Клематис: Размножаване чрез резници

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.1 Рози и клематиси | Дата 26-03-2010

Това е най-често използвания метод за размножаване на клематиси
Големите производители взимат резници от клематиси, гледани в оранжерии. При оптимални условия – температура на субстрата в който са поставени 22С, автоматично оросяване, вентилация и фунгициди пускат корени за около месец.
В любителски условия е бавно и несигурно. Държат като примадони – вкореняват се когато искат, малко ако се засушат, умират, ако се преполеят, изгниват, не трябва да са на прека слънчева светлина, но не трябва и да са на сянка.
Въпреки това, миналата година много хора във форума вкорениха успешно. А удоволствието да наблюдаваш как една клечица пуска корени, порасва и накрая цъфва е огромно.
След много ровене в интернет и неуспехи стигнах до някои основни правила:
1. Материала – средната част от тазгодишно стебло, полувтвърдено. Ако не го заложите веднага, трябва да стои във вода, иначе местата на рязане се „запечатват“. Там където листата излизат от стеблото има малки пъпки. Те са два вида – от едните израстват клончета и се казват вегетативни, а от другите цвят. Ако пъпките са цветни, резника няма да се вкорени. Ползвайте само резници с 2 възелчета. Горните пъпки може да загинат през зимата. Пътят към успеха са тези които сте заровили в почвата.
2. В какво да се поставят. Не ползвайте пръст от градината. Трябва нещо което да задържа водата, но не прекалено много да изгният. Става в едър пясък, най-добре в перлит. Продава се при строителните материали. Ако имате, сложете на дъното дървени въглища. Те са идеален филтър.
3. Ползването на вкоренител не е задължително, но според мен увеличава шансовете.
4.Мястото. Трябва да е светло, но никога директна слънчева светлина. Подходяща температура 15-28С, най-добре 22С
5 Влага. Поставяне на буркан или рязана пластмасова бутилка е задължително. Това съхранява влагата в листата. Увяхнат ли листата преди вкореняването, край на експеримента. Субстрата не трябва да изсъхва, но не трябва и да подгизва. Най-лесно се постига по начина описан в първия линк – отдолу поставка с вода, като долния край на резника да бъде 1-2см над нивото на водата. Водата се сменя често.
6. Вкореняването става за 6-8 седмици. Леко дръпнете резничето нагоре. Ако оказва съпротива, значи вече е пуснало корени
7. Когато корените станат 5-10см пресадете в хубава почва. Поливайте с много разреден жълт кристалон. Фосфорът помага за развитието на корените
8. Заедно с развитието на корените започват да разстат и горните пъпки. В края на есента ще имате 5-10-15см стебло.
Проблема е как да се опази през зимата. За да растат трябва температура 15-18С. Луминисцентни лампи да осигуряват 12-15 часа светлина подобна на дневната. Нямам такива екстри. Държа ги в неотоплявано помещение. Нежните стебла обикновено увяхват, но от заровеноите пъпки покарват нови. През януари внесох за проба 2 в топла стая, но покрити с пластмасови бутилки. Развиха се добре и за сега няма болести
Моят съвет е – започнете с повече резници. По неведоми причини, някои не се вкореняват.
Успех.

Препоръки:

Резници с 2 възелчета
Субстрат без пръст – перлит + 5% дървени въглища за филтър
Ползват се 2 прозрачни чаши. На едната се пробиват малки дупчици. Отбелязва се черта на 3см от дъното и се пълни до там с перлит. Поставя се резника така, че долният край да бъде до чертата и се допълва с перлит. На втората чаша се слага черта на 2см. Налива се толкова вода, че когато чашите се поставят една в друга водата да е до чертата – това осигурява долният край на резника винаги да бъде 1 см над нивото на водата.

Автор: Neptune

Може да прочетете повече в темата:  Клематис

Коментирайте тази статия

* Задължително поле