Odontoglossum pulchellum-Одонтоглосум пулхелум. Отглеждане

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 09-01-2011

Odontoglossum pulchellum-Одонтоглосум пулхелум. ОтглежданеOsmoglossum pulchellum (Bateman ex Lindley) Schlechter – Осмоглосум пулхелум, или както по-често е наричан и известен сред любителите Odontoglossum pulchellum (Bateman ex Lindley) – Одонтоглосум пулхелум е известен още и като Орхидея Момина сълза – Lily of the Valley Orchid – заради цветчетата и свежия пролетен аромат. Името му произлиза от гръцката дума odon – зъб и glossa – език, заради зъбовидните калуси върху устната. Първия Осмоглосум е описан от Карл Сигизмунд Кунт, през 1816 г.
Разпространение: В естествени условия се развиват епифитно в боровите гори в Мексико (щат Чиапас), Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа и Коста Рика, на надморска височина 1400 -2100 м., могат също да бъдат намерени и в по-влажни гористи местности.
Описание: Симподиален епифит, от дребен до средно голям, цялото растение може да достигне до 45см.
Булбите са силно издължени, яйцевидни, странично сплеснати, достигат до 10 см. на височина. Обикновено са светлозелени на цвят, с лъскава повърхност, в основата частично покрити с листоподобни люспи.
Двойката листа са връхни на булбата, достигат до 36 см., твърдички, изправени и заострени, около 1,5 см. на ширина, на пипане имат хартена текстура.
Съцветието може да достигне до 36 см. на дължина, цветоноса излиза странично от основата на новата булба, разположен между нея и листоподобните люспи.
Цветовете са от три до осем на цветонос, много ароматни, дълготрайни. При отглеждане при по-високи температури от нормалните за вида, цветовете може да не се отворят напълно. Белите цветчета са с бледо розов оттенък, гледани отзад. Големината на цвета е около 3см., измерена, височината между широко разтворените венчелистчета може да достигне 4см. Ярко жълтия калус в основата на устната има тъмно червени точици
Отглеждане: Най-екстремалните температури, измерени в естествените за Осмоглосума условия са от -2С до 31С. Средно дневните препоръчителни температури на отглеждане на орхидеята са от 22 – 25С, нощни от 14 – 17С, с денонощна разлика от около 8 – 9С. Одонтоглосума изисква висока въздушна влажност – 75% почти целогодишно, като за около четири – пет месеца в края на зимата и началото на пролетта влажността може да се понижи до 65% . Дъждовния сезон е през лятото и есента и бързо се сменя с около шест месечен сух сезон късно на есен до рано на пролет. При отглеждане в домашни условия, след съзряване на новия прираст през есента, следва плавно да се намалят поливанията, без драстично засушаване.
Светлина: Сравнен с другите орхидеи, Осмоглосума има ниски изисквания към светлината – от 1000 до 1500 fc (foot candles). Можем да се ориентираме дали растението получва достатъчно светлина по листата – при преосветяване добиват червеника оттенък, а при нормално осветяване са ясно зелени.
Период на почивка: През зимния сезон е необходимо да се осигурят дневни температури от 19 до 22С и нощни от порядъка на 9-10С, със средна денонощна температурна разлика около 10 – 11С. Обилните дъждове са присъщи на естествения хабитат на Одонтоглосум пулхелум-а. Влажността е висока – сутрин има роса, а през деня обикновено и мъгли. През късната зима мъглите и росата не са често срещано явление, затова се препоръчва, при отглеждане в домашни условия, да се остави субстрата леко да се засуши между поливанията, но без да пресъхва напълно за дълъг период от време. Количеството вода трябва да е достатъчно, за да не се сгърчват булбите на Одонтоглосума. По време на периода на почивка не се подхранва, тори се на пролет, когато се появи новия прираст.
Размножаване: Чрез делене на булбите.

Odontoglossum pulchellum-Одонтоглосум пулхелум. Отглеждане

Коментирайте тази статия

* Задължително поле