Неофинетия фалката – Neofinetia falcata. Отглеждане. Размножаване

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 31-10-2010

Неофинетия фалката - Neofinetia falcata. Отглеждане. РазмножаванеНаименована е на френския ботаник Achille Finet (1862-1913), работещ върху орхидеите в Китай и Япония, а Falcatа (Latin falcatus, from falx, falc-) поради косата форма на листата.
Разпространение: Северозападна Азия – Китай, Корея, Япония, островите Рюкю. В естествени условия е разпозната от ботаника Карл Тънбърг (ученик на Линей, пребивавал в Япония през 1775-1776 г.) из хълмовете около морските пристанища Нагазаки и островите Киюшо. Сега знаем, че е много по-широко разпространена из цяла Япония – от големите острови Хоншу, Шикоку и Киюшо до малките Якушима и Танегашима, от Окинава до островите Риюки, както и из цяла Корея и Китай. Може да бъде открита растяща по скални масиви, но обикновено се развива епифитно върху някои видове листопадни дървета. През зимата и рано на пролет неофинетиите получават голямо количество ярка слънчева светлина (за отбелязване е, че тя е по-слаба от лятната), а през лятото и през есента, светлината е силно филтрирана от листата на дърветата. Неофинетиите обикновено растат разположени под лек ъгъл. Така дъждовната вода, падаща върху тях, не се събира в основата на листата, а се оттича лесно, като по този начин се предотвратява възможното загниване на растението.
Описание: Миниатюрна, моноподиална, епифит, нормално висока около 6,5 см, но може да достигне височина до 15 см. Като цяло неофинетиите приличат на миниатюрни ванди.
Няма псевдобулби, стеблото е късо и обикновено обрасло с новия прираст, излизащ от основата на най-долните листа.
Листата са месести, сочни, ръбести, дълги до 10 см и често извити. Обикновено са светло зелени, но има вариегатни форми с обагрени на ивици в кремаво листа.
Цветоноса е около 7-8 см., дълъг, но обикновено по-къс от листата. Най-често излиза след третия лист от основата нагоре. При възрастни растения е възможно да не цъфне и да развие ново растение.
На цветонос се развиват от три до седем цвята, обиковено чисто бели, с големина до три сантиметра в диаметър, леко издължени, много ароматни, особено нощно време.
Хибридизация: Хромозомния брой е 2n=38. Неофинетия фалката (Neofinetia falcatа) често е кръстосвана с Ванда (Vanda) и Аскоцентрум (Ascocentrum) видове за получаване на миниатюрни хибриди. Тази характеристика успешно се предава и на поколенията им, но не се знае със сигурност дали се предава студоустойчивостта също, макар че е много вероятно.
Отглеждане: Препоръките за отглеждане са базирани на условията в етествения хабитат на Неофинетия Фалката (Neofinetia Falcata). Те могат да бъдат ползвани при отглеждане на нововнесени растения, с непознат произход и неясна степен на аклиматизация, също и за такива, които не се развиват особено успешно и не цъфтят.
Светлина: Ярка, непряка – 2000-3000 fc.
Температури: Летни дневни температури от 26 до 31С (78-87F), нощни от 19-23С (66-74F), с денонощен температурен припад от около 7С (12-13F).
Въздушна влажност: 80-85% през лятото, с понижаване до 75% от ноември до март включително. В естествени условия валежите са обилни от пролетта до есента. На култивираните растения следва да бъде осигурено обилно оводняване през периода на активен растеж, но кореновата им система не бива да бъде оставяна да пресъхне напълно през периода на почивка.
Торене: През периода на активен растеж се препоръчва седмично подхранване с балансиран специализиран тор за орхидеи, ¼ до ½ от препоръчваната концентрация. За стимулиране на цъфтежа през следващ сезон, се препоръчва от началото на есента подхранване с тор с ниско съдържание на азот и високо на фосфор. Така ще се предизвика и по-обилен растеж на нови издънки на пролет.
Саксиите със субстрат следва да бъдат промивани на течаща вода всеки няколко седмици, за да се избегне натрупването на соли, особено ако количеството на тора е по-високо. Преди наторяване е добре субстрата да се промие и след няколко часа да се тори. Промиване се препоръчва целогодишно и ако водата е с висока минерализация.
Период на почивка: През зимата, когато деня е по-къс, средно дневните температури са около 12-13С (53-56F), а нощните – 3-4C (37-40F), с температурен припад около 9С (16F).
Тези температури не са критични, доколкото средния минимум за Окинава е 10-13C (50-55F), но в Йокохама спадат до 0C (32F) в продължение на три месеца. В Корея през зимата е доста по-студено и за по-дълъг период. Дъждовете през зимата са рядкост, от тук се обуславя и намалянето на полива при култивираните неофинетии през този период. На орхидеите, отглеждани в условия на висока влажност, следва да се намали още повече полива, но корените не бива да се оставят съвсем сухи никога. Препоръчва се сутрешно опръскване – водата е най-полезна при слънчево, светло време. В естествения хабитат на неофинетиите най-светлите дни са през есента и зимата. Затова, ако е необходимо, се доосветява за да се осигури ефекта на кратък, ясен светъл ден. Подхранването се намалява или прекратява съвсем, докато температурите не се повишат и се увеличи обема на полива през пролетта.
Субстрат: Може да се отглежда „окачена” или монтирана на плоскост от корк или дървовида папрат с тънка подложка от осмунда или сфагнум. При този начин на отглеждане задължително трябва да се поддържа висока въздушна влажност и да се опръсква поне един път на ден през лятото. Ако са в саксия, тя трябва да е малка и процеса на изсъхване да е бърз. Препоръчва се субстрат от осмунда папрат или настъргана дървовидна папрат (tree-fern), пресована на кубчета. Според статия на Kichigoro Suszuki в American Orchid Society, корените трябва да са открити или в достатъчно въздухопропусклива среда. Той препоръчва пресаждането да се извършва през късното лято или рано на пролет, като се използва пресен сфагнум, с който се увиват внимателно корените. Основата на неофинетията винаги трябва да е над ръба на саксията. При пресаждане обикновено се повреждат или отчупват част от корените. Не ги режете и премахвайте, защото още са живи. Мъртвите и болни корени, разбира се, се отстраняват преди засаждане.
Забележки: Цъфтежа зависи от условията на отглеждане. В естествена среда неофинетията цъфти през лятото и в началото на есента. Култивираните растения са много податливи на гниене при отглеждане във вертикално положение. Препоръчва се да се окачват или засаждат в саксия под лек наклон.

Статия: lila

Неофинетия фалката / Neofinetia falcata

Коментари (1)

интересно и много подробно

Коментирайте тази статия

* Задължително поле