Пескаторея (Пескатория) – Pescatorea. Болея – Bollea

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 30-10-2010

Пескаторея (Пескатория) – Pescatorea. Болея – BolleaВ рода Пескаторея (Пескатория) (Pescatorea или Pescatoria) са включени около тридесет вида орхидеи от подсемейство Епидендроидни (Epidendroideae). За пръв път са описани от Рейченбах през 1852 г. Ботаническото си име дължат на Жан-Пиер Пескатор (1793-1855), френски ботаник и колекционер на орхидеи. През 2005 г., въз основата на ДНК тестове, извършени от У.Уитън, към рода Пескаторея са отнесени и около 12 вида от бившия род Болея (Bollea), носещ името на немския ботаник и любител на орхидеи д-р Бол. Доказано е, че генетично нямат различия.
Разпространение: Естествения им хабитат са планинските тропически дъждовни гори на Коста Рика, Еквадор и Колумбия, от 300 до 3000 м. надморска височнина.
Описание: Средни до големи епифитни симподиални орхидеи. Нямат псевдобулби. Коренището е късо. Листата са разположени във ветрилообразна розетка, линейни, копиевидно заострени, светло зелени, от три до пет двойки, на дължина до 60 см. Цветовете се появяват на къс цветонос от пазвите между листата, единични, месести, с восъчна текстура, силно ароматни, могат да достигнат до 10 см.
Отглеждане: Пескатореите са хладнолюбиви, но има и топлолюбиви. Лесно се приспособяват към по-високи температури. Дневните целогодишни температури в зависимост от вида са между 16 – 28С, като могат да понесат повишение до 32С, а нощните между 10 – 18С. В домашни условия на болеите трябва да се осигури минимален температурен припад от 4С, оптималния вариант е 6-10С за да цъфти.
Пескатореята изисква висока въздушна влажност – между 70-80%. Сухия въздух се отразява зле на развитието на тези орхидеи. Листата се нагърчват като хармоника и се забавя общия им растеж. И тук е в сила правилото: при висока температура, висока въздушна влажност и често проветряване на помещението, за да не се създават предпоставки за загниване и развитие на гъбични заболявания по листата.
Болеите обичат влагоемкия субстрат. Отглеждат се или в съвсем чист сфагнум или в смес равни части сфагнум, кори от хвойнови дървета (пиния), торф, кокосов чипс и … парченца стиропор за дренаж. Субстрата трябва да се поддържа винаги леко влажен, но не напълно мокър. Пресаждат се рядко, обикновено при засоляване на субстрата или при прекалено разрастване на растението. Подходящият момент настъпва, когато новия прираст достигне 5 см. височина и има образувани собствени корени.
От началото на май до края на септември пескатореите трябва да се предпазват от преки слънчеви лъчи. Осигуряването на ярка, но разсеяна светлина е предпоставка за обилен цъфтеж. Поливането като правило зависи от температурата на помещението, в което се отглежда орхидеята и е по-често при високи температури. В саксията или подложката не трябва да се задържа вода. Може да загният корените и/или долната част на болеята. За предпочитане е леко затоплената вода – около 30-35С. Така се имитират температурите на дъждовете в естествените условия в Еквадор и Колумбия.
При пескаториите се препоръчва подхранване със специализиран тор през поливане, като се редува с опръскване с разредена, двукратно по-ниска доза тор на листната маса. В началото на периода на нарастване се прилага тор с по-високо съдържание на азот. Когато новия прираст достигне на височина половината от нормалния размер на орхидеята, се подхранва с тор с повишено съдържание на фосфор.
Пескаториите нямат ясно изразен период на покой.
Цъфтеж може да се наблюдава от март до септември. След като прецъфти, цветоносите се отстраняват. Ако е необходимо, растението се пресажда и за кратко леко се засушава. Това се практикува единствено за да се предотврати кореново гниене и за по-успешната аклиматизация след пресаждане.
От средата на май до средата на септември, в зависимост от климатичните условия, болеята може да се отглежда и на открито – на тераса или в градина, защитена от преките слънчеви лъчи, ветрове и дъждове. Естествените температурни припади стимулират в много по-голяма степен обилния цъфтеж и растеж.
Размножаване: В домашни условия пескаториите се разможават единствено вегетативно, чрез делене на коренището. Всяко ново растение трябва да има поне три розетки.
Възможни проблеми при отглеждане: Изсъхване на крайчетата на листата се наблюдава при нередовно поливане и дълго засушаване, както и при поливане с вода с високо минерално съдържание. При прекалено високи температури болеята може да засуши цветоноса, както и при недостиг на светлина или при липса на дневно-нощна температурна разлика.

Статия:  lila
Снимка: Wikipedia

Пескаторея (Пескатория) – Pescatorea. Болея – Bollea

Коментирайте тази статия

* Задължително поле