Фрагмипедиум – Phragmipedium. Отглеждане

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 09-11-2010

Фрагмипедиум - Phragmipedium. ОтглежданеФрагмипедиумите са различна култура от пафилопедиумите. Около 20 вида са от Централна и Южна америка и са различни от азиатските пафилопедиуми и циприпедиумите от умерените северни ширини. Доскоро са считани за голяма рядкост в колекциите. Хибридите на фрагмипедиумите са лесни за отглеждане, растат по-бързо от пафилопедиумите, по-толерантни и здрави са като растения, цъфтят почти целогодишно ако им се осигурят подходящите условия.
Светлина, температура и въздушно движение: Тези три фактора са взаимносвързани и не могат да се разглеждат строго поотделно.
Светлината, необходима на фрагмипедиумите е някъде между изискваната от катлеите и вандите – ярка, но не пряка, около 3000-7000 fc. Те наистина са светлолюбиви растения, могат да се отглеждат и на сянка, но това ще забави растежа им и няма да цъфтят. Ако не са достатъчно осветени, цъфтежа на достигнало зрелост растение може да се забави до две години. И така, 40 вата луминисцентна лампа по 18 часа на ден целогодишно. Продължителността на осветяване не е необходимо да се променя през сезоните, фрагмипедиумите не са чувствителни към фотопериода.
Въздушното движение и температурите са пряко свързани със светлината. При едно добро въздушно движение имаме ефект на охлаждане върху листата на растенията и те могат да понесат по-голямо количество светлина. При 90F което е около 32С и директна слънчева светлина листата на фрага ще изгорят за минути, докато при добро въздушно движение растението може да се справи. Винаги е за предпочитане да не си правим експерименти и да ги преместим на засенчено място. Като температурни изисквания фраговете са междинна култура – нощните температури са между 18-20С, а дневните с около 5-8 градуса по-високи през деня. Задължително е засенчването на растенията при температури над 28С и осигуряване на добро въздушно движение – такова, че листата леко да се поклащат. Вярно е, че при по-високите температури растенията се развиват по-добре и цъфтят по-добре, особено изразен е червения цвят на Phrag. Kovachii, но и риска от бактериални и гъбични заболявания е по-висок. Около 4 часа след като полеете растението, листата му трябва да са напълно сухи, както и шийката на растението. Това е знак за осигурено добро движение на въздуха. В домашни условия обикновено се ползват вентилатори.
Трик: Пипнете листата на вашия фрагмипедиум – ако са леко студени и сухи, значи сте осигурили достатъчно въздушно движение. Ако са приятни и с телесна температура на пипане – повишете степените на вентилатора. Всички хибриди на фрагмипедиум, освен тези с участието на Phrag.besseae толерират по-високите температури.
Отглеждане на прозорец: Една от особеностите при отглеждането по прозорците е, че слънчевата светлина е директна, затопля саксията и се увреждат корените, особено ако съда е пластмасов. Можете да поставите пластмасовата саксия в по-дълбок керамичен съд, така ще осигурите ниски температури за корените. Пространството между двата съда не запълвайте с пръст – въздуха е по-добър изолатор.
Вода: Много се коментира качеството на водата, с която се поливат орхидеите. Видовата орхидея се полива с пречистена вода – най-често обратно осмозирана. Но при хибридовите това не е точно така. Докато поддържате растението леко влажно, качеството на водата не е чак такъв проблем. Проблем е ако пресъхне субстрата. Обикновено черните краища на листата на орхидеите са описвани като белег на преторяване, но всъщност са сигурен знак, че растението е оставено прекалено сухо между поливанията. Поливайте със същата вода, с каквато поливате и останалите си орхидеи ако няма признаци на стрес при тях. Особено важно е корените на фрагмипедиумите да се поддържат непрекъснато влажни. В естествените си хабитати те растат в близост до водоизточници и много често част от корените им са потопени във вода.
Въздушната влажност, необходима на хибридните фрагмипедиуми е около 35%. Разбира се, че растението ще се развива и цъфти по-добре при влажност от 60-80%, но и при по-ниска влажност ще се чувства добре.
Субстрат: Отглеждайте фрагмипедиума в такъв субстрат, какъвто ползвате за останалите си орхидеи и можете лесно да прецените кога е пресъхнал. Основно трябва да е въздухопропусклив и влагозадържащ. В Нова Зеландия фрагмипедиумите са отглеждани в чист сфагнум мъх с добър успех. Пресаждат се целогодишно, ако субстрата започне да се разпада или корените на новия прираст излязат над него. Казват, че са подходящи и за полу-хидропонно отглеждане.
Примерна смес: 4 части кори, 1 част въглен, 1 част вулканична скала, 1 част едър вермикулит.
Торене: Когато четох съветите на Лео Шордж за торенето, се смях на глас. Човека в прав текст беше написал – няма голямо значение кой е производителя и какъв е тора, за домати или африкански теменужки, както и дали съдържа карбамид – растенията не могат да четат етикетите. Основното е – високо съдържание на азот и ниско на фосфор, ¼ чаена лъжичка на 3 литра вода, всяко второ или трето поливане, но не повече от два пъти месечно. Погрешни са препоръките за торене с високо съдържание на фосфор през есента. Това са градски легенди от историята на английското градинарство през 1920-та година и не са доказани от практиката при отглеждане на фрагмипедиумите. Основното е да се поддържат корените винаги влажни и тора да съдържа микроелементи. Като най-подходяща Лео предлага формулата, разработена от Мичигънския Щатски Университет – 13:1:13:7:2:2, респективно азот, фосфор, калций, магнезий и сяра.
Това е основното при отглеждането на хибридни фрагмипедиуми. Не изглежда трудно – малко вода, слънце и време и ще имате разцъфнала орхидея. Забавлявайте се.

Статия: lila

Фрагмипедиум – Phragmipedium. Хибриди

Коментари (1)

Още един неграмотно написан текст.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле