Как се прави хубав козунак?
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6095
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2313 пъти
- Получил благодарност: 1310 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
В събота имам ангажимент и не съм сигурна, че ще имам време. Ако успея, ще направя още един козунак. Този го затворих с алуминиево фолио, дано се запази за 2-3 дни.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5773
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2059 пъти
- Получил благодарност: 2480 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Alys, разкошен козунак си опекла. Мисля, че няма да е достатъчен обаче, толкова вкусен изглежда, че ще изчезне за часове. В събота нов ще правиш. Като имаш време, сподели как го правиш.
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6095
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2313 пъти
- Получил благодарност: 1310 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Тутти, благодаря ти за ласкавите думи! Съставките са в поста с малките козуначета. Давам я пак за по-лесно.
7 г суха мая (френската)
600 г брашно
2-3 яйца и се допълва до 400 г с прясно мляко (общо яйца + мляко да е 400 г)
100 г захар
12,5 г стевия (равнява се на 50 г захар, като тези, които обичат по-сладък козунак, могат да добавят още 5-6 г стевия)
150 г мазнина (олио и масло 1:1)
1/2 ч.л. сол
1 пакетче ванилия
- настъргана лимонова кора
- стафиди (добавят се при оформяне на козунака)
Начина на оформление е както при всеки козунак. Дори взаимствах малко от описанието на Тутти как се добавят стафидите. Тестото се измеси и втаса в хлебопекарната. Става еластично и мекичко, цялото беше на мехури, когато слагах стафидите. Преди печене намазах с жълтък и олио, 1:1 и поръсих със захар. Този път не изчаках да втаса докрай, сложих тавата в леко затоплена фурна и превключих на 180 градуса. Вентилатор не ползвам, но всеки си знае печката и може да пече по свой начин. В един момент сложих алуминиево фолио, защото започна леко да поруменява отгоре, а имаше още време до края на печенето. После го махнах. Не мога да кажа за колко време се е изпекъл, защото не пека често козунак и питки, но следях процеса и в края оставих да постои на изключена фурна, за да се поизсуши (ще видим колко съм го изпекла).
Добавям стевия, за да е по-лесно втасването.
7 г суха мая (френската)
600 г брашно
2-3 яйца и се допълва до 400 г с прясно мляко (общо яйца + мляко да е 400 г)
100 г захар
12,5 г стевия (равнява се на 50 г захар, като тези, които обичат по-сладък козунак, могат да добавят още 5-6 г стевия)
150 г мазнина (олио и масло 1:1)
1/2 ч.л. сол
1 пакетче ванилия
- настъргана лимонова кора
- стафиди (добавят се при оформяне на козунака)
Начина на оформление е както при всеки козунак. Дори взаимствах малко от описанието на Тутти как се добавят стафидите. Тестото се измеси и втаса в хлебопекарната. Става еластично и мекичко, цялото беше на мехури, когато слагах стафидите. Преди печене намазах с жълтък и олио, 1:1 и поръсих със захар. Този път не изчаках да втаса докрай, сложих тавата в леко затоплена фурна и превключих на 180 градуса. Вентилатор не ползвам, но всеки си знае печката и може да пече по свой начин. В един момент сложих алуминиево фолио, защото започна леко да поруменява отгоре, а имаше още време до края на печенето. После го махнах. Не мога да кажа за колко време се е изпекъл, защото не пека често козунак и питки, но следях процеса и в края оставих да постои на изключена фурна, за да се поизсуши (ще видим колко съм го изпекла).
Добавям стевия, за да е по-лесно втасването.
- alys
- Чист кофеин
- Мнения: 6095
- Регистриран на: Авг 12, '19, 22:03
- Дал благодарност: 2313 пъти
- Получил благодарност: 1310 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
"Добавям стевия, за да е по-лесно втасването."
Неправилно съм се изразила. Замествам част от захарта със стевия, за да е по-лесно втасването.
Неправилно съм се изразила. Замествам част от захарта със стевия, за да е по-лесно втасването.
