Каланхое – Kalanchoe

2

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 07-03-2010

Лекота на отглеждане: Подходящо за начинаещи
Светлина: Силна светлина
Влажност на въздуха: Умерена

Въведение: Името на рода Kalanchoe произхожда от китайски. Той включва повече от 200 сукулентни растения, разпространени в тропическа и южна Африка, Мадагаскар, южна и югоизточна Азия до Китай и остров Ява, и тропическите райони на Южна Америка. Повечето видове, които се отглеждат от колекционерите обаче са с произход от Мадагаскар и южна Африка.

Каланхоето, известно още и като бриофилум (Bryophyllum), е популярно, стайно, сукулентно растение от семейство дебелецови с трайни и красиви цветове, което не изисква много грижи. На височина достига до един метър. Поради лечебните му свойства в Русия например го наричат „лекар”, а в Европа е популярно като „дървото на Гьоте”, тъй като известният немски поет и философ го е наблюдавал и изследвал, и е открил много от тези лечебни свойства. С целенасочени грижи може да се предизвика цъфтеж на каланхоето по всяко време на годината и това го прави изключително полулярно за промишлено производство.

Инструкции за отглеждане

Климат: Каланхоето расте най-добре при сух и умерен климат. Но за бърз растеж се препоръчва отглеждането във влажна среда. Оптималните температури са около 20°C. Каланхоето се нуждае от много светлина и това е особено важно през зимата. За да се гарантира обилен цъфтеж и да се поддържа растението компактно, през зимата може да се доосветява.
Каланхоето е растение на късия ден, което означава, че цветоносите се залагат при къс ден, т.е. през зимния период. В домашни условия може да се прибегне и до затъмняване, така че да се симулира къс ден.

Стимулиране на цъфтеж: Каланхоетата могат да бъдат стимулирани да цъфнат на конкретна дата целогодишно. Както казахме, те са растения на късия ден, с критичен период на осветеност от 12.5 часа. За по-бърз цъфтеж се препоръчва 10 часов период на осветеност – това е и оптималния, критичен период на осветеност. Някои видове могат да произведат цветоноси и след само два последователни къси дни, но с увеличаването на броя последователни къси дни, се увеличава експоненциално и броя на цветовете, като оптималния брой къси последователни дни е между 14 и 21. При професионално производство на цветя, най-често се препоръчва този период да е поне 42 последователни къси дни (6 седмици). Цветните пъпки обикновено вече са видими в края на периода на затъмняване. Връщането на растението към период на дълги дни след приключването на периода на затъмняване има и допълнителното предимство, че намалява издължаването на цветоносите и резултатът е по-компактно растение.
В северното полукълбо каланхоето при естествени условия формира цветоноси между средата на октомври и средата на март. При тези естествени условия, каланхоето ще започне да цъфти през късния декември.
При затъмняване трябва да се използва абсолютно непропусклив на светлината кашон или плат, тъй като каланхоето е изключително чувствително към светлината.
При инициирането на цъфтеж има значение и периода от годината и възрастта на растението. Според направените изследвания, през зимата цъфтежът е по-дълъг.
Предполага се, че това се дължи на комбинираното влияние на разликите в температурата и количеството светлина. По-възрастни растения се нуждаят от по-кратък период на затъмняване, от по-млади растения.

Температура: Оптималните температури за отглеждане на каланхое по време на вегетативно развитие са между 18 и 20°С през нощта и 24-27°С през деня. По време на периода на къси дни, през нощта се поддържат 18 градуса. Температури под 17 градуса и над 24 по време на периода на затъмняване ще забавят цъфтежа. Това е проблем особено през лятото, когато температурите лесно се вдигат над 24 градуса при затъмняване. Интересно е, че каланхоетата са по-чувствителни към високи нощни температури в началото на периода на затъмняване и не толкова чувствителни в края на същия период. Този проблем лесно може да бъде избегнат с покриване на растението след 7 вечерта и премахване на покривалото късно сутринта.

Поливане: Каланхоетата по природа са сравнително устойчиви на засушаване, но това не означава, че трябва да се държат сухи. Не бива да се допуска да увяхват или да се засушават драстично. Количеството на водата е в зависимост от стадия на развитие и атмосферните условия. Почвата трябва да просъхва между две обилни поливания. Продължителен период на мокра почва може да доведе до загниване на корените и стъблото. При проветриви условия и отглеждане навън се наблюдават по-малко проблеми. Важно е при поливането да има регулярност. Редуването на сухи и влажни периоди може да доведе до проблеми с корените. При често мокрене на цялото растение има опасност от развиване на ботритис (Botrytis).

Торене: Желателно е каланхоето да се тори с разреден торов разтвор при всяко поливане. Формулата за торене силно зависи от вида на каланхоето и сезона, но най-общо се препоръчва формула на NPK 20-10-20, с редуване на калциеви торове за набавяне на нуждите от калций. По време на формиране на цветоносите, растението се нуждае от леко завишени дози на калия, но след оформянето на цветните пъпки е препоръчително да се спре торенето и да се полива с чиста вода.

Подрязване: По-възрастните растения се нуждаят от леко подрязване с цел да се стимулира разклоняване, да се намали размера на растението, и да се стимулира образуването на повече цветоноси. В повечето случаи видовете разпространени в търговската мрежа имат склонността да се разклоняват сами и подрязване между март и септември не е необходимо. Дори подрязване в този период забавя цъфтежа с около две седмици. Леко подрязване само на връхчетата е препоръчително между октомври и февруари.

Болести и неприятели: Каланхоето е лесно за отглеждане растение и лесно може да се предпази от неприятели и болести. Добре е обаче да следите за няколко неща. На първо място, внимавайте за трипси – те лесно разнасят вирусни заболявания между цветята. Също така внимавайте за гъбични заболявания и мана. Друг често срещан вредител по каланхоето е Duponchelia – това е малка пеперуда, чиято гъсеница изяжда каланхоето от вътре навън. Недостигът на цинк, към което каланхоето е особено чувствително, обикновено се изразява в бледи, дребни и деформирани млади листа. При продължителни влажни периоди се наблюдава едема – това са кафяви, твърди петна по листата.

Размножаване: Най-разпространено и лесно е вегетативното размножаване. Резниците трябва да бъдат с дължина 5-8 см и две двойки листа. Долните листа се премахват и оголената част се слага в пръст за вкореняване. Не са необходими хормони за вкореняване, тъй като каланхоето се вкоренява изключително бързо и лесно. Примерна почва, която би била добра за вкореняване, се състои от 1 част торф и 1 част перлит или пясък. Каланхоето развива слаба коренова система, така че може да се сади в малки саксии, но ако искате да си спестите пресаждане на по-късен етап, може и направо в големи саксии да се вкоренява. Препоръчително е опръскване на резниците по време на вкореняване, а не директно поливане. Поддържа се висока осветеност, но може да се наложи леко засенчване, ако вкоренявате късна пролет, през лятото или ранна есен. Температурата е желателно да бъде около 20-22 градуса, може да се сложи и електрическа възглавница отдолу или да се държи върху парно. Опръскването може да се намали след около седмица след залагането на резниците. След около 14-21 дни, растението би трябвало да е добре вкоренено.

Почва: Тъй като каланхоето е сукулент, почвата трябва да бъде силно водопропусклива, но все пак с достатъчно количество органична субстанция. Поради тази причина, подходяща почва е 50% торф и 50% перлит. pH-то на почвата трябва да бъде около 6.0-6.5. Каланхоето е чувствително към недостиг на цинк и тази чувствителност е още по-засилена при високи нива на фосфор. При поддържане на тези препоръчителни нива на pH, цинкът и фосфорът са в необходимите нива. При пресаждане на вкоренени резници, може да махнете почвата от повърхноста на вкоренения резник, за да се избегне загниване на стъблото.

Видове и вариации
Kalanchoe beharensis (Felt Plant, Felt Bush)
Kalanchoe blossfeldiana (Kalanchoe)
Kalanchoe bracteata
Kalanchoe crundallii
Kalanchoe eriophylla
Kalanchoe flammea
Kalanchoe gastonis-bonnieri (Donkey Ears, Life Plant)
Kalanchoe kewensis
Kalanchoe lateritia
Kalanchoe linearifolia
Kalanchoe longiflora
Kalanchoe manginii
Kalanchoe marmorata (Penwiper Plant)
Kalanchoe millotii
Kalanchoe orgyalis
Kalanchoe pinnata (Air Plant)
Kalanchoe rhombopilosa
Kalanchoe synsepala (Cup Kalanchoe, Walking Kalanchoe)
Kalanchoe synsepala f. dissecta (Cup Kalanchoe, Walking Kalanchoe)
Kalanchoe thyrsiflora (Paddle Plant)
Kalanchoe tomentosa (Panda Plant, Pussy Ears)
Kalanchoe ambrensis синоним на Bryophyllum uniflorum
Kalanchoe beauverdii синоним на Bryophyllum beauverdii (Sotre-Sotry)
Kalanchoe brachycalyx синоним на Kalanchoe synsepala (Cup Kalanchoe, Walking Kalanchoe)
Kalanchoe coccinea var. blossfeldiana синоним на Kalanchoe blossfeldiana (Kalanchoe)
Kalanchoe costantinii синоним на Bryophyllum beauverdii (Sotre-Sotry)
Kalanchoe daigremontiana синоним на Bryophyllum daigremontianum (Mother of Thousands)
Kalanchoe delagoensis синоним на Bryophyllum tubiflorum (Chandelier plant)
Kalanchoe dissecta синоним на Kalanchoe synsepala f. dissecta (Cup Kalanchoe, Walking Kalanchoe)
Kalanchoe englerii синоним на Bryophyllum fedtschenkoi (Kalanchoe Stonecrop, Lavender-Scallops)
Kalanchoe fedtschenkoi синоним на Bryophyllum fedtschenkoi (Kalanchoe Stonecrop, Lavender-Scallops)
Kalanchoe gentyi синоним на Kalanchoe synsepala (Cup Kalanchoe, Walking Kalanchoe)
Kalanchoe grandiflora синоним на Kalanchoe marmorata (Penwiper Plant)
Kalanchoe jueli синоним на Bryophyllum beauverdii (Sotre-Sotry)
Kalanchoe milloti синоним на Kalanchoe millotii
Kalanchoe nadyae синоним на Kalanchoe bracteata
Kalanchoe prolifera синоним на Bryophyllum proliferum (Blooming Boxes)
Kalanchoe scandens синоним на Bryophyllum beauverdii (Sotre-Sotry)
Kalanchoe somaliensis синоним на Kalanchoe longiflora
Kalanchoe thrysiflora синоним на Kalanchoe thyrsiflora (Paddle Plant)
Kalanchoe trichantha синоним на Kalanchoe synsepala (Cup Kalanchoe, Walking Kalanchoe)
Kalanchoe tubiflora синоним на Bryophyllum tubiflorum (Chandelier plant)
Kalanchoe uniflora синоним на Bryophyllum uniflorum
Kalanchoe verticillata синоним на Bryophyllum tubiflorum (Chandelier plant)
Kalanchoe zimbabwensis синоним на Kalanchoe lateritia

За някои видове

Kalanchoe beharensis Drake.
Многогодишно тревисто растение. Стеблата са разклоняващи се, голи и грапави на местата, където са растяли опадалите листа. Листата се запазват основно в горната 1/3 на клоните, дълги са около 10 см (до 20 см), широки са 5-10 см, имат клиновидна или триъгълна форма, назъбени, къдрави, покрити със сивкав восъчен налеп, месести. Съцветията се появяват на върха, дълги са до 50-60 см, имат чадъроподобна форма. Цветовете са до 7 мм, жълти, четирилистни. Цъфти през лятото. Родината му е остров Мадагаскар. Обикновено сред колекционерите се отглежда разновидността var. aureo-aeneus Jacobs. Отглежда се от 1903 г.
Kalanchoe blossfeldiana V. Poelln.
Kalanchoe blossfeldiana е най-разпространеното каланхое. То е малко по размери (до 30 см.) сукулентно растение, на което с годините клоните се вдървяват. Произхожда от остров Мадагаскар в Индийския океан. Расте в южната и югоизточната част на острова при полу-сухи условия с годишни валежи под 250-400 л на кв.м. Типичната растителността в тази област е пустинна и полу-пустинна. Името на вида blossfeldiana е в чест на Робърт Блосфелд, немски селекционер, който през 1932 година го представя в Потсдам.

Kalanchoe tomentosa Baker.
Със сребристо-сиви, гъсти, опушени листа, краищата на които са оцветени в кафяво.

Живораждащо каланхое
Kalanchoe daigremontiana Ham. et Perr. (Bryophyllum daigremontianum Berger.) За този вид са характерни издължените, тесни, яйцевидни листа с дължина до 20 см. и сиво-зелен цвят, отдолу с лилави петна. Във вдлъбнатините между зъбчетата на месестите листа се формират растежни точки, от които директно върху майчиното растение се образуват множество малки дъщерни растения с въздушни корени, които падат и се самовкореняват в почвата. Родината на това каланхое е остров Мадагаскар, където расте върху сухи, каменисти почви.

Kalanchoe kewensis hort.
Красиво каланхое със сочни, нарязани листа.

Kalanchoe pinnata Pers. (Bryophyllum pinnatum S. Kurz)
Голямо растение със здраво, изправено и месесто стъбло, високо до 1м. Подобно на Kalanchoe daigremontiana образува детки по ръба на листата, които падат в почвата и се самовкореняват. Родината на това каланхое е неизвестна, най-вероятно това е остров Мадагаскар. Широко разпространено е в тропиците и на двете полукълба. Живораждащите каланхоета преди са били отделени в отделен род Bryophyllum Salisb.

Kalanchoe tubiflora
Притежава тесни, свити на тръбичка листа в светло зелен-розов цвят с множество зелени петна, точки и чертички. На върха се образуват малки растения. При израстване над 90 см, растението губи декоративната си форма. Всички живораждащи каланхоета образуват не много големи камбанковидни цветове, които най-често са червеникави на цвят. За придаване на по-добър вид е добре да се подрязва върха (който може да се вкорени) – тогава растението пуска 3-4 странични клона и придобива по-храстовидна форма. Без подрязване растението няма да се разклони. Родината на това каланхое е Африка.

Kalanchoe fedtschenkoi R. Hamet et H. Perr. de la Bath.
Притежава матови листа и многочислени стъбла, които в долната си част образуват множество въздушни корени.

Kalanchoe manginii
Това каланхое има големи, месести листа и цветове с формата на камбанки. Препоръва се често пръскане, тъй като от влажността на въздуха зависи и продължителността на цъфтежа.

Личен опит

ravik » Вто Ное 24, 2009 10:15 am

Каланхое (Kalanchoe)

Коментари (2)

Рашношна статия с енциклопедичен характер! Благодаря за изчерпателните сведения!
Връзка за лечебните свойства на каланхоето
http://www.doctorbg.com/page.php?id=13318
Елена Евтимова

Ракошна статия с енциклопедичен характер! Благодаря за изчерпателните сведения!
Връзка за лечебните свойства на каланхоето
http://www.doctorbg.com/page.php?id=13318
Елена Евтимова
http://assemblagepoint.hit.bg
Съдържа много важна информация за емоционалното и физическото ни здраве.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле