Tиландзии – Tillandsias

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 09-11-2011

Тиландзиите са бромелии, но не всички бромелии са тиландзии. Наричат ги още „въздушни” растения (Air pants). Въздушните бромелии растат и се отглеждат без почва, за разлика от повечето видове бромелии. Корените им имат основно прикрепващи функции.

Светлина: Тиландзиите изискват филтрирана светлина, като е добре да се избягват директните слънчеви лъчи, особено през лятото – периода от Април до Октомври. Могат да се отглеждат в домашни условия, срещу прозорец. Препоръчително е да има леко въздушно движение, но основното, което трябва да помним е ярката, но засенчена светлина. Внимавайте, ако ги окачвате по други растения и дървета – те може да изискват пряка светлина, а тиландзиите не трябва да се излагат на директно слънчево греене.

Изкуствено осветление:
Фито лампа или флуоресцентна – най-добре. Не трябва да са на по-малко то 60-70 см. от осветителното тяло ако е крушка, и на по-малко от 50 см. ако е флуоресцентна лампа. Ако са само на изкуствено осветление, необходими са 12 часа осветяване на ден.
Вода: Опръсквайте до мокро тиландзиите 2-3 пъти седмично, по-често ако времето е топло и въздуха сух. По-рядко при студено и влажно време. Растенията трябва да получават достатъчно светлина и да има движение на въздуха, за да изсъхнат за не повече от 4 часа след опръскване. Това е достатъчно за ежедневните нужди на растенията, но е препоръчително да се повиши влажността при сух въздух. Ако растенията са поставени в раковини, съдове и т.н., в които се задържа вода, подсушавайте я, за да избегнете гниене. Поставени във вода, няма да оцелеят. При висока влажност листата започват да се завиват, а при недостатъчна – съхнат върховете и корените.
Въздушно движение: Необходимо е да има циркулация на въздуха след всяко опръскване. Не бива растенията да се държат непрекъснато влажни.

Температура: Оптимална температура от 16 до 28°С.
Подхранване: Тори се със специализиран тор за бромелии (17-8-22) два пъти месечно. Стимулира цъфтежа и репродуцирането. Ако няма възможност за използване на такъв тор, можете да ползвате и друг, водноразтворим, със същия състав, разреден ¼ от указаната доза.
Окачване: Могат да бъдат окачени или закрепени на корк, мангрово, както и други видове дърво, камък, корал и други. Можете да използвате силикон (силиконови лепила) за прикрепяне, както и пластмасови захващачи, рибарска корда и т.н. Може и да се оставят просто така.
Внимание: Не бива да имат допир до мед (Cu) – медни телчета и обработени с мед повърхности, защото медта се окислява и е силно токсична за растенията.
Успех в отглеждането им :)

lila » Пон Яну 11, 2010 11:40 am

Tиландзии / Tillandsias

Коментари (1)

Това не става да го гледам вкъщи.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле