Афеландра – Aphelandra. Отглеждане. Размножаване

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 07-08-2010

Афеландра – Aphelandra. Отглеждане. РазмножаванеСемейство: Акантови (Acanthaceae).
Родът Афеландра (Aphelandra R. Br.) включва в себе си около 170 вида вечнозелени храсти и полухрасти от семейство Акантови, с естествен хабитат влажните тропически гори на Северна, Централна и Южна Америка. Името на този род произхожда от гръцките думи  απλός  – обикновен и άνθρωπος – мъж.
Описание: Афеландрата е вечно зелен, нискостеблен храст, с красиви декоративни пъстроцветни листа, големи и разположени срещуположно. Цветовете са големи, златисто-жълти или розови, събрани в класовидни, четириъгълни съцветия, достигащи до 12-15 см. Цъфтежа може да продължи 2-3 месеца, в зависимост от вида, през лятото или зимата. Венчелистчетата са с неправилна форма, прицветниците (брактите) и цветовете са жълти,  с четири тичинки и един плодник. Красотата на афеландрата идва не от цветовете, а от техните прицветници. След като прецъфтят, съцветията обикновено се премахват. Ако не се отстранят, образуват плодове – двугнездни семенни кутийки, които узряват до края на зимата – февруари-март и съдържат по две семена във всяка.
Старите растения с времето придобиват неестетичен вид, издължават се, губят долните си листа и стеблата се оголват. Препоръчва се ежегодно подновяване на растението с резници.
Отглеждане: Афеландрата е от трудните за отглеждане в домашни условия тропически растения, заради специалните грижи и внимание, които изисква. Оптималното разположение за растението е на прозорци с източно и западно изложение, през лятото ако е на южен прозорец, трябва да се засенчва в обедните и следобедни часове, за да се избегне изгаряне на листата. През есенно-зимния период не е необходимо засенчване на афеландрата. През лятото е добре да се изнесе и отглежда на открито, но да е защитена от преките слънчеви лъчи.
Афеландра – Aphelandra. Отглеждане. РазмножаванеСветлина: Ярка, разсеяна, да се избягват директните слънчеви лъчи за продължително време върху афеландрата.
Температура: През пролетно-летния период между 22-27°C, през зимния – не по-ниски от 16°C.
Поливане: През активния вегетативен период (пролет-лято), се полива обилно, без да се допуска засушаване на субстрата, като се внимава да не се преполее. През периодите с по-ниски температури – зимния период на покой, се допуска кратко засушаване между поливките.
Влажност: Тропическо растение, изисква висока влажност, листата се опръскват редовно, особено през летния сезон. Използвайте топла вода, с възможно най-малката разпръсквателна дюза на пръскачката. За да се повиши влажността на средата, саксията с растението може да се постави в съд с влажен торф или керамзит.
Подхранване: През вегетативния период подхранваме на две седмици, с минерални и органични торове, добре е да се редуват. През есенно-зимния период не се подхранва, изключение се прави за цъфтящите през зимата видове.
Подрязване: В края на зимата или началото на пролетта, стеблата на афеландрата се подрязват на ½ от височината им, също така се прищипват върховете на младите растения, за сгъстяване на короната.
Период на покой: От ноември до февруари. Оптималните температури са между 18-20°С, Поливат се редовно и не се подхранват.
Размножаване: Чрез семена или чрез резници от пролетта до края на лятото.
Семената се засяват веднага след узряването (февруари-март).  Като субстрат се използва смес от листовка и пясък в съотношение 4:1. Необходимо е да се поддържа оптимална температура на субстрата 20-22°С. Семеначетата се пикират в субстрат, състоящ се от листовка, торф и пясък 1:1:1. Достигат до цъфтеж още на същата година.
За вкореняване на резници се избират едногодишни връхни или стеблени развити клончета, с дължина 10-15 см, с поне две развити (стари) листа. При вкореняване използваме задължително вкоренител. Резниците се полагат във влажен пясък, или смес от торф и пясък и се захлупват с бурканче или друг прозрачен съд.  Подгряването на субстрата гарантира по-бързото и продуктивно вкореняване. Оптимални са температурите от 20-25°С, необходимо е редовно опръскване и проветряване резниците. Корени при връхните резници се образуват след 15-30 дена, а от стеблените – 45-60 дена. След вкореняване, афеландрите се пресаждат в субстрат от листовка, хумус, торф и пясък 2:2:2:1.
Субстрат: Като субстрат се използват няколко варианта на смески:
Глинеста почва, торф и пясък в съотношение 2:1:1;
Листовка, торф и пясък при съотношение 3:2:1;
Листовка, хумус, торф и пясък 4:1:1:1;
Към по-горните субстрати може да добавяме малко дървесна пепел и костно брашно.
Растението може да се отглежда и в хидропоника.
Проблеми:
Опадане на листата. Най-вероятната причина е пресъхване на корените. Дори кратковременна недостатъчност на влага довежда до листопад.
Кафяви връхчета на листата. Причина е прекалено ниската влажност на въздуха. Опръсквайте по-редовно.
Вредители: листни въшки и акари.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле