Фаленопсис – Phalaenopsis

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 05-05-2011

Фаленопсисите са най-разпространените и най-благодатните орхидеи изобщо. ‘Фалчето’ привлича с големите си и дълготрайни цветове и несравнимо продължителния цъфтеж.

Отглеждането на този вид орхидея е сравнително лесно, ако се придържаме към някои принципи.
Светлина: Като цяло Фаленопсисите са силно светлолюбиви, но не трябва да бъдат излагани на преки слънчеви лъчи. Ако растението е държано на сравнително тъмно място, то няма да цъфти редовно. Начин да се познае дали растението получава достатъчно светлина е зеления цвят на листата. Ако са тъмно зелени,то светлината му е малко, ако са светлозелени към червеникави, значи получава повече светлина.
Темперaтура: Хибридните фаленопсисите растат безпроблемно на умерени темперетури. Нощни над 16 градуса, дневни до 30. За кратко време може да издържат и до 10 градуса, но е важно тогава да не са поливани.
При видовите темперетурите трябва да бъдат по-високи, поне нощните. За повечето видови фаленопсиси от значение за цъфтежа е високата темперетура-над 25 граудса.
Влажност на въздуха: Влажността на въздуха в помещението трябва да е около 60%, когато е по-топло е добре да се опръсква растението. Пръскането през студените зимни дни не е препоръчително, поради опастност на загниване на растението.
Субстрат: Субстратът за фаленопсиси е главно от дървени кори. Някои любители на орхидеи прибавят сфагнум, парченца дървени въглища. Растението се полива, когато корените станат бели, сребристи. Когато корените са зелени, то растението е мокро.
Торене: Тори се през поливка, независимо колко често поливаме, с тор за орхидеи. Може да се използва и тор за цъфтящи растения, но трябва да се разреди 2-3 пъти повече от описаното на опаковката. Фаленопсиса се пресажда, когато корите са изгнили съвсем, като се стисне и започнат да се разпадат. Най-добре е да пресаждаме, когато растението е в период на активен растеж, тоест – когато има големи активни връхчета на корените.
Повечето фаленопсиси нямат изразен период на покой.
Родът Doritis е близко родствен с Phalaenopsis, формата на растеж е подобен, но листата са по-дебели и по-къси. Цветовете растат изправени на горе,могат да бъдат розови, бели сиви до сини. Повечето хибриди на Doritis и Phalaenopsis са лятно цъфтящи орхидеи.

Информацията е от личен опит и от Луц Рьолке

evita » Сря Ное 25, 2009 8:22 pm

Фаленопсис-Phalaenopsis

Коментари (1)

Много е готино

Коментирайте тази статия

* Задължително поле