Плейоне – Pleione

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 24-04-2011

Плейонетата цъфтят с големи и атрактивни цветове, доста надхвърлящи средния размер на цъфтеж за такъв тип миниатюрни растения. За разлика от повечето орхидеи с псевдобулби, плейонето притежава едногодишни псевдобулби. Тези сравнително лесни за отглеждане растения са много популярни стайни рсатения в Англия и често могат да се видят отглеждани по первазите. Този род за първи път е описан от Дейвид Дон през 1825 година въз основа на представители на Pleione praecox и Pleione humilis, което е много интересно, тъй като и двата вида плейонета не са най-типичните представители на този род. И двете дотогава са били определяни като Epidendrum на Смит. По-късно, плейонетата са класифицирани от Линдли към Целогине и през 1903г. Ролф възкресява името Плейоне. Дон посвещава този род на Плейоне, майката на Плеядите.

Тези симподиални, земни орхидеи си приличат по начина на отглеждане. Различават се основно по броя на листата и формата и цвета на псевдобулбите. Пролетноцъфтящите видове (напр. P. formosana) имат само по едно листо, докато есенноцъфтящите (като например P. praecox и P. scopulorum) имат по две листа. Малките псевдобулби са с яйцевидна до конусообразна форма и цветът им може да варира от зелен до червеникаво-кафяв. Обвивката на новия растеж може да варира от зелен до червеникав. Понякога са издути (P. maculata). Листата понякога достигат и до 25 см дължина, израстват от върха на новата псевдобулба и имат остър връх. Цветоносът обикновено цъфти с един или два цвята и излиза от върха на новия растеж. Това става или веднага щом започне новия растеж през пролетта (P. formosana) или когато листата покафенеят през есента (P. praecox). Цветовете са с размер около 7.5 cm и варират в гамата на лилаво-розовото, макар че има и бели и жълти видове.

Цветовете на плейонетата си приличат. Най-атрактивният елемент от формата на цвета е устната и често по нея се идентифицират различните видове плейонета.
Броят на видовете и естествените хибриди варира в значителна степен при различните публикации и затова ще им отделя по-специално внимание по-долу.

Разпространението на плейонетата е главно в Тайван, Китай и Непал, части от Тайланд, Мианмар, Лаос и Виетнам.

Една снимка, която да илюстрира големината на цветовете на тези миниатюрни орхидеи:

По материали на American Orchid Society: http://www.aos.org

Плейоне / Pleione

Коментирайте тази статия

* Задължително поле