Целогина кристата – Coelogyne cristata

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 27-02-2010

Изчитайки редица статиии из интернет и на други места, (по причина че съм собственик на Coelogyne cristata) срещнах много и различни мнения, повечето от които „това не е никак сложно за отглеждане растение”. С натрупването на информация, аз леко ще се дистанцирам от тези твърдения.

С благодарност към SYD, снимка от личната и колекция
Coelogyne cristata – Ангелската орхидея на Хималаите расте на високо – 1700 -2300 м. надморска височина, по дървета и скали. Епифит. В естествена среда вирее при температури +10°С до +16°С, висока влажност. Издържа и по-високи температури – до +25°С в домашни условия. Има овални – от кръгли до елипсовидни булби, светло зелени на цвят, с двойка тънки, дълги и твърдички заострени листа – дълги от 10 до 25 см. При младите и неузрели булби повъхностната ципа-обвивка е почти прозрачна и през нея може да се види вътрешността. Големината им варира от състоянието на растението.

Развитието на Coelogyne cristata : Пролет – от основата на булбите или коренището и започва нов растеж, който се „изхранва” от запаси, натрупани в булбите от предната година. Сбръчкването на старите булби е неминуемо, но забавното е, че след съзряването на новите, старите булби пак се изпъват и „охранват”.
Лято – някъде през месец юни-юли ще започне оформяне на новите булби, като ще продължи и нарастването на листната маса.
Есен – в началото на октомври, когато температурите се понижат, настъпва покой – да, тогава е покоя преди цъфтеж. Точно сега, в началото на октомври, трябва да намалим значително поливането. За стимулация на цъфтежа е добре да се понижат температурите за около две седмици, до 10°С -12°С . Цветоносите се появяват след около месец, от основата на псевдобулбите, които са узрели. Ако не са – няма цветонос. След прецъфтяване цветоносите не се режат или премахват – в основата им има нова булба, която тепърва ще нараства. Цветоноса расте бавно,по около 1 мм. на ден, до момента, в който не се освободи от твърдите люспички, които го обвиват – това е т.нар. „чехъл”. След като цветоноса излезе от чехъла, развитието му се ускорява видимо. Цъфтежа на Coelogyne cristata има своя особеност – първо се отварят пъпките в средата на цветоноса, а после и останалите. Голяма част от хранителния ресурс се изразходва, затова някои от булбите отново може да се сбръчкат. Продължителност – до месец и половина, аромата се усеща основно преди обяд, появява се няколко дни след отварянето на цвета.
По време на цъфтеж е добре растението да се постави на хладно и да се полива оскъдно, колкото да не е без нищо (тук трябва да се използва хубавата българска дума „хич”).
Навсякъде пише, че след цъфтеж, Coelogyne cristata иска дълъг, хладен период на почивка, през който не се полива и тори, но трябва да отбележим, че корените на растението си функционират целогодишно. Нарастват в различно време, но задължително след образуване на булбата, дори може да мине година от образуването до израстване на корени. Нови корени растат и от старото коренище. Ако в перода на покой, след като прецъфти, преместим растението на по-топло, до 25 °С, за около месец, сбръчканите булби възстановяват изразходваните хранителни вещества и се „опъват” отново.
Торене: От пролетта до началото на септември се тори задължително, като ако не ползвате тор за орхидеи, се разтваря 0,5 гр. тор на 1 л. вода. В началото на септември торенето се спира.
Саксиена култура, препоръчва се да е в пластмасов съд или в кошничка. Четох, че в оранжериите целогините се отглеждат в смес с пръст, но се препоръчва веднагическото пресаждане – в кори, кори с мъх, кокосов субстрат, по наш избор, за да се извади от пръстта. Обяснението е, че за оранжерийните условия, при 100% влажност, дължината на живота на старите корени не е толкова важна – там много бързо нарастват нови коренчета и те поемат функциите на старите. А в домашни условия не е така.
През лятото може да се отглежда на открито, но после трябва да проверим за вредители – основно различни видове акари. Боледува рядко, само ако се зарази от друго болно растение при досег с него.
Не се препоръчва опръскване на булби и листа при студено време, за да се избегнат гъбични или бактериални загнивания. Препоръчва се доосветяване през зимните месеци.
Успех на всички, които искат и я отглеждат – казват, че това е най-красивата от всички целогини!

lila » Съб Дек 05, 2009 7:17 pm

Целогина кристата / Coelogyne cristata

Коментирайте тази статия

* Задължително поле