Азалия – Azalea. Отглеждане. Размножаване. Болести

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 28-04-2010

Азалията е цъфтящ храст от рода на Рододендрона. Отначало азалиите са класифицирани като отделен вид храст, но днес са познати като два от осемте известни подвида на рододендрона – Пентантера (листопадно) и Цуцужи (вечнозелено). Азалията цъфти през пролетта. Предпочита влажни планински райони, цъфти обилно, а цветовете увяхват няколко седмици по-късно. Това растение няма нужда от толкова много слънце, колкото останалите от рода на рододендрона. В естествени условия виреят в близост до дървета, нерядко и под самите тях.

Разлики: Основна разлика между азалията и останалите растения от рода на рододендроните е размера. Друга разлика е разположението на цветовете – при рододендроните цветовете са разположени на снопчета по стеблата, докато при азалията цветовете са връхни на клонките. През периода на цъфтеж стеблата са толкова многобройни, че се превръщат в огромна цветна маса. Цветовете на азалията се разтварят по едно и също време и имат трайност няколко седмици. Изключение прави една малка група азалии, която цъфти на „гроздове”. Азалия Satsuki, произхождаща от рододендрона indicum както и близките й подобни видове са много популярни.

Култивиране:
Азалиите са култивирани в продължение на стотици години, а днес чрез генна модификация и кръстоски, и са познати над 10 000 различни вида. Размножават се също и чрез семена които биват събирани и изсушавани.
Растението се развива най-добре в дренирани почви, може в саксия, предпочитат сенчести и хладни места. Предпочитат почви със слаба киселинност от 4.5 до 6 pH. Повечето видове имат нужда от постоянно подрязване и леко торене. Известно е, че не обичат често пресаждане, корените им нарастват изключително бавно.

Заболявания: Кафявото гниене може да бъде фатално за листата на растенията през ранна пролет. Препоръчително е поразените листа да се премахнат ръчно и да се третира с фунгицид.

Любопитно: Това е цветето на астрологическия знак стрелец.
Азалията е отровна за конете, овцете и козите, но не и за котките и кучетата.
В Корея се произвежда традиционно алкохолно питие, наречено Tugyonju – в буквален превод „вино от гроздовете на азалия”.
В китайската култура азалията е позната като „мисъл за домашния храст” (xiangsi shu) и е обезсмъртена в поезията на Фу Ту.

Азалия

Коментирайте тази статия

* Задължително поле