ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Модератор: Миша
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Аз и на чубричест аромат бих се радвала /не в чая/ , като най -употребяван .Имам от простия риган ,сигурно и за това се размножава като щурав .Задмина джождена по активност.
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5290
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 120 пъти
- Получил благодарност: 122 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Много благодаря !IvanSmilenov написа: ↑Юни 15, '21, 14:18Доста хора са отговорилиDaniela Pargu написа: ↑Юни 15, '21, 10:55
Да, да - луковиците са си в земята !Даже се готвят да цъфтят!
Искаш да кажеш , 4е от семенце мога да си ги развъдя , а да не 4акам сами да се намножат ?
Да из4акам по4ерняването на семето и да садя - директно ли, или първо в саксийка ?
А листенцата тогава ли се берат - не пре4и ли на луковицата , или да не обирам вси4ко ?
Затрупах те с въпроси !
Изчакваш ги хубаво да си узреят. Ако има много мравки.... директно в земята нама да останат много а ще бъдат отнесени... по добре в саксийка
Относно перата ..като ги режеш 2 - 3 пръста над земята те продължават да си растат.
Приложение във всяка манджа дет се слага лук/зелен и стар/ върви и самардала. Придава много интересен и приятен вкус.
За меса също е супер.
Ще опитам със семенцата !
А със сигурност и в манджите !
- Daniela Pargu
- Чист кофеин
- Мнения: 5290
- Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
- Местоположение: В.Търново
- Дал благодарност: 120 пъти
- Получил благодарност: 122 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
И за готвене ,и за чай - ригана е прекрасен ,
а при мен е и за красота между борчетата- прави чудесни туфички !
Зеленолистния е по-висок и оперен,жълтолистния е цял пълзящ килим!
Имам и един с име и фамилия- цъфти в червено- стегната туфа прави !
Обичам ги !
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Здравейте, видях, че самардала сте обсъждали. Аз основно като консуматор мога да си кажа мнението. Може да опитате, освен с варени яйца, на филийка с масло (особено препечена) или с лютеница, с домат и с краставица. С друго май не я използвам (поне в момента не се сещам), но за тези неща ако има самардала - не поглеждам към солта.
- mariyanag
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1814
- Регистриран на: Ное 6, '14, 12:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 114 пъти
- Получил благодарност: 37 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
от известно време издирвам тарос, но се оказа, че по нашите разсадници не произвеждат поради занижено търсене. Ако някой есента има стръкче в повече- ще съм много благодарна.
Ригана го ползвам основно за подправка за месни ястия.
Бреда - красива кошница. При мен се запази само едно коренище мурсалски чай, родило е добре и тази година, предстои ми да го пострижа.
Ригана го ползвам основно за подправка за месни ястия.
Бреда - красива кошница. При мен се запази само едно коренище мурсалски чай, родило е добре и тази година, предстои ми да го пострижа.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31789
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 1151 пъти
- Получил благодарност: 2827 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Самардалата е далечна бедна роднина на фритиларията. Луковично. Расте на мокри места. В Нова Згора по тревясалите брегове на стигнало до полето поточе. Любителите й тук знаят кога листата й са достатъчно пораснали и започват набезите към находищата.krassi_nz написа: ↑Юни 20, '21, 18:19 Здравейте, видях, че самардала сте обсъждали. Аз основно като консуматор мога да си кажа мнението. Може да опитате, освен с варени яйца, на филийка с масло (особено препечена) или с лютеница, с домат и с краставица. С друго май не я използвам (поне в момента не се сещам), но за тези неща ако има самардала - не поглеждам към солта.
Зелените листа ги счукват в дървен хаван, осоляват се на вкус тази кашеста зелена маса и се оставя да изсъхне напълно. Отново се счуква в хавана до прах. Пресява се, пълнят се найлонови торбички, щракват телбод и баби и дядовци продават на пазара новозагорска самардала.
Не помня преди колко години във форума се завихри голям интерес към самардалата. Тогава за 2-3 дни изкупих цялото налично в града количество опаковки самардала, които разпратих на всички, дигнали палче за непознатата новозагорска самардала.
Аз от дете не понасям миризмата й.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
- desunie
- Кана кафе
- Мнения: 587
- Регистриран на: Ное 30, '09, 11:07
- Дал благодарност: 235 пъти
- Получил благодарност: 114 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Тароса може да го пробваме още сега. Ще ти пратяmariyanag написа: ↑Юни 23, '21, 16:29 от известно време издирвам тарос, но се оказа, че по нашите разсадници не произвеждат поради занижено търсене. Ако някой есента има стръкче в повече- ще съм много благодарна.
Ригана го ползвам основно за подправка за месни ястия.
Бреда - красива кошница. При мен се запази само едно коренище мурсалски чай, родило е добре и тази година, предстои ми да го пострижа.
Ако не иска, на есен пак.
- Тутти
- Чист кофеин
- Мнения: 5726
- Регистриран на: Ное 21, '15, 06:47
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 1953 пъти
- Получил благодарност: 2245 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Libra, не само там. Опитай печени или пържени картофи, поръсени с риган, но след като се отстранят от огъня, докато са топли. Това е любимият ми начин да сервирам картофки.
Спагети, лазаня, в шарената сол, месо, доматен сос…пак се добавя накрая.
Слагам и в мусака, но там преди фурната, няма как.
-
- Наркоман
- Мнения: 11646
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 98 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: ПОДПРАВКИ и БИЛКИ
Благодаря ти ! Ще направя на всяка манджа -риган . Явно ,напразно съм се чудила толкова къде да го ползвам .Бере се , когато цъфти или ?