Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Направих сладките на Тити с овесените ядки.
Вкусът на суровата смес ми хареса повече.Само суровото яйце ме възпря да не изям остатъка за второто печене. Явно не обичам печен банан
Вкусът на суровата смес ми хареса повече.Само суровото яйце ме възпря да не изям остатъка за второто печене. Явно не обичам печен банан
- ivanina
- Кафе машина
- Мнения: 4142
- Регистриран на: Мар 29, '13, 11:36
- Местоположение: Русе, България
- Дал благодарност: 20 пъти
- Получил благодарност: 6 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
...е такива рецепти най- харесвам ...режеш и директно похапваш - без да трупаш излишни килца!scleri написа:Рецептата, сигурен съм, не ви трябва.
Динена пица :
....при това и здравословно!
Истината е като водата - винаги намира път!...
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31835
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1188 пъти
- Получил благодарност: 2941 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Специално за дренките на krasota.
Продукти: на 1 кг. плод - захар 300 гр. (1 и 1/2 чаена чаша), лимонена киселина, 5 гр. (1 чаена лъжичка).
Плодът се измива. (Дюлите, или ябълките след измиването им се нарязват на едро.) Поставя се в съда за верене. Залива се с със студена вода, която да бъде 5-6 см. над повърхността на плода. Вари се до омекване. Омекналия плод се прецежда внимателно през тензух, за да бъде бистра отварата. На всеки литър от отварата се прибавя по 300 гр. захар. Сместа се вари, докато капка от нея, капната върху порцеланова чинийка, се задържа без да се разлива. Пет минути преди този момент се прибавя лимонената киселина и се разбърква. Готовото желе, още горещо, се излива в по-голям плитък съд, където се съхранява.
Най-красивия червен цвят на желе дават дренките. Незаменимо е за гарниране на торти.
Сироп от дренки (от Средногорието)
Продукти: 1 кг- дренки, захар 2 кг., вода 2 литра, лимонтузу 3 гр. (1/2 чаена лъжичка).
Измитите дренки се варят във водата докато омекнат, след което се прецеждат през тензух. Полученият сок се смесва със захарта и се вари (кратко време) до нужната гъстота. Към края на варенето му се прибавя лимонтузуто. Още горещ се налива в бутилки, които се запушват с коркови тапи. Съхранява се на сухо и хладно място.
Този сироп има хубав рубинен цвят и е много ароматен.
Желе (пелте) от: дренки, или дюли, или ябълки (от Пловдив)krasota написа:
Мери, наистина е много красив дряна тази година, още малко да узреят хубаво плодовете и ще напълни бурканите за компот. Направо не ми се обира, че после е само едно зелено дръвче до есента, когато листата му се обагрят в червеникаво и жълто. Абе красиво и полезно дръвче си е И рано на пролет като нацъфти е красота, ще снимам пак преди да го обера. Специално за теб още една снимка по-отблизо
Бъди търпелива, докато станат тъмночервени, но още лъскави. Като станат матови, вече са презрели и окапват на земята. Компотът не е единственото, което може да направиш. От презрелите можеш да направиш желе. Местя се в "Готварство", да те светна.
Продукти: на 1 кг. плод - захар 300 гр. (1 и 1/2 чаена чаша), лимонена киселина, 5 гр. (1 чаена лъжичка).
Плодът се измива. (Дюлите, или ябълките след измиването им се нарязват на едро.) Поставя се в съда за верене. Залива се с със студена вода, която да бъде 5-6 см. над повърхността на плода. Вари се до омекване. Омекналия плод се прецежда внимателно през тензух, за да бъде бистра отварата. На всеки литър от отварата се прибавя по 300 гр. захар. Сместа се вари, докато капка от нея, капната върху порцеланова чинийка, се задържа без да се разлива. Пет минути преди този момент се прибавя лимонената киселина и се разбърква. Готовото желе, още горещо, се излива в по-голям плитък съд, където се съхранява.
Най-красивия червен цвят на желе дават дренките. Незаменимо е за гарниране на торти.
Сироп от дренки (от Средногорието)
Продукти: 1 кг- дренки, захар 2 кг., вода 2 литра, лимонтузу 3 гр. (1/2 чаена лъжичка).
Измитите дренки се варят във водата докато омекнат, след което се прецеждат през тензух. Полученият сок се смесва със захарта и се вари (кратко време) до нужната гъстота. Към края на варенето му се прибавя лимонтузуто. Още горещ се налива в бутилки, които се запушват с коркови тапи. Съхранява се на сухо и хладно място.
Този сироп има хубав рубинен цвят и е много ароматен.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1444
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Мери, благодаря ти за рецептите Миналата година варих и пасирах дряна по рецепти от нета и наистина стана превъзходен на вкус и аромат, но на компот го обичаме и пак е много ароматен, вече е в бурканите Последна снимка на дръвчето
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31835
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1188 пъти
- Получил благодарност: 2941 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Благодаря ти за тази красота!
Не мисли, че ще ми се прииска. По-полезно ми е... сладко от рози. Половината корона на съседския дрян виси над мрежата в двора ми. Съседа знае, че и една дренка не хапвам. Но неговото дърво ражда по малко - тук там. И като гледка не може да ме зарадва.
Не мисли, че ще ми се прииска. По-полезно ми е... сладко от рози. Половината корона на съседския дрян виси над мрежата в двора ми. Съседа знае, че и една дренка не хапвам. Но неговото дърво ражда по малко - тук там. И като гледка не може да ме зарадва.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1444
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Ама Мери, какви ги приказваш, знам, че има дрян навсякъде да не е само моя Но не всяко дръвче става така красиво, до него има друг дрян див, който има много малко плодове тази година, много ароматни, ама него снимам ли го - не И пак си помисли за компота Ще пристигне незабавноМария Николова написа:Благодаря ти за тази красота!
Не мисли, че ще ми се прииска. По-полезно ми е... сладко от рози. Половината корона на съседския дрян виси над мрежата в двора ми. Съседа знае, че и една дренка не хапвам. Но неговото дърво ражда по малко - тук там. И като гледка не може да ме зарадва.
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Правих компот и сладко от боровинки.
За сладкото : 1 кг плод , 1кг.захар , 1 чаена лъжичка лимонтозу в края на варенето.
На втората доза сложих 1 супена лъжица домашен оцет.
За сладкото : 1 кг плод , 1кг.захар , 1 чаена лъжичка лимонтозу в края на варенето.
На втората доза сложих 1 супена лъжица домашен оцет.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
krasota , две дръвчета дрян ли са едно до друго ? Може би затова имат толкова много плод !
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31835
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1188 пъти
- Получил благодарност: 2941 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
apis, не съм krasota, но и на двете снимки се вижда, че дряновото дръвче е едничко.apis написа:krasota , две дръвчета дрян ли са едно до друго ? Може би затова имат толкова много плод !
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.