Орхидеи. Основни изисквания при отглеждането им

3

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 03-04-2010

Колко често трябва да поливаме орхидеите: Сред любителите на орхидеи битува мнение, че понеже орхидеите са родом от тропиците, то трябва да се поливат по няколко пъти на ден. Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените. Общото правило е такова – орхидеите се поливат не по-често от едни път на 5-12 дена, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време. В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладното време.

Орхидеите в зависимост от потребност на количество вода може да се разделят на 3 /три/ групи: такива, на които субстрата трябва да е е влажен постоянно, такива, на които субстрата може спокойно да изсъхне между поливаките, изключвайки периода на активен растеж, и такива, на които субстрата винаги трябва да е сух.
Към първата група може да отсенем следните видове- пафиопедилуми, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.
Към втората група се отнасят- каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.
И трета группа – фаленопсис, ванда, аскаценда.

Разбира се, сред всичките разнообразни видове и семейства орхидеи существуват и исключения от тези правила. Затова, ако вие се каните де си купите тази или онази орхидея, или вече сте я купили, обязателно се поинтересувайте от условията на наейното отглеждане.

Увлечението по орхидеите започва различно при всеки: за някой това е първото цвете, подарено от любимия послучай празник ( а може би и просто така, без повод), за някои – мъничка издънка от „драгоценна орхидея“, донесена от познат или роднина, но личните качества на отглеждащите орхидеи си приличат -това са безумно влюбени хора в тези приказни, загадъчни, чаровни цветя; тези хора са преди всичко ексцентрични, амбициозни в добрия смисъл на тази дума, експериментатори, ценители на всичко прекрасно и обичащи да шокират със своята необикновеност (даже ако се стараят да я скрият), приличащи си в желанието да имат на своя перваз екзотични растения, изпреварвайки своите съседи и приятели. Един път попаднала в такъв дом, орхидеята заема привилегировано положение и каквито и цветя да има около тая „кралска особа“, те винаги ще бъдат само почтени придворни дами, придатък към необичайната красота на орхидеята. И съвсем сигурно мога да ви уверя, ако във Вашия дом се появи първата орхидея, след нея ще има и втора, и трета, и четвърта. Ограничения в бъдеще може да поставя само исключително твърд характер. Тези нежни, екзотични красавици ще окупират всички налични первази в дома ви.

Сега искам да споделя с вас опита си по отглеждането на моята първа орхидея и и да спомена елементарните правила за отглеждане на орхидеи /както казах, в моя случай беше хибриден фаленопсис, но правилата се отнасят за повечето видове/.
При покупката на първата ми орхидея на мен ми провървя: продавачката ми помогна в избора на здраво растение. А най-важното при такова растение са корените – те трябва да бъдат твърди, светло-сиво-зелени (в дадения случай това се отнася именно за фаленопсиса, и ако те са излезли от саксията – нищо страшно, главния показател е твърдостта и цвета на корените. Не трябва да са меки, това говори за загниване. Прорастнали, вяли, бледо-зелини листа на фаленопсиса също ви подсказват за тези проблеми. Фаленопсисите се продават в прозрачни саксии (това е свързано с тяхната фотосинтеза, и тъй като те са епифитни и в природата са расположени върху дървета и скали, техните корени са открити за слънце, въздух и вода) и затова вие имате възможност да видите корените и да направите своя избор. Красивите цветове с форма на пеперуда или звезда няма да оставят вас и вашите познати равнодушни. Освен това цветовете на фаленопсиса издържат до три месеца и повторно разцъфтяват по 2-3 пъти в годината при правилно отглеждане. Това наистина е божествено цвете! Колкото е красиво, толкова дълго не увяхват цветовете му. Друг рекордьор по дълголетие на свежи цветове е пафиопедилум (венерина пантофка). Знаменития коллекционер-орхидеист Журавлев И.М., съавтор на книгата «Орхидеи» разказва, че при неговите условия на дендробиума cuthbertsonii всеки цъфтеж издържал по половин година! Не мечтае ли за това всеки любител на цветята? Освен това, орхидеите за разлика от другите цветя, по-скоро ще загине от преполиване, отколкото от недостатък на вода, така че спокойно може да отидете на почивка, без да се боите за своите любимци. Главното правило – по-добре неполят, отколкото преполят. Точно така стои въпроса и с торенето. И ако не използвате специален тор за орхидеи, то разреждайте другия четири пъти повече от обикновено.

Донасяйки в къщи своето съкровище, пресадете го веднага, не чакайте да прецъфти. Въобще, по правило, за по-нататъшно добро и здраво растение, е необходимо да го пресадите в свеж субстрат. Използвайте пластични саксии, защото при керамичните могат да възникнат проблеми при следващо пресаждане – корените да се залепят за стените на саксията и да се травмират при изваждане. Саксията може да бъде и непрозрачна, ако нямате прозрачно, но с бял цвят, тъй като тъмния цвят привлича слънцето и през лятото ще се прегряват корените.
Още един пресилен мит е супер високата влажност, при която растат орхидеите. С пълна увереност, доказана от многочислената практика на хората, отглеждащи орхидеи мога да кажа, че хибридните фаленопсиси, продаващи се в магазините, не се нуждаят от повишена влажност в условията на обикновените градски домове. Изключение правят горещите летни дни, тогава е нужно да поставите саксията в паничка с камъни и вода, като внимавате дъното на саксията да не попада във водата. Накратко – купените холандски или немски орхидеи без каквито и да е сложни ще ви радват със своето дълго, раскошно, необикновено цъфтене, предизвиквайки в заобикалящите ви приятели въсхищения от вашите умения да намерите общ език с тази екзотика / а вие, както се досещате, не им обяснявате, че отглеждането на орхидеи не е по-сложно, отколкото отглеждането на сентполии, антуриум и др).

ПРЕСАЖДАНЕ: При пресаждането на първия си фаленопсис аз толкова много се вълнувах, прочетох в книгите всичко за състава на субстрата и внимателното боравене с корените, за да не се повредят или пречупят, че се боях да дишам. Говорейки сега с други любители на орхидеи разбрах, че всички помнят своето първо пресаждане, съпроводено с треперене на ръцете и практически отсъствие на дишане, от страх да не направим нещо не както трябва.

Внимателно и равномерно засипваме корените със субстрата. Внимание е нужно за да не се повреди веломена – това е най-горния слой на корените, вследствие на което при отсъствие на аерация и обилно поливане ще загният. Полейте пресадената орхидея не по-рано от следващия ден, даже най-добре е да се полее след 4-5 дена. Ако имате сфаганов мъх сложете отгоре на саксията.

Както виждате, няма нищо тайнствено, загадъчно, недостъпно за обикновените цветари-любители. Секрета при отглеждането на орхидеи – вашия лично събран опит, получената достоверна информация, разбиране природата и нуждите на орхидеите и най-важното – самозабравена, дълбока любов към тях. Успехите не зависят от цветарския стаж и биологическото образование. Възможно е веднъж купили своята първа орхидея и занимавайки се с нея не от толкова дълго време, да достигнете значителни положителни резултати. И, разбирайки потребностите на тези растения, вие без особен труд може да отглеждате в своите домове и градини възхитително красиви, редки растения. Орхидеите като че ли ще открият пред вас всичките тайни на Нейно Величество Природата.

Titi » Чет Дек 17, 2009 11:53 am

Орхидеи – основни изисквания при отглеждането им

Коментари (3)

Прочетох статията Ви. Аз съм голям любител на орхидеи.Кажете ми кога трябва да бъде присъдена орхидеята.Кои са признаците,тъй като имам от 4 години една и не знам кога да я присъдя.Казаха ми,че когато се оформи втора розетка от листа.Ще се радвам ако ми помогнете.

Здравейте, Диана. Първо ще е добре да разберем какъв вид е орхидеята ви. Също и защо мислите че трябва да я пресадите. Обиковено орхидеите се пресаждат когато средата, в която растат се деструктурира (разложи) или саксията стане прекалено малка за растението. Можете да си направите регистрация във форума към сайта, http://forum.hobbykafe.com/ , където обсъждаме всичко което ни притеснява и сподеяме всичко, което ни радва за нашите цветя. Лек и успешен ден.

vsichko tova e hubavo trqbva da go pose6tavam vseki den

Коментирайте тази статия

* Задължително поле