Адения глаука – Adenia glauca. Отглеждане. Размножаване

Семейство: Passifloraceae
Разпространение: Южна Африка, Ботсуана.

Описание: За първи път растението е описано от Шинц (Schinz) през 1892 г. Естествения му хабитат е Южна Африка и Ботсуана. Наречено е на град Аден в Южен Йемен. Повечето адении са катерливи, със зелен каудекс и клонки. Каудекса може да достигне в диаметър до един метър, а зелените части (клонките) до 3 метра. Цъфтят напролет, преди да се появили листата, цветовете са зеленикави или кремави.
Отглеждане: Предпочитат кисели или смесени почви, добре дренирани и отцедливи. През лятото (от средата на март до средата на ноември) се полива обилно и се поддържа влажна почвата, а през зимата се засушава напълно. Каудекса трябва да се предпазва от преките слъневи лъчи за разлика от листната маса.
Размножаване: Както чрез смена, така и с резници. Вкорененото от резник растение не образува винаги каудекс.
Особености при отглеждането: Сокът на аденията е отровен. Растението не издържа на отрицателни температури, минимална температура през периода на покой е 6 С.

Адения глаука – Adenia glauca