Мурая – Murraya. Отглеждане. Размножаване

6

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 19-09-2010

Мурая - Murraya. Отглеждане. Размножаване Мураята е растение от семейство Седефчеви (Rutaceae). Към този род принадлежат 12 вида, включително дървото Къри (Murraya koenigii), чиито листа са една от съставките на едноименната подправка. Родина на Мураята е Индия, разпространена е в Югоизточна Азия, островите Ява и Суматра.
Описание: Представителите на рода са вечно зелени, високи до 4 м. дървовидни храсти или дървета. Листата са перести. Цветовете са бели, развиват се от листните пазви, единични или събрани в съцветие, много ароматни. Плодовете са кръгли или овални, от 2 до 3 см. в диаметър, неузрелите са червени, а зрелите черни.
Отглеждане: Мураята предпочита ярка разсеяна светлина. Подходяща е за отглеждане на западни и източни прозорци. Вирее и на северен прозорец, но през зимния период светлината ще е недостатъчна и цъфтежа по-слаб. При отглеждане на прозорец с южно изложение, растението трябва да се засенчи от преките слънчеви лъчи, като за това се използва полупрозрачна тъкан или хартия (марля, тюл, паус). През лятото Мураята може да се изнесе на открито, но трябва да се адаптира постепенно към по-интензивната слънчева светлина.Мурая - Murraya. Отглеждане. Размножаване
От пролетта до есента Мураята предпочита температури в рамките на 25-30°C. През есенния период е желателно температурата да се понижи. През зимата препоръчителната температура на отглеждане е 16-17°C.
Мураята се полива обилно през периода на растеж – от пролетта до есента, с мека престояла вода, според степента на изсъхване на горния слой на субстрата. През есенно-зимния период поливането се намалява значително. Не бива да се допуска пресъхване на субстрата. Това води до загиване на части от кореновата система.
Растението се нуждае от повишена въздушна влажност. Препоръчва се ежедневно опръскване, един път в седмицата душ с топла, мека вода. За осигуряване на подходящия микроклимат, саксията може да се постави върху съд с  влажен керамзит или торф.
През периода на растеж се подхранва на всеки две седмици, с органични и комплексни минерални торове, които се редуват.
Пресаждане: Пресажда се при необходимост. Докато е младо растение, Мураята расте бързо, но след това променя темпа на растеж в зависимост от условията. Субстрата за пресаждане се избира да е лек, но хранителен. За младите растения е подходяща смес от торф, листовка, хумус и пясък в съотношение 2:2:1:2. За възрастните растения може да се увеличи частта на листовката. На дъното на саксията трябва да се осигури добър дренаж.
Размножаване: От семена и чрез резници. Семената на Мураята запазват кълняемост една година, но е добре да се посеят веднага след узряването им.
Препоръчва се размножаване чрез връхни резници. При вкореняването се поддържат температури от 26—30°C и висока въздушна влажност. Вкоренените резници се засаждат в субстрат от торф, листовка, хумус и пясък  в съотношение 2:2:1:2.
Подрязване: Растението може да се подрязва за оформяне на короната.
Трудности при отглеждането: При пряка слънчева светлина листата изсъхват по краищата и в средата. При твърде сух въздух изсъхват краищата на листата и цветните пъпки падат.
Вредители: Акари, щитоносна въшка и белокрилка.

Редакция: HobbyKafe

Коментари (6)

здравейте,исскам да знам от къде мога да си купя това дръвче или храст,не знам,но много ми харесва.Благодаря за отговора предварително.С уважение И.Михайлова

В Понеделник 31.01.02010 си поръчах Мурая от http://margaritaflowers.eu, след регистрация се поръчва онлайн. Утре растението ше бъде при мен. Успех!

Малка грешка, поръчката направих на 31.01.2011г., моля за извинение.

Аз си я купих от обикновен цветарки магазин.

Аз си закупих от частната Ботаническата градина на сем. Серафимови в с. Велика. Селото се намира на 2км. от Синеморец по главния път към Резово.

Виждала съм да продават мурая в Ботаническата градина на БАН – София. Вероятно в по-големите разсадници също има.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле