Hoya davidcummingii Kloppenburg, 1995

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 03-03-2010

Дълги години тази хоя D. Liddle предлага като H. gracilis Schlechter, а др. продавачи – като H. Angustifolia. През 1995 г. Клоппенбург сравнява растението, което взел от D. Liddle с хербаризираните листа и оригиналното описание на Шлехтер.Оказва се, че ствава дума за различни растения.
През 1995 г. в списание Fraterna” №2 е описан нов вид хоя. Наречена е на името на австралийския изследовател на хои Девид Каминг., който намира това растение в горите , недалеч от филипинското езерото Булусан.
И макар, че точно този регион е добре проучен от ботаническа гледна точка, все пак Каминг успява да открие нов вид хоя, която се среща доста рядко в природата.
Листата на Hoya davidcummingii са гладки, заострени, тъмно-зелени на цвят с по-тъмни краища. Достигат дължина 4-10 см и ширина до 2.5 см. Разстоянието между възлите е 3-4 см. Дръжките на листата са не по-дълги от 1 см. Характерно е образуването на въздушни корени точно под листните възли. Това следва да се има предвид при вкореняването на тази хоя в субстрат.

H. davidcummingii цъфти с удивително привлекателни малки цветчета. Обикновено зацъфтява още в ранна възраст и цъфтежа може да продължи цяла година.
Йори. :tzvetentze:

Цветоносът е до 2 см дълъг, зелен, гладък.

Съцветието се състои от 10 до 20 малки (около 1 см в диаметър) пурпурно червени цветчета. По средата венчелистчетата са оцветени тъмно оранжево , а вътрешната корона е червена с жълто. При пълно разкриване на цветовете венчелистчетата се подгъват леко назад.


Диа :tzvetentze:

и ОЩЕ

Цветовете не отделят нектар и имат приятен лек аромат. Задържат се до 5 дни.
Тази хоя се отнася към групата Acanthostemma.

 Moria » Сря Фев 24, 2010 10:07 am

Коментирайте тази статия

* Задължително поле