Coffea arabica – Декоративно кафе

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.0 Стайни цветя и растения, 2.5 Редки екзотики | Дата 04-01-2012

Coffea arabica - Кафе арабикаСемейство: Coffea
Описание: Кафето произлиза от Африка и Азия. Цъфти през август-септември. Растението има големи, тъмнозелени, блестящи листа. Всяко плодче съдържа две зърна кафе. Те трябва да бъдат засадени скоро, защото възможността им за покълване е ограничена.
Отглеждане: Топлолюбиво растение – изисква минимум 8 С през зимата. Растението изисква ярка светлина. Трябва да се избягвa директно слънце. Поливайте обилно през лятото с мека, хладка вода, но избягвайте натрупването на влага. Намалете поливането през зимата. Оросявайте листата често с вода. Подхранвайте го с течни торове два пъти месечно. Пресадете го през ранна пролет на всеки две три години.
Вода: Поддържайте почвата обилно влажна през пролетта и лятото, леко влажна през есента и зимата . Осигурете добър дренаж.
Влажност: Изисква влажен въздух. Използвайте овлажнител за по-добри резултати.
Температура: Средна стайна температура при отглеждане на закрито 16-24 ° C. не толерира минусови температури, от личен опит ще споделя, при -1С загиват всички листа, остава стъблото което се съвзема сравнително бързо, при – 3С, загива половината стъбло, като останалата част се съвзема сравнително бавно. про повече от 24 часа -4С загива растението , ако е в саксия, в ОГ не съм правил опити не мога да споделя личните си наблюдения
Почва: торфен мъх , аз използвам вулканична примесена с латвийски торф, растат като у дома си.
Торове: органични течни на всеки 2 седмици през пролетта и лятото ( балансирана) , малко повече разредена от необходимото иначе запича.
Размножаване: Посейте пресни семена през пролетта. От върхови резници трудно да се размножава.
Принципно се садят между десет и петнайсет семена в един съд , като след наколко месеца се разреждат, с цел заемане на по малко място на разсада. Най разпространеното кафе за отглеждане в домашни условия е Арабиката, реално не изисква никакви по конкретни грижи освен пулверизиране на листата и чести поливки поради факта че консумира доста вода.
Ето как се сади… в саксията има 12 млади поника на 5 месечна възраст
след като височината на най високото растение достигне 30 см, можете да започнете прехвърлянето им от детската кошарка в самостоятелни контейнери с цел засилване на индивидуалния разтеж.
И най малкото растение, като по този начин можем индивидуално да подхраним по хилавите с хормони и да им дадем по добър старт в живота, видимо при разсаждането се забелязва кореновата система на слабите растения че е задушавана от тази на по големите, това е фактор който е съществен и не бива да бъде пренебрегван , колкото по рано толкова по добре. за подхранване използваме различни органични храни, предимно холандски и немски, доказали своята ефективност. масовия цъфтеж на растенията идва с настъпването на третата им година , появяват се жасминоподобни цветчета които имат силен аромат, след оплождането добиват зеклен цвят който със съзряването става червен

Тук ще публикувам интересни факти за кафето взети от интернет

Легендата за откриването на кафето

Първият открит сорт кафе е Арабика. Легендата разказва как кафето било открито от етиопски козар на име Калди. Един ден му направило впечатление, че козите подскачат около него необичайно енергично. Не след дълго забелязал, че всъщност си хапват от плодовете на един храст наблизо. Решил и той да опита. Веднага почувствал прилив на енергия и бил много развеселен от ефекта на плодовете. Побързал да разкаже на всички свои приятели и клюката се разпространила из местността.

„Кафеджиите” в Европа

Почти няма страна, в която да се пие толкова много кафе, колкото в Холандия. Макар че кафето е много популярно по целия свят, то все пак е нова напитка за някои народи. Но не и за холандците. В Холандия кафе се пие в големи количества от поколения – статистиката показва, че на човек се падат 149 литра кафе на година. Само скандинавските страни могат да се съревновават с холандците за титлата „страстни кафеджии”.

Любопитки за кафето

Кафето е най-популярната напитка в света – на година се изпиват над 400 милиарда чаши кафе

Холандците са първите, които пренасят кафето в Европа, култивират го и започват да го продават

Първоначално кафето е било известно в Европа като „Арабското вино”

Мъжете пият повече кафе от жените (1.7 чаши на ден срещу 1.5 чаши при жените)

57% от кафето се пие на закуска; 34% – без връзка с хранене; 13% – след обяд и вечеря

Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство

До X век кафето Арабика е било считано за храна. Етиопските племена са забърквали зърна кафе в животинска мазнина, правели са топчета от тях, с които са се хранели на дълъг път

В древния арабски свят кафето Арабика е играло такава важна роля в семейния живот, че една от разрешените причини за развод, която е записана в закона, е отказ на съпруга да сервира кафе на жена си

В Африка суровите зърна кафе се накисват във вода с подправки и след това се дъвчат като бонбони

В Гърция и Турция кафето се сервира първо на най-възрастния в стаята

Френският философ Волтер изпивал по 50 чаши кафе на ден

Според изследване на Харвард сред 20 000 души, при редовните консуматори на кафе 1/3 по-рядко се появяват симптоми на астма в сравнение с хората, които не пият кафе

За по-хубава кожа и премахване на бръчки японците обичат да се къпят в смес от кафе и ананас.

Хронология на кафето

Преди 1000 пр.н.е.: Етиопци от племето гала забелязват, че след като хапват плодове от един определен храст, обикновено получават прилив на енергия. Затова започват да ги събират и да правят смес с животинска мас.

