Стефанотис – Мадагаскарски жасмин / Stephanotis floribunda

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 25-02-2010

Име: Стефанотис флорибунда – Мадагаскарски жасмин, Сватбен венец
Ботаническо наименование: Stefanotis floribunda
Семейство: Asclepiadaceae

Стефанотис – Мадагаскарски жасмин цвят / Stephanotis floribunda flowers

Името Стефанотис има гръцки произход и е съставено от две думи – stephonos което означава корона и otos което означава ухо – малко смешно име – корона от уши.
Стефанотиса е тропически катерлив жасмин. В естествени условия цъфти целогодишно и е много популярен за изработката на сватбени букети и венци. Познати са около 13 вида от род Stefanotis, като най-широко са разпространени в Мадгаскар (S. acuminata, S. floribunda, S. grandiflora, S. Isaura, S. thouarsii) по-малко в Китай (S. nana and S. yunnanensis), Япония (S. japonica and S. lutchuensis) и Куба (S. longiflora and S. vincaeflora).
Мадагаскарския жасмин е харесван за отглеждане поради красивите си бели цветове с наситен аромат и ясно зелени дебели листа с размер от 5 до 10 см. Аромата силно напомня този на истинския жасмин, въпреки че като видове не са роднини. Стефанотиса принадлежи към към Asclepiadaceae докато жасмина към Oleaceae. У нас се отглежда в домашни условия, през лятото може да се изнесе на открито. Добре е да му се подсигури по-висока въздушна влажност или да се опръсква. Достига на дължина от 2 до 6 метра. Цветовете са восъчно бели и могат да добият леко жълтеникав оттенък след седмица. Препоръчителни температури на отглеждане от 18°C до 28°C, да се избягва падането им под 7°C. Обича ярка светлина, но не и директно слънце. Изисква е добър дренаж на почвата. Поддържа се непрекъснато влажна по време на активния период на растеж. През останалото време е добре почвата да пресъхва преди полване.
Размножава се чрез резници или от семена.

Стефанотис – Мадагаскарски жасмин плод / Stephanotis floribunda fruit

Семенната кутийка е с размер до 10 см. и прилича на мангов плод. Семената – от 70 до 100 на брой, са концентрирани в средата, с големина около 1,3 см. Най-добра кълняемост имат, ако се засадят веднага след отваряне на семенната кутия. Ако се оставят да изсъхнат на въздух, вероятността да поникнат е минимална. Свежите семена покълват след 7 дни, почвата трябва да се поддържа влажна и да се осигури добра осветеност.

lila » Нед Яну 24, 2010 2:58 am

Стефанотис – Мадагаскарски жасмин / Stephanotis floribunda

Коментирайте тази статия

* Задължително поле