Годжи бери – Lycium barbarum. Отглеждане

9

Автор Hobby Kafe | Секция 2.4 Плодове и зеленчуци | Дата 13-01-2011

Годжи бери - Lycium barbarum. ОтглежданеГоджи беритата – плодовете на растението Lycium barbarum са особено популярни напоследък, макар и доста скъпи – топят целулит, силно стимулират имунната система, съдържат много повече витамин С от портокалите и повече желязо от сочна, дебела пържола, а всъщност това са плодчетата едно доста красиво хималайско растение. И това е най-хубавото – растението се отглежда лесно и с малко усилия, можем да се радваме на собствена обилна реколта.
Веднъж захванали се, годжи беритата са невероятно лесни за отглеждане. Растат във всеки вид почва и нямат нищо против бедната почва, тъй като идват от неприветливите склонове на Хималаите. Доста са сухоустойчиви и търпят и сянка, въпреки че на слъце, ще дадат повече плодчета.
Може да ги отгледате от семена, или да си купите млади растения, което е по-добрият вариант, тъй като семената лесно загниват, а после младите растенийца, се нуждаят от топли условия докато поотраснат поне година. Но в случай, че няма откъде да вземете млади растения, остава алтернативата със семената.
Щом веднъж станат на година, те са напълно студоустойчиви. Оставени на самоотглеждане, те бързо ще станат пълзящи храсти с височина до 3 метра, а с редовно подрязване, може да се контролира размерът им, като сгъстяването на короната, ще гарантира и повече плодчета, могат дори да се поддържат и оформят като жив плет.
Растенията започват да плододават около втората си година, а около четвъртата са в пълно плододаване. Рано през лятото, се появяват цветовете – малки, деликатни тромпетовидни, бели, или бледо лилав, двата цвята са възможни едновременно на едно и също растение.
Плодчетата се образуват през есента, когато узреят, те са сладки и сочни, и с блестящ вид, а цветовете също продължават да се образуват до първите слани, така че, едновременно ще имате червено, бяло и лилаво на едно растение.

Статия: Blue sky

Редакция: Hobbykafe

Снимка: Wikimedia

Годжи бери – Lycium barbarum

Коментари 9 коментара

Откъде мога да си закупя расад ,за това разстение?

Здравей, имаме вкоренени резници. Ако те интересува, обади се 0878 301 408. Мая

zdraveite ,Maq! interesuvam se ot cenata, na wkorenenite reznici ot rastenieto Godji beri.

Здраей Мая,

Интересувам се и аз от фиданките за годжи бери. Ако все още имаш драсни един мейл. Благодаря!

ако имате повече може ли да дадете и на мен.каква е цената

Разстението е много лесно за отглеждането и с красив цъфтеж. В къши си имам такова 🙂

Интересно …а каква е цената му?

Имам 30 сантиматрови растения/презимували/.
Цена-10лв бр
Сушени плодове на годжи бери/био/
100гр-5лв
1000гр-40лв
[email protected]

Iskam da si zakupia razsad !
Ako niakoy prodava – neka da se svurje s men na tel: 0888 4 888 06

Коментирайте тази статия

* Задължително поле