1000 пр.н.е.: Арабски търговци култивират кафето и за първи път се правят плантациите. Арабите започват да варят зърна кафе и да употребяват напитката, наречена „qahwa“ (буквално: тази, която те пази да не заспиш).

1453 г.: Кафето се появява в Константинопол чрез османските турци. Първото кафене в света е отворено в Константинопол през 1475 г. и се е наричало „Кива Хан”.

1511 г.: Хаир Бег, тираничният управител на областта Мека, опитал да забрани кафето, защото се страхувал, че под негово влияние може да има бунтове срещу властта му. Султанът изпратил заповед за екзекуцията му с коментар, че кафето е свещено.

1600 г.: В Италия папа Климент VIII е бил убеждаван от съветниците си, че тази любима напитка на османските турци е заплаха за вярата. Но той решава да обяви кафето за християнско питие.

1607 г.: Смята се, че капитан Джон Смит е въвел кафето в Северна Америка, докато е помагал за основаването на колонията Вирджиния в Джеймстаун.

1645 г. : Открито е първото кафене в Италия.

1652 г.: Открито е първото кафене в Англия. Много бързо започнали да се откриват кафене след кафене. Те станали толкова популярни места за дебати и научаване на нови неща, че били наричани „университети за едно пени”, защото цената на чаша кафе е била едно пени.

1668 г.: Кафето заменя бирата като най-любимата напитка на закуска в Ню Йорк.

1668 г.: В Лондон се открива се кафенето на Едуард Лойд, в което са се събирали търговци и морските застрахователни агенти. Впоследствие то се превръща в „Лойдс” – най-известната застрахователна компания в света.

1672 г. Отваря първото кафене в Париж.

1675 г. Виена е обсадена от Османската армия. Виенчанинът Франц Георг Колшитцки, който е живял в Турция, се промъква в редиците на врага заедно със своите войници, за да спасяват града. Бягащите турци са оставили на полето торби със „сух черен фураж”. Колшитцки веднага разпознава, че това е кафе. Така той отваря първото кафене в Централна Европа. Там въвежда и смесването на кафе с мляко, което поставя началото на виенското кафе.

1690 г.: Холандците открадват кафеено растение от арабското пристанище Моха и първи започват да пренасят и култивират кафето за търговия – в Цейлон и другата им колония в Източна Индия – Ява.

1713 г.: Холандците подарили на Луи XIV едно кафеено дърво, чиито наследници са дали началото на цялата западна кафеена индустрия. Това се случва, защото през 1723 г. френският офицер Габриел Матийо дьо Клийо открадва разсад за кафе и го пренася в Мартиника. За 50 години там се появяват 19 милиона кафеени дървета. Оттук се пренася разсад за 90% от настоящите кафеени плантации по света.

1721 г.: Открива се първото кафене в Берлин.

1727 г.: Началото на бразилската кафеена индустрия. Тя се появява заради полковник Франциско де Мело Палета, който бил изпратен да реши граничен спор между френските и нидерландските колонии в Гуйана. Той не само успял да разреши спора, но и омаял съпругата на френския губернатор на Гуйана. Макар че Франция пазела много строго своите кафеени плантации, за да не излиза лист от тях, дамата се сбогувала с полковника, като му подарила букетче със скрит разсад за кафе.

1732 г.: Йохан Себастиан Бах композира своята Кафеена Кантата. Прави това не само от желание да създаде ода за любимото кафе, но също и като реакция срещу популярното мнение в Германия, че на жените трябва да се забранява да пият кафе, тъй като ще останат стерилни.

1753 г.: Егберт Дау и неговата съпруга основават откриват своя малък магазин за кафе и чай в Жур в Холандия, наречен „Белият вол”. Популярността на „Дау Егбъртс” нараства през 1780 г., когато синът Дау Егбъртс започва да разпространява кафето със своя търговска марка и в други региони на страната. Впоследствие „Дау Егбъртс” се превръща в лидер в кафеената индустрия.

1900 г.: В Германия следобедното кафе се превръща в традиция. Немският израз „KaffeeKlatsch“ се появява, за да означи женското клюкарстване по време на следобедното кафе. Впоследствие вече се употребява и за „приятелски разговор”.

1901 г.: Първото разтворимо кафе е измислено от американо-японския химик Сатори Като от Чикаго.

1946 г.: В Италия Ахил Гайа усъвършенства еспресо машината. Появява се капучиното, което е наречено така, защото цветът му напомнял на робите на монасите-капуцини.

Кафето, благополучно изживяло дълъг период на утвърждаване, днес блогодарение на съдържащия се в него кофеин е най-популярният наркотик на планетата, значително подминаващ никотина и алкохола. Тази психоактивна напитка се продава свободно по цял свят. Както се казва в текста към кантатата от Бах, дело на поета Пикандер:“А, колко прекрасен е вкусът на кафето! По-прелестен от хиляда целувки, по-нежен от най-сладкото вино…“
С дневната си консумация от 2 милиарда чаши на ден по целия свят, кафето е втората най-търгувана стока след петрола и със същите основателни претенции да се нарече „черното злато“.
Най-голямата верига от кафенета по целия свят Starbucks (16 200 ) до 2009 год., превърнала се е в символ и определен начин на живот.

Статия: Таралас » Пет Дек 30, 2011 5:02 pm
Снимки: Таралас »
Редакция: Hobbykafe Team

Coffea arabica

Коментирайте тази статия

* Задължително поле