Масдевалия – Masdevallia

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 27-02-2010

Масдевалията, много близка роднина на дракулата (различават се предимно по по-голямата устна при дракулата) е високопланинска орхидея, обитаваща Андите от 2,500 до 4,000 м н.в. в Еквадор, Колумбия, Перу и Боливия. Разпространена е от Мексико до Южна Бразилия.
Родът на масдевалията е много голям и обхваща около 500 вида и може би над 1000 междувидови изкуствени хибрида.
Растението израства от къси, пълзящи ризоми, от които излизат съвсем малки псевдо булбички с по едно овално или ланцетноовално месесто, гладко листо. Цветовете са триъгълни, около 6 см широки и растат на къс цветонос носещ най-често само по един цвят, рядко по няколко (напр. Masdevallia polysticta и Masdevallia ova-avis). Венчелистчетата и езикоподобната или мидоподобна устна са скрити дълбоко в цвета. Трите чашелистчета са полу слети и на върха на всяко от тях има нишковиден израстък. Цъфтят предимно през лятото.

ТЕМПЕРАТУРА: Има няколко вида масдевалии, които се развиват добре в топлите райони, където нощните температури рядко падат под 20-21ºС. Те са: Masdevallia floribunda, striatella, kuhniorum, bicolor, infracta, rima-rima alba, bangii, minuta, attenuata и echo. Останалите масдевалии предпочитат нощни температури около 4-16ºС и дневни непревишаващи 24-27ºС. Колкото по- на студено държите растението, толкова по-добре за него! Също така цветовете ще се развиват малко по-бавно, но пък растението ще дава по-големи, по-ярки и по-добре оформени цветове. През лятото са неизбежни горещите слънчеви периоди, тогава орхидеята се стресира и са нежелателни допълнително стресиращи фактори, като пресаждането. Дръжте орхидеята на сянка, за да намалите листната температура.

ВЛАЖНОСТ: Поддържайте висока влажност около 70% и осигурете висока въздушна подвижност. През горещите периоди поливането и влажноста трябва са се намалят, за да се избегне гниене на стъблото. Гниенето настъпва много бързо и опустошава новорастящите стъбла, а също така може да убие и цялото растение. Веднага щом температурите паднат, започнете да поливате растението нормално. Доста често през топлите периоди може да забележите връхчетата на листата да покафеняват или по тях да се образуват светли точки. Това е от стреса и ще спре, когато се нормализират условията.

СВЕТЛИНА: В природата масдевалиите растат както на много сенчести места, около 1200 лумена, така и на много добре осветени, до 3500 лумена. Растенията с по-дебели и плътни листа изискват повече светлина, а тези с тънки и меки, прведпочитат повече някое по-сенчесто място. Внимавайте през лятото особено, да не попадат преки слънчеви лъчи върху орхидеята.

ПОЛИВАНЕ: Както всички орхидеи и масдевалията предпочита чистата вода. Полива се веднага щом субстрата изсъхне.

ПОЧВА: Масдевалиите са епифитни и литофитни растения, но могат да се развиват добре и в почва.
Предпочитат субстрат 1:1 кори и сфагнум, който да поддържа висока влажност. Може и само кори, но не е желателно, защото много бързо изсъхват, особено през лятото.

ЛЮБОПИТНО: Родът Масдевалия е кръстен на испанския лекар и ботаник Хосе Масдевал.

botan » Пет Ное 27, 2009 11:53 pm

Масдевалия

Коментирайте тази статия

* Задължително поле