- katina
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1444
- Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
- Местоположение: Хасково
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 34 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Това са моите козунаци по рецептата на Тутти. Станаха страхотни! Пълнежа е с домашно сладко от сини сливи и орехи и с локум. Мазнината е мас повече и малко олио, което ги прави много мекички. Половин козунак е вече изяден
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15971
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 979 пъти
- Получил благодарност: 1911 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Вчера месих един голям (1кг) по рецептата на Тити, но не можах да го снимам, защо домашните му се нахвърлиха, щом го извадих от фурната. Днес обаче реших да не се мъча чак толкова, затова ползвах планетарния миксер да ми замеси тестото за още три половинки, пък дано стигнат. Третия се пече в момента. С Коко боядисвахме яйцата вчера (тоест аз боядисвах, а той налепи стикери по тях ), малко са смешни, но пък си ги правихме двамата.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- pepelqshka71
- Чист кофеин
- Мнения: 7805
- Регистриран на: Мар 31, '13, 11:42
- Местоположение: Козлодуй
- Дал благодарност: 2720 пъти
- Получил благодарност: 1554 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Такааа... направих козунака по рецептата на Тути, но вместо квас сложих 1 кубче 42гр мая. Месих на ръка (нямам хлебопекарна) и малко обърках грамажите - вместо 125гр прясно мляко сложих 150 и брашното ми отиде около 800гр за меко тесто. НО... получи сеееpepelqshka71 написа: ↑Апр 11, '23, 19:02Имам питане. Може ли тази рецепта да стане вместо квас със мая (нямам квас). Моята щерка обяви тази година, че моя козунак не и харесва вече-бил на трохи, а тя искала на конци . Ще правя и моя козунак, но трябва да измисля и за нея.► Виж съдържание
На конци е!!!
Разделих тестото на по голямо и по малко (такива са ми тавичките), като на по малкото сложих шоколад и орехи за плънка и филирани бадеми отгоре. Още пАри, но като изстине ще пробваме и него.
Тути, Рая е доволна от козунака, така, че тенкюююю
Омесих и моя си козунак. Смених маргарина с масло да видим как ще се получи. Сега го сложих да се пече.
"Човек постига безсмъртие, само когато успее да сподели знанията си с останалите..."
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
,,познанието минава през етапите - чела съм , учила съм го , практикувала съм го , правила съм го 15 години, не ми харесва"
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5773
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2059 пъти
- Получил благодарност: 2480 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Как да не е доволно момичето? Майка й е майстор пекар. Браво!
Не е толкова фатално с грамчета, това не са френски макарони, козунак е, все ще стане. И вярно ти е на конци, прекрасен е.
Ето ги и моите. От 2 кг брашно за баници, както пишеше някъде из нета и аз реших да опитам, станаха четири сериозно големи козунаци. Големия кръгъл ми е за официалния обяд с роднини утре.
Единия както винаги ММ ще го нападне, единия ще скрия за внучетата във вторник, живот и здраве като дойдат, и четвъртия ще дам на приятели да го носят на бременната внучка-снаха. Стискаме й палци за предстоящото щастливо събитите.
Като изстинат върху решетките, където ги извадих току-що, ще ги стречирам с фолио.
За една братовчедка, алергична към яйца, приготвих суров десерт от всички продукти на козунаците без брашното и яйцата. Да се утеши и тя с нещо сладко.
Вътре има смлени бадеми и стафиди, локум, сусамов тахан, кокосово масло за спойка, портокали и отгоре горчив шоколад с едно бадемче. Изядох едно, става за утеха.
Не е толкова фатално с грамчета, това не са френски макарони, козунак е, все ще стане. И вярно ти е на конци, прекрасен е.
Ето ги и моите. От 2 кг брашно за баници, както пишеше някъде из нета и аз реших да опитам, станаха четири сериозно големи козунаци. Големия кръгъл ми е за официалния обяд с роднини утре.
Единия както винаги ММ ще го нападне, единия ще скрия за внучетата във вторник, живот и здраве като дойдат, и четвъртия ще дам на приятели да го носят на бременната внучка-снаха. Стискаме й палци за предстоящото щастливо събитите.
Като изстинат върху решетките, където ги извадих току-що, ще ги стречирам с фолио.
За една братовчедка, алергична към яйца, приготвих суров десерт от всички продукти на козунаците без брашното и яйцата. Да се утеши и тя с нещо сладко.
Вътре има смлени бадеми и стафиди, локум, сусамов тахан, кокосово масло за спойка, портокали и отгоре горчив шоколад с едно бадемче. Изядох едно, става за утеха.
Последно промяна от Тутти на Апр 15, '23, 16:22, променено общо 1 път.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31840
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1194 пъти
- Получил благодарност: 2965 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Някоя от вас опитвала ли е стафиди в тестото на козунака?
Предната вечер стафиди с кремав цвят преспиват в съд с вода. Подсушават се на другия ден и преди да се радбъркат из вътрешността на тестото, се овалят леко в брашно.
Предната вечер стафиди с кремав цвят преспиват в съд с вода. Подсушават се на другия ден и преди да се радбъркат из вътрешността на тестото, се овалят леко в брашно.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5773
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 2059 пъти
- Получил благодарност: 2480 пъти
Re: Как се прави хубав козунак?
Козунаците са с много стафиди. Старая се отгоре да няма, за да не прегрят. Иначе вътре им много накиснати с ракия или коняк стафиди, престояли 12 часа, и после изцедени.