От А до Я за любимите домати 2024

Модератор: Миша

Публикувай отговор
RozovGigant
Kафенце
Мнения: 1
Регистриран на: Яну 18, '24, 12:19
Получил благодарност: 2 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от RozovGigant »

Аз ползвам стара конструкция на оранжерия за сушене на тютюн 6x2.75 и засаждам в двете страни по 2 реда, като корените са разположени зигзаг на 50 см. 42-43 някога забивам и култуци в края. Растенията са на две стъбла по сизал до втория метър. Един от успешните сортове е Паулина - ранозрял достатъчно едър и с много дълго плододаване до първи замръз. Манекро на синджента ми е правил 12 китки. Засаждам след последна студена седмица на марта 25-27 март с долълнителен найлон като тунел отвътре и духалка за студените сутрини. Важно е почвата да е колкото се може по-топла. Ако засадя гиганти, обикновено са силно зашумени и трябва просветляване но то е по-нататък...
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10135
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 389 пъти
Получил благодарност: 1130 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от МГХ »

RozovGigant написа: Яну 18, '24, 13:20 Аз ползвам стара конструкция на оранжерия за сушене на тютюн 6x2.75 и засаждам в двете страни по 2 реда, като корените са разположени зигзаг на 50 см. 42-43 някога забивам и култуци в края. Растенията са на две стъбла по сизал до втория метър. Един от успешните сортове е Паулина - ранозрял достатъчно едър и с много дълго плододаване до първи замръз. Манекро на синджента ми е правил 12 китки. Засаждам след последна студена седмица на марта 25-27 март с долълнителен найлон като тунел отвътре и духалка за студените сутрини. Важно е почвата да е колкото се може по-топла. Ако засадя гиганти, обикновено са силно зашумени и трябва просветляване но то е по-нататък...
Добре дошъл, Розов Гигант, в доматената тема. Благодаря за мнението. Миналата година прекалих с лакомията и засадих твърди много в оранжерия 5 на 3 метра. По два реда в края и два в средата. Израснаха огромни и понеже в един момент бяха толкова зашумени, че не можеше и дума да става за контрол върху колтуците, ситуацията доведе до болести. Част от болните домати и части от растения изхвърлих. С пръскане се оправиха, но загубих повече от половината от реколтата. Доматите бяха изключително едри - като растения и като плод. И вкусни. Но на половина. Затова сега ще внимавам да не пренаселя пространството.
Колко едър стана Паулина при теб. При мен бяха колкото нормална ябълка и наистина имаха домати до късна есен, но киселееха. Повечето отидоха за консервиране. Чудя се дали да сея пак.
Аватар
ch.petrov
Кафе с мляко
Мнения: 226
Регистриран на: Фев 12, '20, 01:10
Дал благодарност: 123 пъти
Получил благодарност: 415 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от ch.petrov »

Тези кокичета в предишни години започваха да цъфтят преди Рождество Христово

Изображение

Тази зима закъсняват с близо месец
Аватар
pepelqshka71
Чист кофеин
Мнения: 7800
Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
Местоположение: Козлодуй
Дал благодарност: 2712 пъти
Получил благодарност: 1534 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от pepelqshka71 »

МГХ написа: Яну 18, '24, 11:23 ...
Не знам, ако я обърнем посока изток-запад, дали ще стане. Сега беше с вратите на север-юг.
Мисля, мисля... :liubov:
Миленко, моите и двете са обърнати изток-запад. Четох някъде, че трябва да са север-юг, но при мен е по добре изток- запад. Вятъра ни духа от запад и за проветрението е супер. Показвах достатъчно снимки (да не досаждам), доматите се развиват супер.
alys написа: Яну 18, '24, 12:00 Според вас какъв процент засенчваща мрежа е допустимо за домати? Моята е 30% или 35%. За градинските парници се чудя дали им трябва. Май и така са си добре, защото мога да махна найлона и да остане само навес с ПК покрив.
Алис, моята е 70% и август, когато при нас е 40+ градуси е супер. Обаче миналата година, когато май месец валя цял месец, външните домати не можаха да изсъхнат и от влагата се разболяха и резултата беше плачевен. На доматите в оранжерията им беше добре със тази мрежа. Та... понеже още я имам-ще ползвам нея, а за в бъдеще ще реша спрямо това как са се представили доматите през сезоните.
diado-ilian написа: Яну 18, '24, 13:17 ...
Sashika, няма сорт момини гърди. Това е шега. Ако има той ще е някакво чери. :)
Обикновено става въпрос за момини сълзи, който е едър сърцевиден....
Следя разни градинари в социалните мрежи и там почти всички говорят за тези момини гърди. Не знам кой го е оприличил на момини гърди, но изцяло отговаря на момини сълзи. Нямам място, иначе щях да бодна по два стръка от двата вида.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
Аватар
Sashika
Kафенце
Мнения: 16
Регистриран на: Май 15, '22, 23:50
Местоположение: София
Дал благодарност: 86 пъти
Получил благодарност: 43 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от Sashika »

alys написа: Яну 18, '24, 10:02 Sashika, успехи и на тебе!
А защо си купи толкова много, щом няма къде да ги пробваш? Има безброй много сортове и няма да спрат да се появяват нови.
Благодаря! Нямам рационален отговор на този въпрос :).Предполагам заради ентусиазма на начинаещият , отварянето на кутията на Пандора
- невероятният вкус на собствента продукция + уникалният вкус на "екзотичните" домати, които опитах миналата година ( Шоколадовите райета, Черен ананас, Зелен гигант, Черно чери, Лудото чери на Бари ) Пазарувах без план в главата относно видовете и разнообразието , което искам да постигна. А като децата - искам и това и това и това..

