Абутилон – Стаен клен – Abutilon. Отглеждане. Размножаване.

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения | Дата 01-06-2010

Абутилон - Стаен клен - Abutilon. Отглеждане. Размножаване.Семейство: Слезови (Malvaceae Juss)
Произход: Тропически и субтропически райони
Цъфтеж: В зависимост от вида, от април до декември.
Растеж: Бърз.
Светлина: Ярка, разсеяна светлина, допустимо е да се огрява от слънчеви лъчи сутрин и следобед.
Температури: Умерени, през лятото 20-25°C, през зимата 10-15°C.
Поливане: Лятото обилно, през зимния период по-оскъдно, да се следи да изсъхва добре между поливанията.
Торене: В периода на нарастване (от април до октомври) се тори веднъж на две седмици, с органични торове с добавка на минерали, през периода на почивка (зимата) не се подхранва.
Резитба (пензиране): Рано на пролет, стеблото на растението се обрязва на ½ от височината си. Тази практика е необходима за да се стимулира новия растеж и обилен цъфтеж.
Пресаждане: На пролет, младите растения е добре да се пресаждат всяка година, като новата саксия не трябва да е много по-голяма от старата, за да не се възпрепятства цъфтежа. Харесва почви със слабо кисела реакция (pH около 6), може да се отглежда и в хидропоника.
Размножаване: На пролет. Сортовете със зелени листа – от семена и резници, а пъстролистните видове – само с резници.
Описание: Рода Абутилон (Abutilon Mill) наброява повече от 100 вида храсти от семейство Слезови в тропическите и субтропическите области. Абутилон в превод означава „правещ сянка”. В Индия от влакнистото стебло на Абутилона правят въжета и чували. Листата са големи, до 10 см, 3-5 делни, изящно нарязани, по форма напомнят тези на клена. Обилно разклонени, вечнозелени храсти, цъфтят с единични камбанковидни цветове. Има градински видове с вариегатни листа. Хибридните форми се отличават с по-продължителен цъфтеж, разнообразни форми на цвета и цветове.
Отглеждане: Абутилона е некапризно растение, отглеждането му е лесно дори за начинаещи цветари-любители. Най-добре се чувства на шарена сянка. Може да понесе известно количество преки слънчеви лъчи, но това няма да му се отрази добре за по-продължителен период от време. През лятото може да се отглежда на открито, на места защитени от вятър и дъжд. Подлагането на резки климатични промени може да доведе до окапване на листната маса и цветовете.
Проблеми при отглеждането: Масивен листопад се предизвиква от ниски температури, преполиване или прекомерно засушаване. Промяна в цвета на листата обикновено е следствие от недостатъчна осветеност. Сухите и кафеви краища на листата са вследствие сухия въздух или засушаване.
Вредители: Белокрилка, акари, въшки – памуклийка, трипс

Абутилон

Коментирайте тази статия

* Задължително поле