Stenoglottis – Стеноглотис

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 10-03-2010

Stenoglottis fimbriata е един от шесте вида намерени в Южна Африка. Другите видове са S. macloughlinii, S. molweniensis, S. woodii и S. longifolia. Stenoglottis fimbriata и longifoliа са вероятно най-лесните за отглеждане орхидеи от Южна Африка.
Разпространени са в горите. Те са земни орхидеи, растат и върху скали (тогава се наричат епилити), а понякога са и епифити. Цъфтят през пролетта или лятото, с малки бели и розови цветове. Имат красиви зелени и петнисти листа.
Важно е да разберем жизнения цикъл на Stenoglottis за успешното отглеждане и поддържане на това растение. Не са трудни за гледане. Тези растителни видове имат активен растеж от пролетта до есента и кратък период на почивка през зимата.
Stenoglottis fimbriata могат да се отглеждат в оранжерии, в къщи или навън, с умерени температури, вариращи от 20-35ºС през лятото и не по-ниска от 6ºС през зимата. Те изискват умерена сянка 50-70% , умерена до висока влажност и добро движение на въдуха. През летните месеци е добре да са на открито с малко слънце сутрин.
Растенията трябва да се държат влажни по време на вегетацията(от пролетта до есента). Торят се на всеки 2 седмици през пролетта. През лятото поливането може да се увеличи до два пъти в седмицата.
Есента листата започват да жълтеят и умират. Те трябва да бъдат премахвани, тъй като може да се появи бактериално гниене. Растението е завършило своята лятна вегетация и ще почива през зимата. През периода на почивка поливането се намалява. От изключителна важност е да не се дехидратират напълно. За да се предотврати това, може да се полива на всеки 2-3 седмици и почвата да изсъхва добре.
Новите розетки от листа се появят в края на зимата и ранната пролет, при леко затопляне на времето.
Това е идеалното време за пресаждане в нов субстрат. Задължителен е добрия дренаж и отцедлива почва, състояща се от 30% речен пясък, 30% кори, 30% почва и 10% перлит. Не е необходимо да се пресажда всяка година. Смяната на субстрата и пресаждането в по-голяма саксия може да става на 2 години.

Блеки » Сря Яну 27, 2010 6:29 pm

Stenoglottis

Коментирайте тази статия

* Задължително поле