Номохарис – Nomocharis

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.5 Редки екзотики | Дата 26-02-2010

Номохарисите са много привлекателен род в голямото семейство на Лилиите. Представляват малки луковици с произход от подалпийската част на Хималаите, с широко отворени цветове и ниски стъбла. Родът се състои от 7 вида от Китай и северна Индия. Произходът на името насочва към гръцките думи „номос” долина и „харис” благодат, красота.
Китайската алпийска лилия е прекрасно растения за градината, въпреки че сравнително рядко се среща. Цветовете наподобяват орхидеи, на цвят са бели или светло до тъмно розови, силно изпъстрени с точки и петънца.
Подобно на лилиите се нуждаят от сравнително по-суха зима и влага през лятото. Предпочитат богати почви, сянка и по-хладни условия на отглеждане, например северната част от градината ви. Луковиците се засаждат през есента, на дълбочина 7-12 см в добре дренирана, богата на хумус или песъклива почва. Семената може да се сеят и през пролетта и през есента, и тъй като растенията не обичат да се пипат корените им, по-често се практикува размножаването със семена. Добре вкоренените и установени вече растения достигат размери от 35 см до 1 м височина и цъфтят обилно. Номохарисът е студоустойчив до 6 зона.

Blue sky » Вто Фев 02, 2010 10:43 am

Номохарис / Nomocharis

Коментирайте тази статия

* Задължително поле