Франджипани – Плумерия -Франджипани

3

Автор HobbyKafe | Секция 2.5 Редки екзотики | Дата 04-03-2010

Plumeria или още Франджипани е малък род от само 7-8 вида с произход от тропична и субтропична Америка. Това са предимно листопадни храсти или малки дръвчета.
Най-популярни са червената плумерия P. rubra с цветове вариращи от жълто до розово според сорта, P. pudica и P. obtusa които са вечно зелени видове и цъфтят през зимата. Родът е от сем. Apocynaceae и това трябвада се има предвид, тъй като листата отделят бял, токсичен сок. Въпреки това обаче плумериите са разпространени в тропическите части по целия свят тъй като са изключително красиви и божествено ароматни. В Хавай, цветето се използва за направата на традиционните леи огърлици. Обичаят повелява такива огърлици да се поднасят в дар, като се поставят на крайбрежието, в ивицата на прибоя – по този начин се напомня че kamaaina /местните жители/ са както част от сушата, така и част от океана. Посетителите на острова също се даряват с леи, за да се завърнат отново в земния рай.
Плумериите са най-ароматни и съблазнителни през нощта, защото естественият им опрашител е вид нощна пеперуда. Измамена от силния аромат, пеперудата каца от цвят на цвят, но си остава само с празните надежди – всъщност цветовете не отделят нектар.


Растенията лесно могат да се отглеждат в контейнер, ако се спазват някои правила.
През зимния период, плумериите не трябва да се поливат изобщо. Поливането се започва през март, и веднага щом новият растеж стане видим, е необходимо веднъж седмично подхранване със Супертрийв. Първоначално поливането е много умерено, може дори през две седмици, а после, когато новите листа дръпнат, поливането е според нуждите на растенията, но трябва да се изчаква почвата хубаво да пресъхва.
Презимуването е най-добре да става в прохладни и добре проветрени помещения с температура не по-ниска от 12 градуса. Това може да е както тъмен гараж, така и оранжерия или дори слънчев перваз. Важното е растенията да бъдат добре засушени.


През лятото, и активния сезон, плумерията се нуждае от възможно най-много слънце и добро проветрение. Подхранването продължава веднъж седмично със Супертрийв, което спомага за образуване на цветовете. Други препарати доказали ползата си в отглеждане на плумерия са вкоренителите Rootone и Dip n Grow; формулата тор GrowMore® 5-50-17 Hawaiian Bud & Bloom която по същество си обикновен тор с високо съдържание за фосфор за насърчаване на повече цъфтеж; Epsom Salt – магнезиев сулфат, в случай на пожълтяване на листата; и …… пчелен мед използва се в качеството му на естествено антибактериално средство при вкореняване на резници.
Предпочита глинест компост с pH 6.5, добре примесен с кори за добър дренаж. Пресаждането се прави веднъж годишно когато корените обхванат напълно саксията. Напада се предимно от акари и щитоносни въшки, като най-добрата превенция срещу тези вредители е веднъж седмичното измиване на лисатта със сапунена вода или просто честото им къпане с маркуча.

И едно видео където добре се виждат хубави големи екземпляри в саксии – http://www.gardenguides.com/video-59108 … -care.html

Blue sky » Чет Мар 04, 2010 9:46 am

Франджипани – плумерия/Plumeria

Коментари 3 коментара

Прекрасна статия. Браво.

daaa poznato mi e tova rastenie ,ne e li ne6to podobno na leandroto ,koeto naposledak mn stana izvestno u nas .

Може би Зоя има в предвид Олеандър?
Не, не ми прилича на него, аз имам друг фаворит за подобие: Каучуково дърво? Листата са само по-заострени, но пък не съм виждала Каучуково дърво да цъфти ..

Коментирайте тази статия

* Задължително поле