Сега ще се опитам да направя баланс, между най-желани в комбинация с баланс на форми, вкусове и плододаване .Добрата новина е, че имам най-желани във всички категории :D .

diado-ilian - имам подозрение, че е клик бейт този сорт и аз не разбирам коя мома има такива форми :) , благодаря ти за споделеният опит, аз все още съм решена да пробвам.
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6095
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2312 пъти
Получил благодарност: 1310 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от alys »

А, в някоя от Ф-к групите продаваха семена за Момини гърди. Мисля, че Хортензия ги пробва и показа снимки. Добре изглеждаха. То официално няма много сортове, както Баба еди-коя си и т.н.
Момини сълзи наистина в жегите никакви ги няма.
Аватар
bongibo
Кафе с мляко
Мнения: 249
Регистриран на: Фев 11, '19, 18:38
Дал благодарност: 495 пъти
Получил благодарност: 438 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от bongibo »

И аз ще залагам от момините гърди.. решила съм два корена, да има синхрон :mrgreen: . Пусто любопитство, но доколкото поизгледах, не са преименувани момини сълзи, а стар сорт биволско сърце. Не знам, ще дерзая. .. Намерих стара снимка от преди 10на години на домата, който тогава отгледах от семе на купен от Луковит домат. Спомням си как летяхме с бащата на мм да ги завиваме и отвиваме, голяма грижа.Но нова беше домата, който ме докара до тук :D , Семето се загуби, не можах да повторя. Предполагам е гигант някакъв, че не беше дребен домат.
Изображение

Изображение
Аватар
alys
Чист кофеин
Мнения: 6095
Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
Дал благодарност: 2312 пъти
Получил благодарност: 1310 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от alys »

Относно Паулина - сях го три години. Свиква се с вкуса, но директните са ми по-вкусни.
Аватар
desunie
Кана кафе
Мнения: 587
Регистриран на: Ное 30, '09, 11:07
Дал благодарност: 238 пъти
Получил благодарност: 114 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от desunie »

Имах 2 корена момини гърди от купен разсад миналата година и ми хареса. Определено ще го повторя.

Тази година се надявам и на оранжерия, но мястото е много особено и да видим дали ще стане промяната. Трябва добре да го измисля. А така ми се иска. И място за повече домати ще има. От поне две години търся и избирам и все още не мога да се спра на финален план. Запазила съм си доста идеи от къде ли не за собствен дизайн навес, който да може да се "облича" странично. Има готови решения и съм сигурна, че ще ми излязат доста по-бюджетни, но ме притеснява проветрението.
Семките ще ги заложа пак към 7-10 март.
Аватар
МГХ
Наркоман
Мнения: 10135
Регистриран на: Окт 4, '12, 23:28
Местоположение: Русе
Дал благодарност: 389 пъти
Получил благодарност: 1130 пъти

Re: От А до Я за любимите домати 2024

Мнение от МГХ »

Понеже тази седмица имах повече време, си поиграх да описвам какви семена имам и да правя планове кои да сея и каква ми е стратегията изобщо. Семена по-стари и по-нови се оказа, че имам предостатъчно. Миналата година бях най-очарована от доматите на Тутти. Признавам, че освен качествата им, за това допринесе и факта, че ги садих в новата оранжерия, т.е.на нова почва и с тор от калифирнийски червеи и зеолит.
ММ също се убеди, че трябва да инвестираме в по-голямата оранжерия, която Пепеляшка предложи. Спряхме се да 6/4 м , но да видим измерването на мястото какво ще покаже. Все ще я сместим някакси.
Сега плановете са ми: 75 корена в оранжерията , от които 15 сорта по 3 корена по-ранни и част от тях хибриди= 45 бр и 30 корена /10 сорта по три корена/ едри нехибридни летни домати от типа на тези на Тутти и разменяните във форума.
30 корена отвън с навес от мрежа.
Първите ще сея в събота и неделя. Пет сорта мисля да сложа сега- биг бийф, афен, пинк рок, ръгби и паулина.
от alys » Чет Яну 18, 2024 11:03 pm

Относно Паулина - сях го три години. Свиква се с вкуса, но директните са ми по-вкусни.
благодаря, Алис! Ще го пробвам още веднъж.
Идеята е да дондуркам около 15 корена януарски, а после ще избера фувруарска дата за останалите "ранни".
Ако всичките ми планове и сметки са верни, ще садя в оранжерия в първите дни на април.
:wooow2:
Публикувай отговор

Обратно към “Плодове и зеленчуци”