Клематис – Clematis

1

Автор HobbyKafe | Секция 2.1 Рози и клематиси | Дата 18-02-2010

Повечето между нас отдавна са запалени, но на тези, които сега откриват света на клематисите, искам да повторя думите на голямия специалист – D-r John Howells: Attention! Clematis are addictive!

Казано с наши думи – Внимавайте! Купите ли си един клематис, спиране няма.

Трудно се устоява на такава хубост:

Prinssess Alexandra
Prinssess Alexandra


Rebecca

Omoshiro

Ice Crystal

Тези клематиси, освен че са красиви, показват и духа на приятелство между нас:
BlueSky ми помогна да си купя Ребека,
Ида и нейния съпруг донесоха Омоширо от Германия.
С удоволствие помогнах на Светла за кристалчето и на Retaraa да си има принцеса.
Хм, тя е от Варна и още не е пристигнала. Трябва да и помогнеме да намери адреса

Пролетта идва и скоро ще си имаме нови клематиси. Ура!
Малко теория. Надявам се да бъде полезна:

Засаждане на клематис
Клематисите придават височина, обем, цвят и романтика на всеки двор. Прекрасно украсяват огради, бесетки, арки, декоративни решетки закрепени за стените на къщи и гаражи. Те са многогодишни растения. При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение, ще ви радват цял живот с много стебла, отрупани с бели, сини, розови, виолетови или пурпурни цветове.
Клематис купен в контейнер може да се засади по всяко време, но най-добре е това да стане рано през пролеттта, преди да започне активната вегетация или есента след като захладнее
Изберете внимателно мястото, на което да го засадите, защото клематисите не обичат да бъдат местени. Предпочитат слънчеви места, защитени от вятър. Нуждаят се поне от 6 часа слънце . Юго-източно и юго-западно изложение е най-добре. За тези които цъфтят в по-бледи тонове, особено розовите, изберете място с шарена сянка, На ярко слънце цветовете лесно избледнеят.
Най – подходяща е лека, рохкава почва, богата на хранителни вещества. Тя запазва влагата и пропуска кислорода от въздуха до корените. Добрият дренаж е много важен. Около корените не бива да се застоява вода. Дълги години се смяташе че почвата трябва да бъде алкална. Новите изследвания доказаха че расте добре и в кисела почва. Ph от 5 до 9 е добре.
Преди да засадите растението, потопете саксията, в която сте го купили, за около половин час във вода, така че корените добре да се накиснат.
Стресът от пресаждането ще бъде по-малък ако отрежете стеблата.. Да останат 1-2 двойки пъпки. Знам че е голяма мъка, аз също не винаги го правя, но е полезно.
Изкопайте дупка, с дълбочина и диаметър около 50 см. Подменете поне половината пръст с купена от градинските центрове. Добавете прегорял оборски тор.
Корените на новите клематиси са малки. Ако го поставяте до голями храсти, осигурете му някаква защита. Стара кофа на която е махнато дъното върши идеална работа
Поставете клематиса в дупката 5-10 см по-ниско, отколкото е бил в контейнера. От заровените пъпки ще израстат нови стебла.
Осигурете някаква стойка по която да се катери. Клематисът се захваща чрез дръжките на листата. Елементите на стойката трябва да се тънки
Полейте обилно. Мулчирайте около корените или посадете ниски растения с плитки корени. Това ще помогне за съхраняване на влагата.

Подрязване на клематисите
Това е най-противоречивия въпрос при отклеждането на тези прекрасни цветя. Проблемът идва от това, че не всички се подрязват по един и същи начин, по едно време.
Условно клематисите са разделени на три групи:
1 група – цъфтят само на миналогодишни стебла.
Към нея спадат clematis montana, macropetala, armandii, alpina,cirrhosa.
Започват да цъфтят в средата на април. Не се подрязват освен за махане на изсъхналите стебла и за оформяне на храста. Това се прави след като прецъфтят.
2 група – цъфтят както на миналогодишните, така и на новите стебла.
Това са едрите ранни хибриди. Започват да цъфтят в началото на май. Впечатляват с едрите цветове. Включват почти всички бели, розови, двуцветни и светло-сини клематиси. В създаването им участват японския patens и китайския lanuginosa
Подрязват се след като прецъфтят. На всяко стебло се оставят 1-2 двойки добре развити пъпки. На мястото на срязането вегетативните пъпки се развиват в нови клонки. След 4-6 седмици цъфтят втори път
3 група – цъфтят само на тазгодишни стебла.
Включват късните хибриди, clematis intergrifolia, florida
Започват да цъфтят в края на май. В късните хибриди участва clematis viticella. Те са много жизнени – растат енергично и не боледуват. Цветовете са по-дребни, но много на брой. Подрязват се ниско – на 1-2 двойки пъпки през март и втори път след като прецъфтят. Повечето цъфтят повторно през есента .
Желателно е всички клематиси, независимо от групата, първите една-две години да се подрязват през март както група 3. Това стимулира изкарване на нови стебла от корените, а срязаните стебла се разклоняват. Улеснява развитието на добра коренова система.
Повярвайте – не може да навредите на клематиса като го подрязвате. Това го стимулира. Ако не го подрежете – също не е фатално. Пак ще цъфне, но ще останете с 1-2 стебла, няма да имате добре разклонен храст
Всички клематиси на нашия пазар са вносни. С малки изключения идват с имената си.
По името в стравочника на университета Hull ще намерите към коя група принадлежи и друга полезна информация.
Не приемайте това като задължителни разпоредби, а препоръки. Може да ги прочетете в сайтовете на повечето голями производители.

Neptune » Съб Яну 16, 2010 8:44 am

Клематис

Коментари (1)

Търся два клематиса Нубия и Ребека моля за съдействие ако се организира поръчка бих се включила

Коментирайте тази статия

* Задължително поле