко няма мравки...Подличко е малко,ма мога да го преглътна...
Днес пристигна поръчаната от мен боверия-Натуралис точно за да я ползвам с/у мравки.Моля за подробности колко да разредя,трябва ли да се активира предварително и как?А хранителна среда за нея в/у хартията?Като изсъхне хартията боверията ще остане ли жизнеспособна или трябва да се поддържа влажна?
Мнение от ivko69 » Юли 21, '20, 20:42
Боверията няма бърз ефект,но е много як инсектицид..Много е добре да си я заселим в градинките и чат пат да добавяме...Под мулча нямам трипси,мокрици,стоножки и всякакви други насекоми,а червейте са живи,всяка нощ ги виждам,и до сега не съм видял един умрел червей...Да ви кажа и друго...Там където слагам на котето да яде,постоянно имаше мравки,ма като ви казвам мравки....таракота се чернееше....ииии,Ивко какво направи....намокри една домакинска хартия с боверия,поръси я със захар и я сложи при мравките,а те се качиха на домакинската хартия,изядоха захарта,полепиха се с боверия,занесоха си боверията в гнездото и след три дни Ивко няма мравки...Подличко е малко,ма мога да го преглътна...
Днес пристигна поръчаната от мен боверия-Натуралис точно за да я ползвам с/у мравки.Моля за подробности колко да разредя,трябва ли да се активира предварително и как?А хранителна среда за нея в/у хартията?Като изсъхне хартията боверията ще остане ли жизнеспособна или трябва да се поддържа влажна?