На какво миришат розите

Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

На какво миришат розите

Мнение от calico »

Ароматите на розата
Първото, което прави всеки човек на когото е показана роза в градината, е да се наведе и да я помирише. Ароматните рози винаги са били високоценени от специалистите и често наличието на аромат се оказва решаващо при избора на сорт.

Разбирасе, да се описва аромата, е работа неблагодарна. Това, което възхищава един, на друг може съвсем да не се хареса. На всичко отгоре, аромата се мени в зависимост от времето, почвата и даже часа от денонощието.


Откъде се взема мириса на розата? При повечето рози миришат венчелистчетата, като отделят ефирно ароматно масло. Розите миришат най-силно в полуотворено положение, в първата половина на деня, в слънчево и безветрено време, тъй като под действието на топлината ароматните масла се изпаряват по-интензивно.. При това обаче много горещото слънце и силния вятър не оставят и следа от чудесния аромат. В хладен и облачен ден розите почти не миришат.


На какво миришат розите
Всички знаем на какво миришат розите, нали? Нооо, в действителност нещата не са така прости. Хората, които са далеч от отглеждането на рози, може да мислят че розите миришат еднакво. В действителност, спектъра на ароматите при розите е твърде голям – от възхитителен до откровено неприятен (както е например при розата foetida- рязък, приличащ на терпентин мирис).
Освен на класическия розов аромат, розите могат да миришат на плодове, мед, вино, лавандула, подправки и дори на мъх с гъби, както например сорта Maurice Utrillo.

Аромат на розово масло

Истинския розов аромат се асоциира обикновено с българското розово масло. За това се използва роза дамасцена сорт Kazanlik, която се счита за най-богата на ароматно ефирно масло. И досега ненадминати по аромат остават старинните рози- дамаски, центифолии, алба и галски. Листчетата на тези рози често се използват за сиропи и сладка.

Едни от най-ароматните от тази група са: Comte de Chambord, Konigin von Danemark, Souvenir du Docteur Jamain, Charles de Mills

От съвременните сортове най-ароматна е Gertrude Jekyll, нейният мирис е опияняващ.

По-нежен аромат от тази група имат Eglantine, Charles Rennie Mackintosh, William Shakespeare 2000, The Prince, Othello, Falstaff. Чудесен, практически чисто розов аромат има Saint-Exupery, който при това цъфти изключително обилно. При Munstead Wood, Lady of Megginch, Grand Siesle наситения мирис на розово масло се допълва с ягодова нотка, а Le Rouge et Le Noir в основата си има ванилов оттенък.
У много рози от вида ругоза аромата се допълва с мирис на подправката карамфил.

***************
преписвам от руската енциклопедия и ще продължа в почивните дни ако представлява интерес. има описани още 4-5 основни аромата и розите които ги притежават.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
denitsavm

Re: На какво миришат розите

Мнение от denitsavm »

И "колелото" на ароматите на розите от сайта на Кордес Изображение
незабравка

Re: На какво миришат розите

Мнение от незабравка »

Понеже много обичам ароматни растения,включително и рози издърпах за ушите тази тема .За да споделя за розите,които ме заинтригуваха като аромат тази пролет-първо Солеро на Кордес-той и дава една звездичка за аромат,а при мене е за две-много приятно и доста интензивно мирише на ябълка петровка плюс момина сълза. :P
Второ-открих за себе си,че като си навра здраво носа в тичинката на Очи за теб и ме удря страхотен аромат на карамфилчета. :ieeemyzh:
Трето-най-ароматната ''нечервена роза'' която съм душила е ''Pink Panther'' на Мейланд-силен класически аромат на роза ,примесен със сладък дъх на праскова.

Pink Panther

Изображение
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: На какво миришат розите

Мнение от calico »

Незабравче, този Пинк партнер много прилича на моята New Zealand
имам 2-3-4 чаени хибрида, но тази Нова Зеландия не я давам за никооя, има чуден аромат, а съм я купувала щото в препоръките пише че е роза за жеги и пек, за Австралия. Много красив и много ароматен млечен цвят
Изображение
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
незабравка

Re: На какво миришат розите

Мнение от незабравка »

Да,наистина си приличат,Ани.Какво по-хубаво-хем розова,хем с вълшебен аромат.Аз на моето дворче реших сега да си направя и една градинка само с чаени хибриди-предимно ароматни-това ще ми е градинката за букети у ваза! :P
Аватар
ljuboznatelna
Чист кофеин
Мнения: 7410
Регистриран на: Яну 26, '10, 12:13
Местоположение: Пловдив 7а зона
Дал благодарност: 860 пъти
Получил благодарност: 1662 пъти

Re: На какво миришат розите

Мнение от ljuboznatelna »

И аз си имам любимка за аромат, от тези които имам - brother cadfael.
Изображение
Само че така навряна се оказа сега, че ме е страх да не я загубя :(
Публикувай отговор

Обратно към “Рози”