Neottia nidis – avis (L.) L. C. M. Richard – Истинска гнездовка. Разпространение.

2

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 22-05-2010

Neottia nidis – avis (L.) L. C. M. Richard – Истинска гнездовкаNeottia nidis – avis  – Истинската гнездовка е многогодишно растение от семейство Орхидееви (Orchidaceae), земна орхидея, безхлорофилна, сапрофитно растение.  През 1586 г. тази дива орхидея е описана от френския ботаник и лекар Жак Делешамп, който сравнява коренището и с птиче гнездо, откъдето идва името гнездовка.
На височина достига от 15 до 40 см. Истинската гнездовка е дива орхидея,  восъчно-жълтеникаво-кафява на цвят.  Съцветията са гроздовидни, цветчетата са със звънчевидна форма и са подредени спираловидно. Околоцветните листчета са кафяви и еднакви, а устната е раздвоена на върха. Листата на тази дива орхидея също са кафяви. Върху изсъхналото стебло след прецъфтяване остават празните семенни капсули до следващата година. Ризомата (достига до 10 – 12 см.) е хоризонтално разположена, от нея излизат същинските корени с дебелина до 5 мм.  и дължина до 10 см.

Истинската гнездовка цъфти от май до края на юни в зависимост от климатичните особености на района. Цъфтежа може да бъде подземен. Опрашва се от насекоми, може и да се самоопрашва чрез полени при опадане на цветовете и от цветния прашец,  отложен върху стеблото като налеп.

Neottia nidis – avis  – Истинската гнездовка много често е разглеждана като паразитно растение тъй като е безхлорофилна и не фотосинтезира. Като повечето орхидеи диворастящата гнездовка има по-бавна обмяна на веществата, подсигурена от добре разработени механизми на пестене на хранителен ресурс. Потребостите от вода и азот са значително занижени поради липсата на хлорофил, който е основен техен консуматор. Симбиозна е с микоризи – гъбички на семейството Sebacinaceae. Гъбните хифи подпомагат корените на растението да извличат необходимите му хранителни вещества. Всъщност не се приемат като сапрофити в тесния смисъл на термина, а по-скоро са хетеротрофити, тъй като имат несамостойно хранене. През 1899 г. Ноел Бернар отбелязва, че при истинската гнездовка, наблюдавана в гората на Фотенбло,  хифите играят решаваща роля за покълването и поникването на растението. По-късно е отбелязано, че това е общо явление, присъщо на всички орхидеи. Хифите служат като псевдокорени, от които корените на орхидеята получават хранителни вещества. Симбиозата между корените на растенията и гъбите  е крехка, поддържа се чрез механизъм на секретиране на  orchinol hircynol, който предотвратява навлизането на хифните нишки в самия корен на диворастящата охидея. Neottia, Limodorum, Corallorhiza и Monotropa Epipogium са единствените сапрофити в умерения климатичен пояс.

Почва – предпочита неутрално pH,  основно листовка, вирее в сенчести дъбови, букови, габърови гори. Тези диви орхидеи са разпостранени из горите (до 1500 м. надморска височина) на почти цяла България, Европа, Азиатската част на Турция и Африка – в Алжир.

DOBI

Neottia nidis или Истинска гнездовка

Коментари (2)

Pozdravlenia za saita. Mnogo dobre napisana informacia.
Nai-se kefia na snimkite, zashtoto pokazvat nagledno tezi krasoti.
V nas imam dosta saksii, no orhidei niamam. Chudia se dali shte uspeia da ia nakaram da cafne povtorno ako si vzema.

Благодаря, Митко 🙂
Орхидеите не са капризна култура, особено хибридните фаленопсиси, които се предлагат на пазара. Би могъл да намериш повече информация във форума, частта за орхидеи – http://forum.hobbykafe.com/viewforum.php?f=14 , а също и хора, готови да отговорят на въпросите ти относно отглеждането им. А снимките до една са на членове на форума 🙂
Пожелавам ти успех и ще се радвам да те видя сред нас 🙂

Коментирайте тази статия

* Задължително поле