Ананас
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Ананас от пазара
Ами всъщност аз сложих три семки (костилки?) в една саксия и заминах за море, като се върнах (след три седмици) едното беше прокарало. Преди да ги сложа в саксията ги оставих да съхнат на слънце, защото месестата част трудно се отделя.
когато се убедих, че не е останало нищо, което да гние после (поне месец ги държах така) ги сложих в саксия и гледах да не изсъхва почвата. Нямах големи надежди, затова я "изпуснах" на няколко пъти и изсъхна.
Мъжо има 2 мангота от костилки.
Поникват след поне месец в пръстта, аз бих чакала поне половин година, преди да реша, че няма да ги бъде.
когато се убедих, че не е останало нищо, което да гние после (поне месец ги държах така) ги сложих в саксия и гледах да не изсъхва почвата. Нямах големи надежди, затова я "изпуснах" на няколко пъти и изсъхна.
Мъжо има 2 мангота от костилки.
Поникват след поне месец в пръстта, аз бих чакала поне половин година, преди да реша, че няма да ги бъде.
Re: Ананас от пазара
..отиваш в "Столипиново" ,избираш си "мъжко" или "женско" и захващаш едно,две ..колкото пожелаешZAPLESKA написа:а манго ад знаете как се захваща?
Джони извинявай "баце" ,не се здържах...
Луд умора нема...
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Ананас от пазара
Мангото е изключително лесно за покълване. Стига да е избран още в магазина добър екземпляр. Трябва да е добре узряло, което се среща рядко. Обикновено са доузрели по щандовете насила от залежаване, а всъщност са били брани въззелени. То и с бананите и авокадото е така. Много радко се среща да е сравнително добре узрял екземляр.
Познава се по това че не трябва да е със зелена кора (е може и малко зелен участък да има ама да е минимален). В зависимост от сорта окраската на узрялото манго може да е от наистено жълто, през ярко червено, та чак до лилавеещо. Характерен признак за узряване са и многобройните ситни черни точици. Освен това на пипане при натиск трябва да поддава, а не да е като тухла.
После стандартната процедура по изяждане поустъргване на мъха гъст като вълнено кече. Измиване, позарязване леко на дебелото вдървеняване в тясната част на костилката. Топване в чашка с вода с ниво 2/3 от височината на костилката, като острият и позарязан връх е нагоре. Понякога няма нужда от срязване на костилката, защото още в плода, тя е покълнала и коренчето и стъблото са тръгнали. Съответно трябва да се внимава още при отделянето от плода, защото може да ги нараним. Ама това е по- рядко. Обикновено костилката си е яко вдървенен чукундур, който си иска рязане
Дуго вабжно нещо е, че тябва да е сравнително топло. По мои наблюдени във вода под 20-22 градуса не покълва, а после и дръвцето не вирее в стая с температура по- ниска от 18-20 градуса. След като си пусне втори чифт листа е добре да се посади в лека, въздухопролуслива и отцедлива пръст.
С две думи покълването и гледането до една възраст е лементарно през пролетта и лятото, но през зимата си мре като за световно, ако не му се осигури добра температура и светлина.
Аз съм отглеждал поне 4-5 мангота до възраст 4- 8 месеца (едно даже над 1,5 години) но през зимните месеци ги усмъртявам като за световно.
Познава се по това че не трябва да е със зелена кора (е може и малко зелен участък да има ама да е минимален). В зависимост от сорта окраската на узрялото манго може да е от наистено жълто, през ярко червено, та чак до лилавеещо. Характерен признак за узряване са и многобройните ситни черни точици. Освен това на пипане при натиск трябва да поддава, а не да е като тухла.
После стандартната процедура по изяждане поустъргване на мъха гъст като вълнено кече. Измиване, позарязване леко на дебелото вдървеняване в тясната част на костилката. Топване в чашка с вода с ниво 2/3 от височината на костилката, като острият и позарязан връх е нагоре. Понякога няма нужда от срязване на костилката, защото още в плода, тя е покълнала и коренчето и стъблото са тръгнали. Съответно трябва да се внимава още при отделянето от плода, защото може да ги нараним. Ама това е по- рядко. Обикновено костилката си е яко вдървенен чукундур, който си иска рязане
Дуго вабжно нещо е, че тябва да е сравнително топло. По мои наблюдени във вода под 20-22 градуса не покълва, а после и дръвцето не вирее в стая с температура по- ниска от 18-20 градуса. След като си пусне втори чифт листа е добре да се посади в лека, въздухопролуслива и отцедлива пръст.
С две думи покълването и гледането до една възраст е лементарно през пролетта и лятото, но през зимата си мре като за световно, ако не му се осигури добра температура и светлина.
Аз съм отглеждал поне 4-5 мангота до възраст 4- 8 месеца (едно даже над 1,5 години) но през зимните месеци ги усмъртявам като за световно.
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
- stela75
- Двойно кафе
- Мнения: 199
- Регистриран на: Дек 4, '09, 16:23
- Местоположение: гр.Славяново общПлевен
Re: Ананас от пазара
Аз пък реших да махна вдервеното покритие на моята мангова костилка.Внимателно извадих съдържанието.То прилича на огромен боб.Сложих го в пласмасова кутия с мокри салфетки.За 4 дни корена порастна с 3см.Ще изчакам още 4-5 дни и ще го пехвърля в почва с много перлит и малко субстрат.Ще докладвам какво става..
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Ананас от пазара
и мойто го накиснах малко да покълне след 3 дни ще го видя как е и дали да го засаждам
Re: Ананас от пазара
хах, този вариант ще е най - продуктивен и безотказен, особено ако се търси закономерност . извинете ме, момчета, но и аз не се сдържахВеско6969 написа:..отиваш в "Столипиново" ,избираш си "мъжко" или "женско" и захващаш едно,две ..колкото пожелаешZAPLESKA написа:а манго ад знаете как се захваща?
Джони извинявай "баце" ,не се здържах...
"Ако A е успехът в живота, то тогава A е равно на x + y + z. x е работата, y е забавлението, а z е да си държиш устата затворена." А. Айнщайн
http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
http://darinaivanova.snimka.bg/hobby/2011.593300.25139445" onclick="window.open(this.href);return false;
- stela75
- Двойно кафе
- Мнения: 199
- Регистриран на: Дек 4, '09, 16:23
- Местоположение: гр.Славяново общПлевен
Re: Ананас от пазара
Тъкмо ще си сравняваме експериментите...да видим коя първа ще го умориZAPLESKA написа:и мойто го накиснах малко да покълне след 3 дни ще го видя как е и дали да го засаждам
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Ананас от пазара
ако не забравя какво има в саксиикатаstela75 написа:Тъкмо ще си сравняваме експериментите...да видим коя първа ще го умориZAPLESKA написа:и мойто го накиснах малко да покълне след 3 дни ще го видя как е и дали да го засаждам
дали няма да вирее по изпробваната практика "в аквариума"
мързи ме да го поливам и грея и т.н.
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Ананас от пазара
един от новите ананаси, които сложих да се вкореняват си има коренче!
Този го сложих във вода, не съм сушила предварително.
Втория го сложих в торф, но мухляса и изгни, явно трябва да е навън, за да се вкорени направо в саксия.
Третия също е във вода, още не знам дали ще го бъде
Този го сложих във вода, не съм сушила предварително.
Втория го сложих в торф, но мухляса и изгни, явно трябва да е навън, за да се вкорени направо в саксия.
Третия също е във вода, още не знам дали ще го бъде