Сините тромпети – Иохрома / Iochroma sp.

1

Автор HobbyKafe | Секция 2.5 Редки екзотики | Дата 29-04-2011

Сините тромпети - Иохрома / Iochroma sp.Иохромите са от семейство Solanaceae, подобно на бругманзиите лесно се отглеждат в контейнер и добре понасят резитба. Предпочитат слънчево изложение и добра въздушна циркулация. Почвата трябва да е леко влажна, добре дренирана, и често да се подхранва. Като останалите бругманзии, това са токсични растения, така че децата трябва да се предпазват.
Iochroma australis е рядък представител на семейството. В родината си Аржентина и Боливия, това е храст, който достига 1,5-3 м и през цялото лято и пролет е плътно покрит със сини цветове, напомнящи тромпети, отдалече храсътт изглежда като голяма синя топка. В естествената си среда, храстът е листопаден, но ако се отглежда при по-топли условия, цъфти целогодишно и остава вечнозелен. Предпочита умерени температури, въпреки че понася и доста екстремни жеги и студове.
Iochroma calycinum – произхожда от Еквадор и Перу, в естествени условия е голям храст или малко дръвче. Iochroma cyaneum – произхожда от Еквадор, където е популярно растение, обикновено е синьо или розово, но има дори и бели и прасковени сортове, Iochroma fuchsioides – с ярко червени или оранжеви цветове.

Статия от: Blue sky

Сините тромпети – Иохрома / Iochroma sp.

Коментари (1)

Много е красиво.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле