Ванда и Вандови – Vanda Alliance

2

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 03-05-2011

Като начало – те са моноподиални – тоест, нарастват от върха. Познати са над 50 хибрида на Ванда – освен че е много атрактивна, оказва се лесен вид за отглеждане. Повечето орхидеи изискват доста задълбочени познания и са трудни за адаптация и отглеждане в домашни условия. Вандата не е толкова темпераментно-своенравна и изикваща грижи. Тук моето лично мнение малко се различава от изложеното по-горе.
Когато купуваме Ванда, е добре да изберем здраво растение, без жълти листа, с твърдо стебло и здрава коренова система – това е гаранция за по-нататъчното оцеляване на растението (имам предвид в нашите ръчички).

Waling-Waling или Vanda sanderiana, наричана още Кралицата на филипинските орхидеи – описана от Хенрих Рейченбах в Минданао през 1882 г. -една от редките и с необикновена красота орхидеи.
Делят се на три групи, според вида и формата на листата, което е определящо и за различните изисквания на растенията :
С лентовидни листа – Vanda coerulea, dearei, luzonica, merrillii, tricolor, sanderiana, също както и ascocentrum;
Теретни – листата им са кръгли, с форма на молив – най-известни са Vanda teres и Vanda hookeriana: заострени в края; Полу-теретни – явно е, че става въпрос за растение, кръстосано с такова с теретни листа или с имащо теретни листа в рода си. На вид листата също са заострени, но не винаги са напълно кръгли – особено там, където излизат от стеблото.


Изисквания за отглеждане – има 5 категории изисквания – температура, поливане/влажност, светлина, въздушна циркулация и подхранване, които ще разгледаме:

Температура
Вандови растат най-добре при дневни температури по-високи от 65°F (18°C) . Това са едни от най-топлолюбивите орхидеи. Ще имат активен растеж по всяко време на годината, ако им се осигурят топло и ярка светлина. Най-ниските температури в никакъв случай не бива да падат под 55°F (12°C). Някои вандови могат да издържат и на ниски температури до 38°F (4°C) за 2-3 часа ако са сухи, като ще има поражения по корените и цветоносите (ако имат такива). Много е важно да пазим растението от течение и вятър в моменти на студ.

Светлина
Вандовите с лентовидни листа могат да се отглеждат в домашни или оранжерийни условия . С високата влажност изискват и висока осветеност, като при нужда се засенчва, за да се поддържат температурите в необходимия диапазон.
Теретните и полу-теретните обичат повече и ярка светлина. При осигуряването и, цъфтят направо целогодишно. Отглеждат се предимно на открито в субтропиците и ги ползват за оформяне на дворни пространства. Имайте предвид при отглеждане в домашни условия – те са най-топлолюбиви и най-светлолюбиви.

Въздушна циркулация
В домашни условия и оранжерийни, е важно въздушното движение – използват се вентилатори, особено лятно време – така се поддържат по-ниски температури и се избягват пораженията от жегите. При по-хладно време, вече споменахме –добре е да няма въздушно движение, за да не се преохлажда растението.

Вода/ Овлажняване
Високите нива на въздушна влажност са основно изискване – около 80%, особено през горещите слънчеви дни а и опръскването е добре дошло, за да може процеса на изсъхване на корените да е по-бавен. Оскъдно се овлажнява/полива през зимата, през облачни дни или след пресаждане. Другия съществен момент е растенията да са сухи преди падане на нощта.
Като допълнение към по-горните изисквания и препоръки, важна е и човешката намеса под формата на инсектициди, фунгициди, тор а в някои случаи и субстрат за садене. Искам да отблежа също, че в природата никой не тори и пръска против вредители и гъбички но и растенията имат съвсем друг естетически вид.

Торене
Вандови обичат добре да се хранят. В периода на нарастване, растението трябва да се тори с балансиран тор. При вандови не бива да се тори с високо съдържание на азот (N), тъй като това спира цъфтежа. Веднъж седмично е добре да се промива кореновата система на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли. Растенията може да се торят и с малки количества ежедневно. Няма значение какво ще решите – дали ще торите еднократно през седмицата или всеки ден с малка доза – важното е да се придържате към установения режим.
За балансирано торене е добра формула 20-20-20 (N-P-K) с концентрация 1 чаена лъжичка на 1 галон (8 пинти) което е 4,55 литра. През зимата – в период на ненарастване, се прилага в същата пропорция, на всеки две седмици вместо седмично торене, като всяко трето торене е със 10-30-20 (N-P-K) което е формула за предизвикване на цъфтеж. В допълнение веднъж месечно се добава ¼ (четвърт) чаена лъжичка SUPERthrive® – концентрирани витамини и хормони на всеки галон (4,55 литра) с торен разтвор.

Отглеждане – а може ли и в саксия?
Тъй като корените на вандови са дълги и големи като обем – често по-дълги от самото растение, а също се нуждаят от въздух и проветряване, най-прилагания метод за отглеждане е по голи корени. Поставят се в кошнички от пластмаса или дърво (предпочитанията са към твърди дървесини – тиково дърво например). Понякога в кошничките се слагат малко кори, сфагнум или друг вид субстрат – това е въпрос на личен избор. Големината на кошничките се съобразява с големината на кореновата система и растението. Когато кошничката стане малка, по-удачно е, да не се вади от старата, тъй като е възможно да се натрошат корените, което е критично за оцеляването на растението, а да се постави както си е, в още една по-голяма кошничка. Преди това корените на растението се накисват буквално поне за час, за да станат пластични и гъвкави. Скоро „пресадените” растения е добре известно време да се държат на по-сенчесто, докато се възстановят. Никога не навивайте корените около малката кошничка преди да я поставите в по-голямата – оставете корените на въздух. При повредени корени, което е неминуемо при груби манипулации, накиснете за около 5 минути в описания по-горе разтвор на SUPERthrive® – така ше се стимулира растежа на нови корени.
Искам да отбележа, че има и метод за отглеждане на ванди и вандови в саксия – виреят добре в среда, в която корените могат добре да дишат – само едри кори или смес от кори с парчета дървесна папрат, въглен и късчета порест вулканичен камък, което осигурява добър дренаж. Този метод е малко спорен, но има селекционери и любители, които отглеждат ванди точно по този начин. Препоръчва се особено при малки растения да се отглеждат в рехав фин субстрат от нишки дървесна папрат и въгленчета. Малките растения не бива да се излагат на директни слънчеви лъчи и като цяло се държат на по-сенчесто от големите растения, но при същите температурни и подхранващи (торене) условия.
Подходящо време за пресаждане/ местене в по-голяма кошничка е късно на пролет и в началото на лятото, но като цяло би могло и целогодишно.

Снимков материал – лична колекция lila
Пожелавам успех на всички при отглеждането им ;)

 

 lila » Чет Дек 03, 2009 3:28 pm

Ванда и Вандови / Vanda Alliance

Коментари (2)

Благодаря за добрата тема 🙂

Доста са интересни

Коментирайте тази статия

* Задължително поле